Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Powody duŜych transakcji blokowych.

Napisany przez cbfan
Cześć

Przypadkiem trafiłem na to forum i pomyślałem, że napiszę pytanie, bo nie mogłem nigdzie znaleźć na nie odpowiedzi...

Chodzi o duże blokowe transakcje. Wiem, o co chodzi, ale jakie są ich powody? Dlaczego instytucje finansowe takie transakcje zawierają? Po prostu dlatego, że mają tak duży wolumen handlowy? Wydaje mi się to zbyt proste wyjaśnienie, ponieważ muszę napisać referat, w którym mowa m.in. o powodach zawierania blokowych transakcji.

Byłoby fajnie, gdybym mógł tu dowiedzieć się kilku informacji.
Pozdrowienia

Napisany przez cbfan
Czy nikt tu nie może mi pomóc?

Napisany przez demika
Institutionele mają dwie możliwości działania na giełdzie ze względu na swoją bardzo dużą wielkość handlu: albo budują swoją pozycję przez kilka dni lub tygodni, aby nie wpływać na cenę zbyt silnie. Zazwyczaj postępuje się w ten sposób przy inwestycjach długoterminowych.

Drugą opcją są transakcje blokowe, gdzie za pomocą jednego zlecenia nabywany jest duży pakiet akcji. Instytucje w tym przypadku nie próbują ukryć swojego rzeczywistego rozmiaru zlecenia (np. poprzez zlecenia typu Iceberg), ale kupują/sprzedają dużą pozycję za jednym razem. Oczywiście zwiększa to ryzyko zmiany ceny na swoją niekorzyść, jednak czasami konieczne jest szybkie kupowanie/sprzedawanie wielu akcji. Hedge fund, który działa na zasadzie Event-Driven, na przykład nie ma czasu na stopniowe budowanie pozycji. Jeśli na przykład nadchodzi przejęcie, akcje muszą szybko trafić do portfela.

Mam nadzieję, że mogłem pomóc

Napisany przez cbfan
Dziękuję, to mi bardzo pomogło.
Teraz potrzebuję jednego (lub więcej) rzetelnego źródła (np. książki/czasopisma), które mogę zacytować. Jeśli to możliwe, to również z kilkoma przykładami...

Potrzebuję kilku wiarygodnych źródeł do mojej pracy naukowej.
Byłoby fajnie, gdybym dostał tam pomoc

Napisany przez demika
Przepraszam za późną odpowiedź, mam nadzieję, że ci jeszcze pomoże. Sprawdź stronę CME, tam znajdziesz również informacje na temat transakcji blokowych (Block Trades). To powinno być wystarczająco wiarygodne. Dość obszerny plik PDF: https://www.theice.com/publicdocs/fu..._Trade_FAQ.pdf Mam nadzieję, że to ci pomoże.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata