Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy dla osób samotnych bez wkładu własnego.

Napisany przez Gerinho
Cześć wszystkim,

właśnie zastanawiam się nad kupnem starego zabytkowego domu i zastanawiam się, czy w ogóle jest to wykonalne, może ktoś mi pomóc.

W skrócie:
Młody inżynier budowlany z niewygórowanym wynagrodzeniem, samotny, 1750 € netto, brak innych kredytów, ale również brak kapitału własnego.
Cena domu to 50000€, szacuję koszty modernizacji łącznie około 110000€ (z czego około 70000€ zostanie wykonane przez firmy, pozostałe 40000€ to głównie koszty materiałowe dla prac własnych, tak, ochrona zabytków jest droga ;-)). Całkowita kwota to więc 160000€.

Czy uważacie, że finansowanie jest możliwe?

Dziękuję i pozdrawiam,
Gerinho

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Gerinho,

Generalnie nie widzę problemu z przedstawieniem finansowania!

Napisany przez Gerinho
Cześć noelmaxim, Dziękuję za odpowiedź. Jak myślisz, jakie warunki teraz byłyby możliwe? Tak ogólnie. Pozdrowienia, Gerinho

Napisany przez Geld-Luxx
Wow. Żadnych problemów? To znowu mnie zaskakuje.

Ok, finansowanie można być może załatwić, prezentując przeprowadzone prace jako kapitał własny, ale pozostałby kredyt w wysokości 160 000 euro.

Teraz na temat ryzyka:

Dom jest stary, wymaga gruntownego remontu. Wszystko fajnie. Ale pełne finansowanie oznacza również ogromne wydatki tylko na kredyt. A Dom oznacza także wydatki... Wydatki na naprawy, utrzymanie itd.
Czy będzie na to stać, jeśli już wykorzystano cały dostępny kredyt na zakup?

Tylko taka mała myśl do przemyślenia

Napisany przez Naseweis
Cześć Gerinho,

można przedstawić wiele opcji. Jednak nie polecałbym tego finansowania.

Po pierwsze, przy zabytkowym domu nigdy nie wiadomo, czy przewidziane fundusze będą wystarczające. Zazwyczaj konieczne jest dodatkowe finansowanie.

Podczas przebudowy starszego domu wiejskiego (zabytku) zbierałem swoje doświadczenia.

Po drugie, finansowanie w wysokości 160 000 € przy Twoich dochodach jest prawie na granicy.

Dlatego poleciłbym Ci trochę zaoszczędzić i za kilka lat zaplanować taki projekt.

Młody inżynier budownictwa z pewnością chce także żyć i cieszyć się czasem z wakacji itp.

Pozdrowienia!
Naseweis

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Spostrzegawczy, cześć Mistrzu Finansów,

nie zostaliśmy zapytani, pytanie brzmiało:

Czy myślisz, że finansowanie jest możliwe?

..i odpowiadam z całą precyzją...tak, jest możliwe!

Nie mam prawa oceniać czy ktoś potrafi zarządzać swoimi finansami!

Napisany przez Geld-Luxx

Nie próbuj mi odebrać umiejętności radzenia sobie z finansami!

Oczywiście, nigdy bym tego nie zrobił. Ale czasem przypomnienie o możliwych ryzykach powinno być częścią porady. Nawet jeśli tutaj nie było pytania o poradę, zwrócenie uwagi na to nigdy nie jest złe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata