Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jakie formy inwestycji można wybrać w ramach programu Riester?

Napisany przez Aliber
W przypadku Riestera istnieje wiele różnych form inwestycji. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, jakie są to formy i które z nich są szczególnie dochodowe?

Napisany przez Graufell
Sprawdź tutaj:

Testy Riester od Finanztest - Porównanie wszystkich form oszczędzania Riester - Specjalny - Stiftung Warentest

Napisany przez isar11

W przypadku Riester istnieje wiele różnych form inwestycji. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, jakie są to formy i które z nich są szczególnie zyskowne?

Zdecydowanie zaleca się samodzielne zapoznanie się z tematem.
Jeśli ktoś obcy mówi, która formę uważa za najlepszą, nie oznacza to koniecznie, że będzie to odpowiednie dla naszego przypadku.
Najlepiej jest przejrzeć zestawienie, które pokazuje, jakie formy umów są dostępne i którzy dostawcy je oferują. Następnie można samemu bliżej przyjrzeć się poszczególnym ofertom. W ten sposób będziemy przygotowani na spotkanie doradcze lub nawet sprzedażowe.
Ale generalizowanie nie jest tutaj, moim zdaniem, wskazane.

Napisany przez Naseweis
Cześć Aliber, które formy inwestycji w ramach umów Riesterowskich istnieją, można przeczytać w broszurze Ministerstwa Pracy i Spraw Społecznych: BMAS - Publikationen - Zusätzliche Altersvorsorge Która z tych inwestycji jest zyskowna i najlepiej do Ciebie pasuje, można ustalić tylko podczas konsultacji. Być może nawet ubezpieczenie emerytalne w ramach programu firmowego byłoby lepszym rozwiązaniem. Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez Goldzstein
Na przykład możesz skorzystać z oszczędności bankowych lub ubezpieczenia emerytalnego o stałym oprocentowaniu. Mają one jednak niewielki zwrot, ale są pewne. Natomiast Fundusze inwestycyjne i ubezpieczenia związane z funduszami mogą zaoferować znacznie większy zwrot. Ja bym wolał te drugie, ponieważ przynoszą one szczególnie długoterminowe korzyści.

Napisany przez Margarida
Ja, również zainwestowałbym w fundusze. Tutaj można osiągnąć dobry zwrot z inwestycji na poziomie 5-8% rocznie. A ryzyko utraty jest ograniczone, ponieważ zgodnie z prawem wpłaty i dopłaty muszą być zabezpieczone. Oznacza to, że nie ma ryzyka utraty pieniędzy!

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

jestem naprawdę wielkim fanem funduszy inwestycyjnych. Ale w połączeniu z Riesterem zawsze mam ból zębów.
Powód:
Zawsze, gdy terminy fundusze i gwarancja pojawiają się w jednym produkcie, jest to jak piorun bez deszczu.
Zwykle nic dobrego stamtąd nie wynika.

Dlaczego tak się dzieje, jest moim zdaniem dobrze wyjaśnione w tym artykule.

Ten artykuł, do którego link prowadzi, zagłębia się głębiej w temat Riester z funduszami.

W przypadku umów Riester ciężko jest - tak jak we wszystkich innych - obecnie znaleźć rozsądną formę. Plany oszczędnościowe oparte na funduszach tutaj jednak nie mają zwykłych korzyści. Może lepiej zdecydować się na Riester poprzez klasyczny produkt ubezpieczeniowy i fundusze osobno poprzez plan oszczędnościowy.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez ADMCI4
No dobrze, fundusz z gwarancją może się namoczyć podczas prania... o ile jest wystarczająco czasu na wypranie.

Przy oszczędzaniu na emeryturę w ramach systemu Riester, chodzi o długoterminowe oszczędzanie na emeryturę, dlatego w odpowiednim wieku można rozważyć plan oszczędnościowy w ramach Riester Fund.

Jeśli chodzi o opinie wyrażane w licznych blogach, każdy powinien zawsze kwestionować swojego doradcę, tak samo jak autora bloga. Jesteśmy wszyscy tylko ludźmi, mniej lub bardziej życzliwymi Samarytanami.

Pozdrowienia
Alexander Irmscher

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata