Pan eltoro obliczył to przy pomocy bardzo prostej tabeli: Nie opłaca się. Czuje się oszukany. Czy muszę jeszcze coś dodać? .
Bardzo mi się podoba, że piszesz tutaj o tym, że można obliczyć koszty ubezpieczenia zgodnie z tabelą.
A jak sprawa ma się z kosztami w przypadku planu oszczędnościowego Riester?
Tutaj żadne koszty nie są podane, w końcu oszczędzający ich nie potrzebuje.
Bank zawsze może być zaufany.
Należy jednak pamiętać, że w przypadku planu oszczędnościowego Riester gwarantowane są tylko wpłacone składki.
Natomiast w przypadku emerytury Riester są to wpłacone składki + odsetki.
Można to zauważyć już po podanej gwarantowanej kwocie emerytury.
Nie chcę przekonywać tutaj nikogo, że
ubezpieczenie emerytalne Riester jest lepsze. Chcę tylko zalecić zastanowienie się nad tym, że żadna firma (ubezpieczeniowa, bank, instytucja inwestycyjna, towarzystwo budowlane) nie jest w stanie prognozować zysków ani kapitału do wieku emerytalnego.
Jednak w przypadku klasycznego ubezpieczenia emerytalnego Riester zawsze jest się w bezpiecznej sytuacji, ponieważ umowa obejmuje już gwarantowaną rentę emerytalną.
Jak wiele razy testy przeprowadzane przez Stiftung Warentest i inne wydawnictwa musiały być poprawione lub nawet cofnięte.
Chętnie podsumowuję to jeszcze raz: Nikt nie potrzebuje ubezpieczyciela, a tym bardziej sprzedawcy produktów ubezpieczeniowych do budowania majątku.
Oczywiście, osoba dobrze zorientowana nie potrzebuje sprzedawcy.
Ale to nie dotyczy tylko branży ubezpieczeniowej. To dotyczy handlu ogólnie. Domu towarowego, salonu samochodowego można zamknąć.
W przyszłości wszystko będzie zamawiane przez internet.
Po co nam pracownicy banku?
W końcu mamy kartę kredytową. Więc wystarczy, że w bankach pracują tylko eksperci od komputerów.
Nie znamy dokładnie zawodu naszego drogiego Graufell.
Być może jego pracodawca również mógłby się bez niego obejść.
Era komputerów nadeszła. Oprócz kilku rzemieślników do najpotrzebniejszych rzeczy, lekarzy i wielu specjalistów od informatyki prawdopodobnie nie będą już potrzebni.
Szkoły mogą być zamykane; wszystko w końcu można uczyć się na komputerze.
To jest świat, który wielu sobie życzy.
Pozdrowienia od Naseweis