Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Was sądzicie o ubezpieczeniach na życie związanych z funduszami inwestycyjnymi?

Napisany przez iluvatar
Cześć eksperci finansowi. W 1995 roku wykupiłem ubezpieczenie na życie z funduszem inwestycyjnym (DWS Eurovesta) jako zabezpieczenie na starość w firmie Zurich Gruppe (wtedy jeszcze Deutscher Herold). W międzyczasie wybudowałem Dom i teraz traktuję go jako moje zabezpieczenie na starość. Jednakże mając żonę i dzieci, ubezpieczenie na życie jako zabezpieczenie (finansowanie domu) dla mojej rodziny ma również sens. Jednakże zastanawiam się poważnie, czy forma tej inwestycji finansowej jest nadal zalecana ze względu na światową sytuację gospodarczą i różne bankructwa państw. Jaka jest wasza opinia na ten temat? Pozdrawiam

Re: Was sądzicie o ubezpieczeniach na życie związanych z funduszami inwestycyjnymi?

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

w zasadzie ubezpieczenie na życie z ubezpieczeniem w funduszach inwestycyjnych (FLV) nie jest dobre ani złe. To po prostu narzędzie i zależy od tego, co chcesz osiągnąć.
W przypadku FLV masz szansę na większe zyski, jeśli oszczędzasz w funduszach akcji. Tak jest w Twoim przypadku.
Jak skutecznie jesteś z tą inwestycją, zależy od tego, jak inteligentnie się tym posługujesz. Masz z jednej strony korzyść ze średniorocznego planu inwestycyjnego i związanego z tym efektu kosztów średnich (nazywanego także Cost-Average), a z drugiej strony ryzyka, jakie niesie za sobą ta sytuacja.
O co chodzi, dobrze wyjaśniono w tym artykule na blogu.

Podsumowanie:
FLV nie jest przekazywane samoistnie, ale jeśli samodzielnie przejmiesz za to odpowiedzialność i nie zostawisz jej ubezpieczycielowi ani pośrednikowi, może to być coś rozsądnego.

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata