Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Rozliczenie podatkowe 2011: Porady dla pracowników+studentów

Napisany przez puls200
Tag! Ponieważ moja żona i ja w październiku 2011 roku wzięliśmy ślub, dla nas obojga wynika kilka korzyści podatkowych. Aktualnie przygotowuję deklarację podatkową za 2011 rok. Czy moglibyście podać mi kilka wskazówek, jak jeszcze można wyciągnąć kilka euro? Poza kosztem dojazdu do pracy, na razie nie przychodzi mi nic innego do głowy, ale wiem, że np. wydatki na studia mojej żony mogę odliczyć od podatku. W internecie można znaleźć wiele informacji... niestety nigdy nic naprawdę użytecznego. Oto kilka faktów: - w październiku 2011 roku pobraliśmy ślub i nasz syn przyszedł na świat na początku 2012 roku. - jestem pracownikiem (AN), a moja żona studiuje od czterech lat. W 2011 roku miała pracę za 400 euro. - czytałem, że można odliczyć opłaty za studia?! Ponadto mieszkamy w Berlinie, ale moja żona studiuje w Hamburgu i czasami jeździ do Hamburga pociągiem. Te koszty podróży mogę również odliczyć, prawda? - od kwietnia 2011 roku wykonuję dyżury, co oznacza, że od swojego pracodawcy (AG) dostałem telefon komórkowy i muszę być przez co najmniej tydzień w miesiącu dostępny dla klientów itp. w każdej dobie. Czasami muszę także pisać maile itp.. Oczywiście w weekendy jestem w domu, a nie w biurze. Czy można wyciągnąć z tego coś jeszcze (np. czynsz, opłaty dodatkowe, itp.)? Macie może jakieś inne wskazówki? Z góry dziękuję?! Pozdrowienia, Puls

Re: Rozliczenie podatkowe 2011: Porady dla pracowników+studentów

Napisany przez Naseweis
Cześć - oczywiście.

Mój zalecenie - skonsultuj się z doradcą podatkowym.

Pozdrawiam, N.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata