Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Wypowiedzenie kredytu przez bank

Napisany przez Pauli
Cześć wszystkim,

Mam pytanie:

Czy moje noty kredytowe zostaną teraz natychmiast ujemnie wpisane w Schufa, jeśli mój kredyt został rozwiązany przez bank ze względu na niezapłacone raty, czy mam jeszcze czas, aby uregulować całą kwotę przed terminem wyznaczonym przez bank, aby uniknąć wpisu?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisany przez 2Bolitho
Porozmawiaj z bankiem, to zawsze dobrze, jeśli nie spłacasz rat.

Interesująca jest również ważność punktów.
Ważne: czyste KRD dla kolejnych kredytów
Nieważne: spłata kredytu

Napisany przez Pauli

Porozmawiaj z bankiem, to zawsze jest dobra rada, gdy nie płacisz rat.

Znajduję też interesującą ważność punktów.
Ważne: czysty rekord w Biurze Informacji Kredytowej dla kolejnych kredytów
Nieważne: spłata kredytu

Dzięki najpierw za Twoją odpowiedź...

Ale czy możesz mi powiedzieć, czy teraz od razu otrzymam negatywny wpis??

Mógłbym ewentualnie zdobyć całą sumę szybko, czyli spłacić w wyznaczonym terminie, ale chciałbym wiedzieć, czy wpis związany z wypowiedzeniem nastąpił automatycznie, bez pytania banku.

Napisany przez 2Bolitho
Nie, niestety nie mogę. Będziesz musiał zapytać. Ale spróbuj potraktować to jako szansę. Może uda Ci się ominąć ten wpis poprzez uprzejmość i trochę negocjacji.

Napisany przez Pauli
ok dziękuję mimo wszystko

jeśli ktoś mógłby mi jeszcze udzielić odpowiedzi, byłbym wdzięczny, bo myślę, że wpis zostanie albo automatycznie dodany wraz z wypowiedzeniem, albo pojawi się dopiero po upływie terminu...

i jeśli w tym czasie ureguluję całe roszczenie, powinien on zniknąć, dlatego będę wdzięczny za dalsze odpowiedzi

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

jeśli twój kredyt zostanie wypowiedziany z powodu zwłoki w spłacie rat (zazwyczaj dwóch rat), zazwyczaj jest to raportowane do Schufy.

Ponadto, nie tylko nie uregulowałeś rat, ale naruszyłeś warunki umowy kredytowej, co również zazwyczaj jest raportowane do Schufy, nawet jeśli spłacisz pozostałą kwotę kredytu.

Zazwyczaj oznacza, że to jest normalny przebieg... choć nie wyklucza się, że niektóre banki (jeśli szybko się zająłeś i spłaciłeś) mogą postąpić inaczej... ale raczej wątpię.

Pozdrawiam, esco

Ps.: kredyt nie jest wypowiadany automatycznie, ale pracownik banku otrzymuje powiadomienie na ekranie i zajmuje się tym. Wpis do Schufy nie jest ustawiany automatycznie, ale zazwyczaj jest to załatwiane równocześnie z wypowiedzeniem kredytu.

Napisany przez Pauli
Cześć Escorpio,

dzięki za odpowiedź. Dla mnie automatycznie oznacza, że bank powiadamia Schufę o wypowiedzeniu bezpośrednio, gdy pracownik dokonuje wypowiedzenia. Chciałem się dowiedzieć, czy ktoś ma już doświadczenie w tej kwestii i może mi potwierdzić, czy tak właśnie jest. Ale jak już zauważyłeś, różne banki mogą postępować inaczej, więc najłatwiej będzie po prostu zadzwonić jutro do banku.

Może jednak będę miał szczęście i szybkim przelewem uda się jeszcze coś załatwić...

Pozdrowienia, Pauli

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata