Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Termin przydziału?

Napisany przez holly1908
Witajcie,

ostatnio obserwowałem forum incognito i naprawdę pozytywnie zaskoczony jestem, jak dobrze tu wszyslnie sobie pomagacie.

Ponieważ umowy kredytu budowlanego różnią się od klienta do klienta, nie mogę przenosić wszystkiego na moje BSV, dlatego mam jeszcze kilka pytań:

Najpierw moje dane umowy
Data rozpoczęcia umowy
20.11.2001Taryfa
DX5Oprocentowanie
2,000 % Suma umowy
20.451,68 €Aktualny stan konta
3.101,35 €Oprocentowanie kapitału zgromadzonego w bieżącym roku
5,17 €Miesięczna składka zgodna z taryfą
61,36 €Pożądana składka spłaty
122,71 €Współczynnik wyceny
5,01Przewidywane przydzielenie
(przy wpłacie ustalonej składki)
3.kw. / 2017 Suma salda
48.546

Ja i mój mąż planujemy kupić Dom na początku/koniec 2013 roku, ponieważ wtedy dostanę pensję nauczyciela. Obecnie wpłacam 200 euro miesięcznie, ale ta kwota nie wystarczy, aby do 2013 roku osiągnąć 50%, które muszę uzyskać, aby otrzymać wypłatę pełnej kwoty umowy.
Czy ktoś mógłby przetłumaczyć te szczegóły umowy na zrozumiały dla laika język? Kiedy będę mógł otrzymać te 20.000 euro?

Z góry dziękuję!

holly1908

Napisany przez obelix
Cześć,

a) Jaka kasa oszczędnościowo-budowlana (prawdopodobnie BHW)?

b) Czy do przydzielenia wymagane jest minimum 50% salda? Brakuje tej informacji.

Możliwe jest również dalsze regularne oszczędzanie na ten kontrakt i następnie wcześniejsza spłata pożyczki, który został wzięty na finansowanie (=> Obliczyć przydział i odpowiednio dostosować okres wiązania oprocentowania). Z mojego punktu widzenia, byłoby to bardziej sensowne.

Napisany przez holly1908
Cześć obelix,

dzięki za szybką odpowiedź.
Tak, w BHW.

Sama nie wiem, czy to 50%, bo nigdzie tego nie ma napisane, dlatego zwracam się do was. Można śmiało zapomnieć o konsultacji z przedstawicielami, bo nigdy nie udzielają mi odpowiedzi na moje pytanie i zawsze odpowiadają zupełnie na coś innego. W mojej umowie nie ma napisane, czy 40% czy 50% czy coś innego.

Nie zrozumiałam kwestii odnośnie spłaty zobowiązania?!

Napisany przez obelix
Cześć,

W warunkach oszczędności budowlanych jest określone, jakie minimalne saldo jest wymagane do przydziału. Przynajmniej w przypadku tarifów oszczędności budowlanych, które znam bliżej. Wątpię, czy BHW uzależnia przydział tylko od wskaźnika wyceny. Ale na to pytanie powinni być w stanie odpowiedzieć ludzie z BHW.

Proste pytanie do BHW:

a) Kiedy mój plan oszczędności budowlanych zostanie przydzielony, jeśli nadal oszczędzam 200 euro miesięcznie?

lub/i

b) Ile euro musi zostać wpłacone i kiedy, aby mój plan oszczędności budowlanych został przydzielony na datę X (jednorazowo/miesięcznie)?

Każda pożyczka musi być spłacona. Można to zrobić na przykład poprzez bezpośrednią spłatę w wysokości 1% lub więcej, poprzez ubezpieczenie na życie ... albo poprzez przydzielony plan oszczędności budowlanych.

=> Wzięcie kredytu, w przedstawionym przykładzie około 20 000 euro, wybór okresu kredytowania w taki sposób, aby wtedy został przydzielony plan oszczędności budowlanych, a następnie spłacenie bieżącego kredytu tym przyznanym planem oszczędności budowlanych. Przydzielony plan oszczędności budowlanych musi teraz zostać spłacony z odsetkami i spłatą (do BHW). W trakcie fazy przedfinansowania nie ma bezpośredniej spłaty kredytu, ale kredytodawca otrzymuje swoje odsetki, a jednocześnie plan oszczędności budowlanych jest częściowo kapitalizowany do przydziału. Na to pytanie również może odpowiedzieć BHW, przy czym przedfinansowanie (kredyt) nie jest związane z BHW, ale jest nieco ułatwione (wpis hipoteczny - jeśli konieczny).

Są różne możliwości - nawet z tym istniejącym planem oszczędności budowlanych - np. aktualizacja, aby osiągnąć sumę oszczędności budowlanych zdolną do przydziału.

Porada jest wskazana!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata