Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Oszustwo Horbach / HDI Gerling - Co zrobić?

Napisany przez SiamLover
Usunięte! Tutaj nie ma już informacji.

Napisany przez sabine75
Myślę, że przede wszystkim nie powinno się tutaj zamieszczać takich bzdur. Byli Państwo albo nieudolni, albo nie byli w stanie zrozumieć kosztów takiego ubezpieczenia oraz wynikających z niego konsekwencji dla wartości wykupu. Sami tego chcieliście.

Napisany przez SiamLover
Niesamowita publikacja, Sabine!!! To naprawdę świetne i bardzo pomocne. Koszty w wysokości 20 000 euro to chyba nie są normalne.

Napisany przez soundjunk
Czy mogę zapytać, co zrobili Państwo w ciągu ostatnich lat z listami od ubezpieczyciela? Pozdrowienia Patrick

Napisany przez SiamLover
W pierwszych latach niestety nie przychodziła żadna poczta.
Dopiero po zapytaniu u Horbach na koniec 2009 roku po raz pierwszy wysłano rozliczenia. Wtedy jeszcze mieszkałem w Azji i miałem mało czasu, żeby się nimi zająć, bądź byłem nadal naiwny i wierzyłem w poprawę.

Napisany przez Reibold
Cześć!

Koszty tego kontraktu są wysokie, zgadzam się z tobą!
Jednakże nie możemy powiedzieć, czy są one niezwykle wysokie, czy nawet nielegalnie wysokie, nie znając więcej szczegółów dotyczących kontraktu i składek. Koszty zarządzania i zakończenia są obliczane jako procent ustalonej ogólnej składki. W przypadku niemal wszystkich kontraktów opłaty końcowe są pobierane z pierwszych 60 składek miesięcznych. Twój kontrakt jest w fazie, w której ten punkt został już rozliczony. W przyszłości ubezpieczyciel zainwestuje większą część twoich składek w fundusz.

Opłaty za ryzyko są potrzebne w związku z ubezpieczeniem od niezdolności do pracy. To nie ma nic wspólnego z kimś, kto chciałby się wzbogacić.

Interesuje mnie, przeciwko komu chcesz podjąć kroki prawne i na jakiej podstawie?
W 2004r. nie było jeszcze prawa, które zobowiązywałoby ubezpieczyciela do podania swoich kosztów z wyprzedzeniem. Dlatego jest to trudne do zarzucenia. Nawet pośrednik nie mógł zagłębić się we wszystkie szczegóły kontraktu. W takiej sytuacji możesz jedynie argumentować, że został ci sprzedany niewłaściwy rodzaj ubezpieczenia lub że pośrednik właśnie cię zmanipulował. Czy możesz udowodnić, że pośrednik zawarł z tobą umowę wiedząc, że nie jest to dla ciebie odpowiednie?
Ponadto (proszę się teraz nie denerwować), do tej pory nie powstała żadna szkoda. Kontrakt nadal trwa, a dostawca na pewno planuje osiągnąć zysk do końca jego obowiązywania. Jeśli teraz zdecydujesz się go zerwać po krótkim czasie, pozbawisz go tej szansy.

Może masz możliwość zmiany funduszy inwestycyjnych w ramach kontraktu. Być może możesz nawet rozdzielić pieniądze na różne fundusze. Czy nie byłoby lepiej zoptymalizować już opłacony kontrakt niż zrezygnować z niego z dużą stratą?

Dzisiaj byłoby to inaczej z przejrzystością kosztów. Obecnie każdy klient musi być poinformowany o wszystkich kosztach przed podpisaniem umowy.

Pozdrawiam
Alexander Reibold

Napisany przez SiamLover
.............................

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

zazwyczaj koszty końcowe wynoszą około 5% ustalonych opłat składkowych.

Na przykład:

400,- euro miesięcznie, okres trwania 30 lat:
400,- € x 12 miesięcy x 30 lat = 144.000 €
5% z tego to 7.200 €

Zgodnie z przepisami prawnymi są one rozkładane na pierwsze lata trwania umowy.

Jeśli dobrze się orientujesz, to kupiłeś coś, nie zastanawiając się wcześniej właściwie nad tematem, teraz zauważyłeś ten błąd i stajesz na drodze minimalnej straty.

Co możesz zrobić?
Pierwszym rozsądnym krokiem byłoby rzeczywiście skorzystanie z ombudsmana. Jeśli rzeczywiście nastąpiły naruszenia przepisów przez pośrednika lub ubezpieczyciela, będzie szukał rozwiązania.
Jeśli nie będziesz zadowolony z jego decyzji, zawsze pozostaje Ci droga do adwokata.
Problemem tutaj może być to, że musisz również zaakceptować swoją część odpowiedzialności. Mam wrażenie, że obecnie nie jesteś w tej kwestii zbyt zmotywowany.

Oczywiście możesz spróbować z programami typu WISO. Często prezentują historię z biednym klientem, który został oszukany przez złego wilka w garniturze, co przynosi szerokie uznanie społeczne i wszystko, co jest emitowane w telewizji, jest uważane za prawdę.
Ale co jeśli redaktor ma inne podejście i podkreśla niską samodzielność inwestorów?
Jeśli pokaże, że każdy normalny Niemiec poświęca więcej czasu na zapoznanie się z nowym samochodem (przed zakupem) niż na swoje zabezpieczenie emerytalne.

Wówczas nagle będziesz na antenie ZDF jako „głupi August” o najlepszej porze emisji... .

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Naseweis
Cześć,

bez wchodzenia teraz w szczegóły poszczególnych tekstów, zadaję sobie pytanie, czy historia w ogóle jest prawdziwa.

Raczej wydaje mi się, że strona internetowa Spiele-Games ma na celu reklamę.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez SiamLover
Czego??? Jakie gry internetowe?
Nie mam nic wspólnego z grami i nigdy nie miałem.

Napisany przez Naseweis

Co??? Jakie gry internetowe?
Nie mam NIC wspólnego z grami i nigdy nie miałem.

Następnie kliknij raz na swoje wyświetlone zdjęcie!

Napisany przez janoppeln
Cześć! też uważam, że sprawa nie wygląda zbyt dobrze. Szczególnie dlatego, że od razu zaoferował Ci 33% więcej. Zastanawiające jest również to, że środki nie zostały zainwestowane w wybrany Found, ale w inny. Jednak muszę również zgodzić się z innymi autorami. Powinieneś był dokładniej się zorientować.

Ja na Twoim miejscu zapytałbym najpierw w Stiftung Warentest, czy wszystko było zgodne z prawem. W przypadku tak dużej sumy nie wahałbym się skorzystać z pomocy prawnika.

Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata