- pt cze 24, 2011 8:14 am
Witaj,
moja żona ma 2 polisy na życie. Obydwa zostały zawarte przed rokiem 2005. Chciałaby się pozbyć jednej z nich, ponieważ nie ma w niej dokładnego rozeznania, a także wtedy, w swojej młodzieńczej lekkomyślności, mając 20 lat, być może nie została dobrze doradzona. Doradczyni finansowa firmy, która pośredniczyła mojej żonie w jednej z polis na życie (polisa na życie z kapitałem), zaleca nam, aby absolutnie nie zawieszać ani nie rezygnować z ubezpieczenia (w pełni się zgadzam z tym drugim). Dlaczego? Zostały one zawarte w 2005 roku, co czyni je bardzo cennymi ze względu na ich korzyści podatkowe.
Czy można ogólnie uznać, że polisy na życie przed 2005 rokiem są tak cenne, że nie powinno się ich nawet zawieszać??
Oto kilka danych:
- polisa na życie z funduszem inwestycyjnym
*miesięczna składka: obecnie 30 EUR
*gwarantowana suma w przypadku śmierci: obecnie 14.800 EUR
*dynamika: 10%
*wbudowana gwarancja najwyższej wartości
*zakończenie płatności składek, zakończenie fazy akumulacji, rozpoczęcie elastycznej fazy płatności: 2048
*zakończenie elastycznej fazy płatności, zakończenie ubezpieczenia: 2063 (80 rocznica urodzin)
- Kapitałowa polisa na życie (Doradczyni uważa (!!), że jest hybrydowa)
*miesięczna składka: obecnie 60 EUR
*gwarantowana suma w przypadku śmierci: obecnie 37.000 EUR
*gwarantowana suma na zakończenie okresu: obecnie 37.000 EUR
*gwarantowana suma do momentu wypłaty: obecnie 26.000 EUR
*zwolnienie z opłacania składek w przypadku niezdolności do pracy
*data wypłaty: 2049
*data zakończenia: 2059 (76 rocznica urodzin)
Bardzo cieszę się z Państwa pomocy i oceny!
Pozdrowienia,
fussi
moja żona ma 2 polisy na życie. Obydwa zostały zawarte przed rokiem 2005. Chciałaby się pozbyć jednej z nich, ponieważ nie ma w niej dokładnego rozeznania, a także wtedy, w swojej młodzieńczej lekkomyślności, mając 20 lat, być może nie została dobrze doradzona. Doradczyni finansowa firmy, która pośredniczyła mojej żonie w jednej z polis na życie (polisa na życie z kapitałem), zaleca nam, aby absolutnie nie zawieszać ani nie rezygnować z ubezpieczenia (w pełni się zgadzam z tym drugim). Dlaczego? Zostały one zawarte w 2005 roku, co czyni je bardzo cennymi ze względu na ich korzyści podatkowe.
Czy można ogólnie uznać, że polisy na życie przed 2005 rokiem są tak cenne, że nie powinno się ich nawet zawieszać??
Oto kilka danych:
- polisa na życie z funduszem inwestycyjnym
*miesięczna składka: obecnie 30 EUR
*gwarantowana suma w przypadku śmierci: obecnie 14.800 EUR
*wbudowana gwarancja najwyższej wartości
*zakończenie płatności składek, zakończenie fazy akumulacji, rozpoczęcie elastycznej fazy płatności: 2048
*zakończenie elastycznej fazy płatności, zakończenie ubezpieczenia: 2063 (80 rocznica urodzin)
- Kapitałowa polisa na życie (Doradczyni uważa (!!), że jest hybrydowa)
*miesięczna składka: obecnie 60 EUR
*gwarantowana suma w przypadku śmierci: obecnie 37.000 EUR
*gwarantowana suma na zakończenie okresu: obecnie 37.000 EUR
*gwarantowana suma do momentu wypłaty: obecnie 26.000 EUR
*zwolnienie z opłacania składek w przypadku niezdolności do pracy
*data wypłaty: 2049
*data zakończenia: 2059 (76 rocznica urodzin)
Bardzo cieszę się z Państwa pomocy i oceny!
Pozdrowienia,
fussi