Cześć hihsurgsgb,
szybka spłata
kredytu hipotecznego i oszczędzanie w ramach BSV w zasadzie są sprzeczne.
Przy BSV, co zauważyłeś/aś bardzo dobrze, niskie oprocentowanie depozytu kłóci się z oprocentowaniem (odsetki do zapłacenia od
kredytu hipotecznego), co oznacza, że kapitał spłaty rośnie szybciej (obliczenia wsteczne) w bezpośrednim spłacie (rata równa) niż w lokacie BSV. Dopiero gdy skorzystam z pożyczki budowlanej, mogę odzyskać początkową stratę (lub wolniejszą spłatę), ale wtedy oprocentowanie BSV musi być znacznie lepsze od oprocentowania w ratach równych.
Obecnie różnica między oprocentowaniem (odsetki od
kredytu hipotecznego) a oprocentowaniem depozytu nie jest tak duża, co może być argumentem za opcją oszczędzania w BSV, przynajmniej jeśli chodzi o okres oszczędzania, w którym nie spłacasz wyższego oprocentowania
kredytu hipotecznego, tylko wpłacasz kapitał spłaty do pozornie słabo oprocentowanego kontraktu BSV.
Oszczędzanie w ramach BSV może się opłacać tylko wtedy, gdy szybko otrzymasz korzystną pożyczkę budowlaną za oszczędzanie niewielkiej kwoty (minimalnie 30% oszczędności), oprocentowanie to powinno wynosić około 2%!
Późniejsze uzupełnienie, bo pieniądze zostały ulokowane gdzieś indziej z wyższym oprocentowaniem, niekoniecznie będzie korzystne, zwłaszcza gdy trzeba się zastanowić, gdzie można uzyskać znacznie wyższe odsetki niż w lokacie BSV z oprocentowaniem 1%. Zwróć uwagę, nie mówię tutaj o 3%, gdyż to byłoby za mało!!!!
Okres trzymania środków, czyli jak długo Bausparkasse mogła pracować z Twoimi pieniędzmi, także odgrywa ważną rolę, a jeśli później uzupełnisz, wpłynie to negatywnie na przyznanie
kredytu lub warunki przyznania, ale należy to obliczyć indywidualnie.
Pamiętaj też, że planujesz spłacić
kredyt hipoteczny w ciągu 10 lat, więc w grę wchodzi tylko krótki okres oszczędzania, który nie będzie opłacalny, gdyż
kredyt o szybkiej spłacie na 10 lat możesz już obecnie uzyskać z jasną wartością 2 przed przecinkiem! To nie nadgoni żadnej pożyczki Bauspardarlehen z oprocentowaniem Bausparzins, po poniesieniu opłat i dostając tylko 1% odsetek od zdeponowanych środków, podczas gdy płacisz około 2,7% – 2,9%!
Oszczędzanie w ramach BSV może być jednak wykorzystane w inny sposób, ponieważ zespół oszczędzający może zostać pominięty i to może być sensowne, choć zaznaczam, że nie jestem fanem oszczędzania w Bauspar. Jeśli jednak dokładnie policzysz, zestawisz i porównasz (rata równa a wariant oszczędzania w Bauspar przy tych samych założeniach i warunkach), wybierzesz najlepszy na rynku dostępny produkt, niezależnie od Bausparkasse, to oszczędzanie w ramach BSV może być rozważane.
Rozważę to dokładniej i przedstawię propozycję rozwiązania kompromisowego, ponieważ jedno jest pewne, musisz i będziesz musiał/a zaakceptować pewne niedogodności, w zależności od tego jak później się zdecydujesz.
To, co ja zrobiłbym, dotyczyło raczej sprzedaży lub wynajmu. Dla mnie byłoby jasne, że patrzyłbym na zarówno mieszkanie jak i ewentualny zakup/
Dom jako całość, zatem patrzyłbym na moją finansową sytuację w dłuższej perspektywie, a nie tylko na pierwsze 10 lat! Wiedziałbym też, że nieruchomość jako inwestycja rzeczowa byłaby dla mnie priorytetem w stosunku do innych inwestycji finansowych - zwłaszcza w obliczu obecnych kryzysów finansowych na rynkach - dlatego wiem, że także za 10 lat lub w ciągu kolejnych 10 lat będę potrzebować dodatkowych środków finansowych, nawet jeśli tylko po to, aby wynajmujący spłacali moje hipoteki, ponieważ mój kapitał został zainwestowany w nieruchomość, a więc zakup nieruchomości zawsze byłby dla mnie najważniejszy!
Ale to tylko moja filozofia odpowiedniej strategii inwestycyjnej.