Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy jest możliwe zerwanie umowy emerytalnej za granicą?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, dzień dobry

Kiedy mówię „zagranica”, mam na myśli Niemcy, ponieważ chodzi o kolegę z
Austrii. Kilka lat temu znalazł tutaj pracę i niedługo potem
podpisał umowę dotyczącą emerytury z funduszu emerytalnego. Niestety, nie układa mu się
tu prywatnie, dlatego chciałby wrócić do Austrii mając 38 lat. Czy emerytura musi w takim przypadku pozostać zamrożona aż do czasu przejścia
na emeryturę w Austrii, czy może on wypłacić pieniądze przedwcześnie?

Napisany przez Naseweis
Emerytura firmowa może zostać wypłacona po osiągnięciu 60. roku życia.
W przypadku zawarcia umowy po 2012 roku - po osiągnięciu 62. roku życia.

Napisany przez petethefarmer
Emerytalne świadczenie ustawowe, o ile mi wiadomo, można również wypłacić, ale tylko wtedy, gdy osoba przenosi się na stałe do swojego kraju pochodzenia (niestety nie znam dokładnych przepisów dotyczących Niemców). Ponadto wydaje się, że można otrzymać zwrot tylko składek pracowniczych, a nie pracodawcy, co oznacza znaczące straty finansowe!

Napisany przez Franziska83
Jak jest, gdy pracuje się za granicą (mam na myśli poza Niemcami). Czy należy nadal płacić do niemieckiego funduszu emerytalnego? Z tego, co przeczytałem, lata emerytalne są sumowane w całej Europie, aby na koniec nastąpiła równowaga. Jednak emerytury za granicą są znacznie niższe. Pytanie brzmi... czy opłaca się dobrowolnie wpłacać składki, czy zostanie to na końcu zrównoważone?

Napisany przez Naseweis

Jak jest, gdy pracuje się za granicą (mam na myśli poza Niemcami). Czy nadal powinno się płacić składki do niemieckiego systemu emerytalnego? Z tego, co przeczytałam, lata emerytalne są sumowane w całej Europie, dzięki czemu na koniec zostaje wyrównanie. Jednak emerytura za granicą jest znacznie niższa. Pytanie brzmi... czy opłaca się dobrowolnie płacić składki, czy będzie to zrekompensowane?

Gdzie przeczytała Pani tę informację?

Proszę podać źródło!

Tutaj przeczytałem: https://www.deutsche-rentenversicheru...im_ausland.pdf

Napisany przez Naseweis
Cześć Franziska83,

więc znasz już miejsce, gdzie otrzymasz odpowiedzi na swoje pytania.

Pozdrowienia, N.

Uważam, że takie odpowiedzi w forach są kompletnie nie na miejscu. Możemy sobie w takim razie od razu zlikwidować wszystkie fora i każdy będzie musiał szukać informacji samodzielnie. Formularz już przeczytałam. Jednakże przeczytałam na kilku innych stronach internetowych, że często to nie ma sensu, ponieważ na koniec renta zostaje zrównoważona i nie ma wtedy różnicy. Proszę pisać tylko wtedy, gdy ma się coś sensownego do powiedzenia, zamiast obrażać i pisać głupie komentarze. Dziękuję

Napisany przez Naseweis
Cześć Franziska83,

proszę, trzymaj się ziemi zasad realności.

Dlaczego w ogóle zadajesz pytania na forum, skoro już znalazłeś odpowiedź w internecie?

Jeśli nie zrozumiałeś czegoś w znalezionych odpowiedziach, można by oczekiwać, że sprecyzujesz swoje pytania.

I nawet wtedy może się zdarzyć, że Twoje pytanie pozostanie bez odpowiedzi, ponieważ dany obszar nie jest znany lub odpowiednich specjalistów, takich jak prawnicy czy doradcy podatkowi, nie ma w zasięgu.

Przy okazji, warto zauważyć, że nawet na forum powinno się witać uczestników zapytania z Cześć... i na końcu nadać pozdrowienie.

To są standardowe zasady dobrego wychowania, które powinny być stosowane także w prawdziwym świecie.

Wielu pozdrowień!
N.

Cześć, Panie Naseweisie,

nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie w internecie. Przeczytałem różne informacje na różnych stronach internetowych na temat opłacalności dobrowolnej wpłaty do niemieckiego systemu emerytalnego. Postanowiłem więc założyć temat na forum finansowym i odpowiedzią, którą otrzymałem było skierowanie mnie do szukania informacji gdzie indziej w internecie... co tak naprawdę mogłoby być odpowiedzią dla każdego, co sprawia, że forum traci sens.

Czy to wystarczająco formalne, Panie Naseweisie? Mam nadzieję, że teraz wyraziłem się wystarczająco precyzyjnie.

Z poważaniem,

Franziska83

Do wszystkich pozostałych: Jeśli ktoś zna się na tym temacie, będę wdzięczny za pomoc, dziękuję.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata