Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Które ubezpieczenie chroni moje mienie podczas podróży?

Napisany przez ADMCI4
Zwykle znam tylko ubezpieczenia od rezygnacji z podróży, które można kupić z wyprzedzeniem i które w razie potrzeby pokrywają koszty odwołanej podróży. Ale co zrobić, jeśli wyruszam w podróż i tracę ważne rzeczy na tej podróży i muszę je zastąpić? Zawsze podróżuję indywidualnie, więc nie mam zabezpieczenia poprzez touroperatora. Jakie ubezpieczenie mogę wykupić, aby otrzymać szybko i bezproblemowo zwrot kosztów za wszystkie osobiste rzeczy, które być może będę musiał kupić również za granicą?

Napisany przez Naseweis
Cześć Hansi,

można zawrzeć ubezpieczenie bagażu podróżnego,
ale zwykle nie jest to konieczne, ponieważ zazwyczaj jest to objęte ubezpieczeniem majątkowym.

Dlatego zaleca się przeczytanie warunków umowy ubezpieczenia majątkowego.

Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez Gerd
ubezpieczenie mienia domowego wypłaca odszkodowanie tylko wtedy, gdy przedmioty znajdują się w zamkniętym pomieszczeniu lub zostały skradzione. Na przykład nie wypłaca odszkodowania w przypadku zgubienia, zaginięcia w firmie przewozowej, działaniach celowych osób trzecich, w wypadku środków transportu.

Napisany przez Naseweis
Cześć Gerd,

tego nie można uogólniać. Zawsze zależy to od konkretnych warunków ubezpieczenia.

Mam warunki ubezpieczenia z następującym zabezpieczeniem:

Ochrona ubezpieczeniowa na całym świecie - poza Twoim mieszkaniem;
Kradzież z włamaniem z zamkniętych sejfów, mebli, zamków i kas wartościowych w budynkach oraz z zamkniętych szafek wewnątrz i na zewnątrz budynków;

Kradzież z włamaniem z pojazdów mechanicznych, przyczep kempingowych, bagażników dachowych i kabin statków;

Wypadek podczas podróży;

Zwykła kradzież ubezpieczonych przedmiotów do 1 500 €

Uszkodzenia bagażu podręcznego

Zakupy zamienników za opóźniony bagaż podręczny do 1 500 €.

Jeśli jakiś przedmiot zaginie, to nie znam żadnego ubezpieczenia bagażu podręcznego, które w takim przypadku dokonałoby wypłaty.

Pozdrowienia!

Naseweis

Napisany przez Gerd
O.K. To już idzie dość daleko. Co jest łatwiejsze do zrobienia - kradzież? Kto płaci w przypadku rabunku i utraty przez przewoźnika? Jaka wartość jest wypłacana? Istnieją ubezpieczenia bagażu podróżnego, które pokrywają również część straty z powodu utraty przedmiotów. Nawiasem mówiąc, ubezpieczenie bagażu podróżnego niekoniecznie ma związek z podróżą wakacyjną, ale z przemieszczeniem się z miejsca na miejsce. Może to wystąpić np. gdy dzieci idą do szkoły.

Napisany przez Naseweis
Cześć Gerd,

zajmuję się tylko pobieżnie ubezpieczeniami bagażowymi, ponieważ zazwyczaj nie są one konieczne.

Prawdą jest, że powinno się je ubezpieczyć, aby np. zabezpieczyć cenne przedmioty, takie jak sprzęt fotograficzny, aparaty, laptopy o wartości powyżej 5000 €, ponieważ jest to zazwyczaj górna granica poza gospodarstwem domowym w przypadku większości ubezpieczeń majątkowych.

W przypadku zwykłego urlopu zazwyczaj wystarcza ubezpieczenie majątkowe. Jeśli nie mamy akurat staroświeckiego ubezpieczenia majątkowego, to zostanie zwrócona wartość nowa.

Nie znam ubezpieczenia bagażowego, które zwracałoby zgubione przedmioty.

Dlatego byłbym wdzięczny za informację na ten temat.

Pozdrowienia,
Naseweis

Napisany przez agfinanzen
Cześć Hansi!

Nasz autor Hans Frießem napisał tutaj interesujący artykuł na temat ubezpieczeń bagażowych podróżnych, który z pewnością będzie dla Ciebie pomocny. Oto mały wycinek:

ubezpieczenie bagażu podróżnego rekompensuje Ci utratę, uszkodzenie lub zniszczenie Twoich rzeczy podróżnych w wyniku kradzieży, pożaru, burzy, celowego uszkodzenia, eksplozji lub zalania.
Ubezpieczone są wszystkie rzeczy z osobistego użytku, takie jak ubrania, kosmetyki, okulary, pamiątki podróżne, prezenty, walizki i wiele innych. ubezpieczenie bagażu podróżnego można zakupić oddzielnie dla każdej podróży lub korzystnie jako umowę roczną.

Mamy nadzieję, że artykuł okaże się dla Ciebie pomocny!

Wszystkiego najlepszego,
AG Finanzen

Napisany przez Naseweis
proszę zauważyć:

większość ubezpieczeń bagażu podróżnego wypłaca tylko wartość rynkową.

Zanim zdecydujesz się na ubezpieczenie bagażu podróżnego, przeczytaj poniższe artykuły od Stiftung-Warentest:

https://www.test.de/themen/versicher...56438-4256442/

https://www.test.de/themen/versicher...31956-2131956/

Dodatkowo warto przejrzeć warunki umowy ubezpieczenia majątkowego, ponieważ po jej przeczytaniu ubezpieczenie bagażu podróżnego często nie będzie już konieczne.

Pozdrowienia, Naseweis

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata