Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Spadające akcje banków są objęte ochroną depozytów.

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

od czasu kryzysu finansowego banki reklamują się prawie z gwarancją posiadania systemu ochrony depozytów, co oznacza, że klient jest odpowiednio zabezpieczony. Jak to wygląda w przypadku założenia depozytu u mojego banku oszczędnościowego i deponowania tam akcji? To jest naprawdę specyficzna forma inwestycji, gdzie w zasadzie nie mam roszczenia wobec banku czy instytucji finansowej, ale wobec firmy, której akcje kupiłem.
Jednakże akcje znajdują się na depozycie w instytucie kredytowym.
Czy są one dodatkowo zabezpieczone, gdy nadejdzie kryzys, czy będę musiał kierować moje roszczenia bezpośrednio wobec firmy?

Pozdrowienia, Hubi07

Re: Spadające akcje banków są objęte ochroną depozytów.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, lokaty bankowe (książeczka oszczędnościowa, lokata terminowa itp.) są w zasadzie pożyczkami, które inwestor udziela bankowi. System gwarancji depozytów zapewnia, że te środki zostaną zwrócone nawet w przypadku upadłości banku. Na rachunku papierów wartościowych znajdują się papiery wartościowe, które bank przechowuje dla inwestora, ale nigdy nie przechodzą one na jego własność. Dlatego jeśli bank nie zbankrutuje, mogą one zostać włączone do masy upadłościowej i nie muszą podlegać gwarancji depozytów. Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata