Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy można przekształcić wynagrodzenie na rzecz umowę oszczędnościową związaną z budową?

Napisany przez ADMCI4
Mam tylko pracę na pół etatu i zarabiam jedynie 934 euro netto. Z tego wynagrodzenia od kilku lat co miesiąc odprowadzam 40 euro na konto oszczędnościowe. Pieniądze są przekazywane bezpośrednio przez pracodawcę. Już rok temu zwróciłem się do zakładowej rady pracowniczej, aby dowiedzieć się, czy nie można by było te środki przekierować z wynagrodzenia brutto bezpośrednio na konto oszczędnościowe w ramach przekształcenia wynagrodzenia. Rada pracownicza złożyła zapytanie, a pracodawca miał się dowiedzieć. Do tej pory nic się nie zmieniło i sądzę, że pracownicy mają prawo do przekształcenia wynagrodzenia zgodnie z prawem. Czy jest to obowiązkowe dla każdego zakładu pracy i czy dotyczy również wpłat na konto oszczędnościowe?

Re: Czy można przekształcić wynagrodzenie na rzecz umowę oszczędnościową związaną z budową?

Napisany przez Naseweis

Mam tylko pracę w niepełnym wymiarze godzin i zarabiam tylko 934 euro netto. Z tego wynagrodzenia od wielu lat wpłacam 40 euro miesięcznie na konto Bausparvertrag. Pieniądze są przekazywane bezpośrednio przez pracodawcę. ?

Tutaj prawdopodobnie chodzi o VL (Vermögenswirksame Leistungen)

Już rok temu zwróciłem się do zakładowej rady pracowniczej, aby dowiedzieć się, czy nie byłoby możliwe przekazywanie tych środków bezpośrednio z wynagrodzenia brutto na konto Bausparvertrag w ramach przekształcenia wynagrodzenia.

Składki na BAV (Betriebliche Altersvorsorge) nie mogą być wpłacone na konto Bausparvertrag!

Pozdrowienia N.

Napisany przez Reibold
Cześć Entenfeder! Masz rację, zakładając, że każdy pracodawca musi oferować konwersję wynagrodzenia. Jednak, jak słusznie zauważył Naseweis, do tego nie można użyć umowy oszczędnościowej w banku. W większości przypadków chodzi o świadczenia emerytalne w formie bezpośredniego zobowiązania albo ubezpieczenia emerytalne. Jeśli Twoja firma ma już radę pracowniczą, to przewidywane jest, że program emerytalny został już uruchomiony. W przeciwnym razie możesz to zażądać. Ponadto, ponieważ pracodawca nie musi płacić składek na ubezpieczenia na kwotę wynagrodzenia, której dokonałeś konwersji, oszczędza on około 20% tych kosztów i na pewno będzie otwarty na Twoje życzenie. Pozdrowienia, Alexander Reibold Brożer ubezpieczeniowy i funduszowy Neuburg an der Donau Tel: 08431 901290

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata