Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Maksymalny czas trwania ubezpieczenia zdrowotnego dla studentów

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

Mam pytanie dotyczące ubezpieczenia zdrowotnego dla mojego syna.

Ma 25 lat i studiuje, dlatego jest nadal ubezpieczony przez nas w ubezpieczeniu rodzinny. Jednak pewnego dnia otrzymaliśmy informację, że można pozostać w ubezpieczeniu rodzinny maksymalnie do 25. roku życia. Jednakże przewidywany termin ukończenia studiów to jeszcze dwa lata. Dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy do tego okresu ubezpieczeniowego mogą być zaliczone inne okresy, takie jak praktyki czy służba cywilna. Czy istnieją inne kryteria, takie jak niskie dochody w rodzinie czy coś podobnego, co mogłoby nam pomóc w uniknięciu konieczności samodzielnego ubezpieczenia go? Jeśli nie, to jaką kwotę musielibyśmy płacić miesięcznie?

Pozdrowienia, Jose

Napisany przez Micha
Cześć José,

Studenci są ubezpieczeni w ramach ubezpieczenia rodzin w wieku do 25 lat. Uznaje się służbę cywilną lub wojskową. Jeśli to nastąpi, ubezpieczenie rodzinne będzie obowiązywać do 26 roku życia.

Jeśli twój syn pracuje dorywczo i zarabia powyżej 400€, to musi być członkiem obowiązkowym systemu ubezpieczeń zdrowotnych.

Jeśli bezpłatne ubezpieczenie rodzinne zostanie cofnięte, zaleca się przejście na prywatne ubezpieczenie zdrowotne, jeśli jest to możliwe z punktu widzenia zdrowia.

Zalety:
- relatywnie niskie składki
- zwrot pieniędzy w przypadku niekorzystania z ubezpieczenia
- zazwyczaj lepsze świadczenia

Pozdrowienia

Napisany przez ProperSoul
Jak młody człowiek ma sobie pozwolić na prywatne ubezpieczenie zdrowotne???? On jest STUDENTEM.

Od 25. roku życia musi sam siebie ubezpieczyć, to prawda. Ale dla studentów ubezpieczenia publiczne (nie wiem czy prywatne także to oferują) oferują zniżony taryfik studentów.

Po prostu zapytajcie w swojej kasie chorych i być może pozyskajcie oferty także od innych kas chorych.

Pozdrowienia

Napisany przez Micha
Jak młody człowiek ma sobie poradzić z prywatnym ubezpieczeniem zdrowotnym???? On jest STUDENTEM.
Zachowaj spokój. Niektórzy z moich znajomych mieli PKV, mimo że byli STUDENTAMI!!! hehe
Po prostu są ludzie, którzy mogą/chcą to zrobić dla swoich dzieci.

Inni nie mogą. Wtedy oczywiście korzystniejszą opcją jest normatywna stawka. Kto by się spodziewał .... ?

Chyba obowiązuje do 30 roku życia?

Więc Prober. Zupełnie na luzie, usiądź, zamknij oczy i obniż ciśnienie krwi.
Ale co zrobi większość rodziców, którzy mogą sobie na to pozwolić? Czy ubezpieczą się w AOK za 65€ czy prywatnie za 100€?

Napisany przez ProperSoul
No cóż, zakładam, że po tym, jak rodzina Jose jest ubezpieczona w rodzinnym ubezpieczeniu zdrowotnym, wybraliby oni GKV i wykorzystaliby te 35 euro w inny sposób. Ale to tylko moja ocena. Nie jestem pewien, jak długo obowiązuje preferencyjna cena. Myślę jednak, że do końca studiów lub szkolenia. Nie mam pewności. A dziękuję za troskę o moje ciśnienie krwi. W międzyczasie wróciło do normy.

Napisany przez Lazarim
Do 30. roku życia istnieje studenckie ubezpieczenie zdrowotne. Koszt to około 65 euro/miesiąc.
Po 30. roku życia trzeba liczyć się z kosztem około 175 euro/miesięcznie.

Napisany przez Philist
Chociaż ten post jest już trochę stary, może to być interesujące dla niektórych osób! Po pierwsze: @ProperSoul: prywatne ubezpieczenie zdrowotne dla studentów często jest nawet tańsze niż obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne! Może to być na początku mylące, ale tak faktycznie jest. Jednakże wadą jest konieczność poniesienia kosztów leczenia z własnej kieszeni i późniejsze ubieganie się o zwrot kosztów od ubezpieczyciela. Decyzja o przejściu do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego powinna być podejmowana indywidualnie. Nie można tu dokonać ogólnej oceny, ponieważ każdy powinien zdecydować, jakie usługi chce otrzymać od ubezpieczyciela (przy czym każdy ubezpieczyciel musi oferować podstawowy pakiet usług określony przez ustawodawcę!). Jednakże nie wszyscy ubezpieczyciele działają tak samo, dlatego niektórzy oferują dodatkowe usługi, których absolutnie potrzebujemy, podczas gdy inni oferują usługi, na których możemy zrezygnować (np. refundacja za okulary co 2 lata lub dopiero od 8 dioptrii itp.). Dlatego jeszcze raz: nie ma innego wyjścia, trzeba samemu zdecydować, które ubezpieczenie zdrowotne pasuje do nas! Na pewno interesujące mogą być strony porównujące ubezpieczenia zdrowotne, takie jak (skierowane specjalnie do studentów, dlatego właśnie znalazłem je w Google) Porównanie ubezpieczeń zdrowotnych dla studentów. Polecam każdemu, kto stoi przed wyborem, aby się zaznajomił, na przykład przez taką stronę, gdzie można porównać stawki i samemu zdecydować, jakie usługi są dla nas niezbędne i na które możemy zrezygnować. Na takich stronach są również porównywane prywatne i obowiązkowe ubezpieczenia zdrowotne, co może być jeszcze bardziej zrozumiałe! Mam nadzieję, że mogłem pomóc. Phil

Napisany przez Naseweis
no to dorzucę jeszcze swoje trzy grosze!

chociaż pracuję w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym, zalecam każdemu studentowi, który wypada z bezpłatnego ubezpieczenia rodzinengo, pozostać w ubezpieczeniu publicznym.

Co się stanie, jeśli po zakończeniu studiów nie znajdzie się pracy?
Wtedy student musiałby pozostać w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym, odpada składka na ubezpieczenie naukowe, a miesięczna składka wzrosłaby.

Na prywatne ubezpieczenie zdrowotne należy się zdecydować dopiero wtedy, gdy wchodzi się na rynek pracy i spełnia się wymagane warunki.

Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez SaSch
Ja sam student i radim honorarno, zarađujem više od 400 eura. Zbog toga sam osiguran u zdravstvenom osiguranju za studente. To je već opisano na vrhu. Troškovi su sasvim prihvatljivi i jako sam zadovoljan s time. Svakako preporučujem da se raspitate u svojem zdravstvenom osiguranju.

Napisany przez torpedo
Stawka ubezpieczenia studenckiego w GKV jest jednolita we wszystkich ubezpieczeniach i wynosi około 78 euro z dodatkiem na koszty opieki. Ta stawka obowiązuje do 14 semestru oraz do 30. roku życia!

Napisany przez Jao
@Micha

Bądź cool. :wink: Kilku moich znajomych było w PKV, mimo że byli STUDENTAMI!!! hehe
Po prostu są ludzie, którzy mogą/są w stanie sobie na to pozwolić.

Jak mówi Lazarim, nie chodzi tutaj o możliwości finansowe! To jest nawet tańsze. Po ukończeniu studiów trzeba najpierw płacić do PKV. Ale potem już porządnie.

Napisany przez Naseweis

@Micha

Jak mówi Lazarim, to nie ma nic wspólnego z możliwością zapłacenia! Jest nawet tańsze. Po studiach trzeba najpierw bulić za prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Ale potem porządnie.

Cześć,
najpierw należy przeczytać i zrozumieć wpisy, a następnie odpowiadać!

Lazarim tutaj tylko wymienił wpisy do ubezpieczenia zdrowotnego GKV.

Pozdrowienia, Naseweis

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata