Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: 46.500 € - Plan finansowy

Napisany przez andi123
Cześć.
Trochę poczytałem teraz na forum i chciałbym poznać was myślicie, jako eksperci, o moim "planie finansowym".

O mnie: Mam 21 lat i niedawno rozpocząłem studia. Przewiduję, że będę potrzebował około 26 lat, aby je ukończyć. Mieszkam w Austrii i do tej pory udało mi się oszczędzić około 46 500 €. Z tej kwoty mam nadzieję, że nie będę musiał niczego lub tylko niewiele wydawać do zakończenia nauki. Kiedyś dobrze inwestowałem swoje pieniądze, ale od pewnego czasu moje wszystkie lokaty wygasły, a pieniądze leżą na kontach oszczędnościowych bez dobrej stopy procentowej.

Około 25 000 € jest obecnie niewiążąca. 1000 € zostawię na koncie, aby zachować elastyczność, a 5000 € zdeponuję na koncie oszczędnościowym online o stopie procentowej 1,8% u mojego banku. Moim zamiarem jest podzielenie pozostałych pieniędzy na różne części. Możliwością inwestycji jest zdeponowanie pieniędzy w bankach internetowych takich jak Bank of Scotland, Denizbank oraz Termingeld.at. Związywanie ich na 3 lata (3,7-4 % stopa procentowa) wydaje mi się najbardziej sensowne.

Teraz moje pytania:
- Co myślicie o takich bankach internetowych, a przede wszystkim o tych trzech wymienionych tutaj? Oczywiście przyjmę z wdzięcznością propozycje innych banków. Mój ojciec zawsze jest nieco sceptyczny i odradza mi to. Widziałem także w internecie kilka negatywnych opinii na ten temat.
- Czy powinienem podzielić 19 000 € więcej niż tylko 3 razy? Mogę również zdeponować część środków w IngDiba na konto oszczędnościowe z oprocentowaniem 2,5% lub zainwestować około 5 000 € w spekulacje. doradca bankowy raz opowiedział mi o tej kwestii na stronie sparinvest.at, ale nie zgłębiłem tematu dokładniej.
- Dwa lata temu wykupiłem ubezpieczenie emerytalne w firmie VFG. Płacę miesięcznie 100 €, z których połowę pokrywa moja matka. Czy uważacie, że kwota jest odpowiednia, czy powinienem ją zwiększyć/zmniejszyć? (w kontekście mojego wieku, sytuacji życiowej i faktu, że być może chciałbym kupić mieszkanie własne nieco po 30-tce - do tego czasu znaczna część mojego kapitału jest zainwestowana, którego nie mogę/większy nie powinienem używać na zakup domu)
- Mam także około 7 500 € zainwestowanych w Raiffeisen Europlus-Rent (AT0000859509). Otrzymuję tam około 3,4% zysku przed opodatkowaniem, co jest dość przyzwoitą stopą. Czy powinienem coś z tego sprzedać i zainwestować gdzie indziej? Przy ewentualnej sprzedaży na pewno zyskałbym, ponieważ posiadam udziały od długiego czasu i kupiłem je dosyć tanio.

Jestem świadomy, że aby uzyskać wyższe oprocentowanie, muszę podjąć większe ryzyko, ale chciałbym utrzymać ryzyko na niskim poziomie we wszystkich formach inwestycji.

Wiem, że to dużo pytań, ale z góry dziękuję.
Andi

Napisany przez Birgit
Cześć, dlaczego chcesz ulokować 5000 € w swoim banku domowym na 1,8%, skoro możesz otrzymać 2,5% na koncie oszczędnościowym?

Napisany przez petethefarmer
Kilka myśli na ten temat:

- Birgit ma rację: 5000 EUR również bym ulokował gdzie indziej na rachunku oszczędnościowym z wyższym oprocentowaniem.

- Ogólnie rzecz biorąc, rozłożyłbym środki na kilka banków (co już słusznie wspomniałeś), aby rozłożyć ryzyko. Trzy różne banki moim zdaniem są w porządku.

- Niestety za mało znam się na austriackim rynku kont oszczędnościowych/depozytowych, aby robić bliższe komentarze na temat konkretnych ofert. Ponadto nie jestem pewien, czy możesz np. zainwestować w niemiecki oddział Banku Szkocji. Wydaje mi się, że oferty są zarezerwowane tylko dla osób mających zamieszkanie w Niemczech.

Napisany przez Birgit
Tu możemy polecić konto oszczędnościowe w VTB-Direktbank.
Również 2,7% oprocentowania.

Birgit

Napisany przez petethefarmer
Ale przecież jako bank internetowy, chyba w ogóle nie działają w Austrii, prawda?

Napisany przez Birgit
Masz rację.
Dotyczy tylko klientów, którzy mają miejsce zamieszkania w Niemczech.

Ale u BoS też nie działa.

Napisany przez andi123
Dziękuję za szybką odpowiedź!

Wiem, że w innych bankach mógłbym otrzymać wyższe oprocentowanie, ale odstraszyły mnie komentarze osób, które mówiły, że czekały długo na przelanie środków z banków internetowych, a jeśli naprawdę będę potrzebował szybko gotówki...

W ogóle nie zwróciłem uwagi, czy muszę mieć gdzieś zameldowanie. Dziękuję za uwagę! Wybrałem kilka austriackich banków internetowych, niestety nie oferują one tak wysokich oprocentowań. Czy mogę przynajmniej ufać tym bankom, jeśli reklamują austriacki system gwarantowania depozytów, że dostanę swoje pieniądze z powrotem?

Co sądzicie o pozostałych dwóch formach lokowania środków? (Raiffeisen Europlus-Rent i ubezpieczenie emerytalne)

Macie jeszcze jakieś porady dla mnie??

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata