Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwe sfinansowanie budowy?

Napisany przez Jinny
Cześć, chcielibyśmy w najbliższym czasie zbudować Dom i zastanawiamy się, czy możemy to sfinansować. Pracuję na pół etatu w służbie publicznej z miesięcznym dochodem netto w wysokości 1100 €, mój mąż również pracuje w służbie publicznej i obecnie otrzymuje 1450 € (pensja + zasiłek rodzicielski). Gdy wróci do pełnego etatu, powinien otrzymać około 1700 €. Do tego dochodzi dodatek mieszkaniowy (jedno dziecko), co daje nam łącznie od 2734 do 2984 € do dyspozycji. Nie mamy żadnych zobowiązań kredytowych ani innych długów. Nasz kapitał własny wynosi obecnie 18.000 €, ale chcielibyśmy zaoszczędzić co najmniej 25.000 €. Powinno to udać się do końca roku. Wybraliśmy już działkę z pełnym uzbrojeniem (jeszcze niekupioną), której cena wynosi 23.000 € (położenie wiejskie w Meklemburgii-Pomorzu). Nie otrzymaliśmy jeszcze konkretnych ofert domów, ale szacujemy, że cena domu będzie wynosić około 150.000 €, przy czym koszty budowy nie zostały jeszcze uwzględnione. Zanim pogłębimy nasze poszukiwania w zakresie domów/ofert, chcielibyśmy dowiedzieć się, czy w ogóle istnieje możliwość uzyskania finansowania zgodnie z naszymi oczekiwaniami. Wyobrażamy sobie miesięczną ratę w wysokości około 650 €, początkowy wskaźnik spłaty powinien wynosić 1%, ale za około 3 lata moglibyśmy sobie wyobrazić wyższą miesięczną ratę. Bylibyśmy wdzięczni za informacje dotyczące możliwości uzyskania finansowania. Z poważaniem, Jinny

Napisany przez BerndR
Przy kredycie w wysokości 160 000 euro i oprocentowaniu 4% miesięczny koszt wynosi około 700 euro, a okres kredytowania wynosi około 35 lat.

Można to uznać za podstawę do swoich obliczeń.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Jinny,

Możliwość sfinansowania, uwzględniając także Twoją preferowaną ratę, nie napotyka na przeszkody ze względu na dostarczone informacje (oczywiście należy wziąć pod uwagę wiele innych faktów i danych).

Napisany przez Geld-Luxx
Moim zdaniem wątpliwe jest jedynie istniejące kapitał własny. Przy kwocie inwestycji wynoszącej około 175 000 euro udział kapitału własnego wynosi ledwie nieco ponad 14%. Oznacza to, że musicie sfinansować około 85%. Wyższy udział finansowania = wyższa stopa procentowa = wyższe miesięczne obciążenie.

Oczywiście można wiele nadrobić poprzez pracę własną, ale właśnie tutaj warto realistycznie i trzeźwo ocenić swoje umiejętności oraz czynnik czasu.

Napisany przez Jinny
Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Cieszę się, że nasze zamysły zasadniczo nie prowadzą do odrzucenia (czy to 50 € więcej na ratę, to nie jest koniecznie problem).
Teraz jestem zainteresowany, co masz na myśli mówiąc Noelmaxim inne fakty i dane. Byłbym wdzięczny za dodatkowe wyjaśnienia na ten temat.
Dziękuję, Jinny

Napisany przez Jinny
Cześć Geld-Luxx, oszczędzamy jeszcze nie tak długo, ustaliliśmy sobie minimalny kapitał własny na poziomie 25000 €, oczywiście staramy się zebrać więcej niż tę kwotę, to naprawdę nasze minimum na kapitale własnym, przed rozpoczęciem specjalistycznych poszukiwań... . Dla nas na razie istotne jest przede wszystkim, CZY nasz dochód w ogóle wystarczy na finansowanie. Tak, kwestia wkładu własnego to osobna sprawa, oczywiście potrafimy tapetować/malować, kłaść panele, mamy znajomego, który jest fliziarzem, oraz krewnego, który jest elektrykiem. I ciż pomocą już się zaoferowali, dzięki czemu moglibyśmy nieco zaoszczędzić, ale zasadnicze prace, nawet szpachlowanie ścian (raz próbowaliśmy sami - nigdy więcej), chcielibyśmy jednak oddać doświadczonym firmom. Pozdrowienia Jinny

Napisany przez Geld-Luxx
Cześć Jinny,

chciałem po prostu podnieść ostrzegawczy palec, ponieważ wiele osób przekracza granicę przy temacie prac własnych. W efekcie końcowym albo mamy pół skończony Dom, albo luka finansowa, ponieważ musiała to zrobić firma. Sam nigdy nie budowałem domu i raczej nie chcę tego robić. Jestem raczej fanem starych i uroczych domów

Jeśli chodzi o wykonalność, w zasadzie powinno być tylko dwie kwestie kluczowe: kapitał własny i dochód.

Jak już wspomniałem, nawet przy niższej wartości kapitału własnego można uzyskać finansowanie, chociaż o wyższych warunkach. Przy dochodach wiele czynników odgrywa rolę, banki obliczają tu stałe kwoty, które pozostają do dyspozycji po odliczeniu raty kredytu. Niektóre banki ustalają te kwoty bardzo nisko (co nie jest dobre, ponieważ oznacza, że jesteś na granicy przy każdym mniejszym wydatku). Inne banki ustawiają je zbyt wysoko, co utrudnia realizację.

W zasadzie jedynie rozmowa z bankiem może pomóc. Wybraliśmy w zeszłym roku specjalnie bank, z którym mieliśmy już relacje zaufania, choć może byłoby kilka innych (nieco tańszych) banków. Ale dzięki już istniejącym relacjom zaufania mogliśmy bez problemu określić realny zakres, z którym zdecydowanie jest łatwiej.

Napisany przez Leja
Cześć Kiedyś przy finansowaniu zdaliśmy sobie sprawę, że warto odwiedzić każdy bank, aby dowiedzieć się o ich ofertach. Na przykład byliśmy w Sparkasse, a oni zaoferowali nam tylko połowę tego, co inny bank, i to jeszcze z gorszymi warunkami. Tak więc zdecydowanie polecam porównywać oferty wszystkich banków. Pozdrawiam

Napisany przez Jinny
Cześć i dzięki za wskazówki
Chciałbym również podać jedną wskazówkę: Tutaj na północy (szczególnie w MV) nasze wynagrodzenie, widziane indywidualnie, nie jest niskim / mniejszym dochodem, co obecnie zarabiam na 50% etatu, wielu tutaj chciałoby otrzymywać wypłacone jako pełny etat. Standardowe wynagrodzenie za pełny etat wynosi tu 1000-1500 €.
Wiem jednak, że w innych regionach (szczególnie na południu / południowym zachodzie) są wypłacane inne wynagrodzenia i łącząc nasze wynagrodzenia, prawdopodobnie dla jednej osoby jest to normalne.
Tutaj jest stosunkowo dużo rodzin / osób, które kupują Dom / budują za znacznie mniejsze pieniądze i jakoś sobie radzą (jak, nie wiem).

Dlatego pomyślałem, żeby być realistą i najpierw zapytać na forum.

Dziękuję za wskazówki i cieszę się, będąc wdzięcznym za dalsze komentarze

Pozdrawiam Jinny

Napisany przez Leja
Cześć

Jak już wspominałam, zawsze porównuję oferty. Jak mówisz, to macie dobre dochody, więc kredyt na budowę nie powinien być problemem i możecie zacząć się rozejrzeć.
Ale proszę, proszę, porównaj oferty banków, to bardzo wiele zmienia!

Pozdrawiam

Napisany przez LasseBurmeister
Cześć Jinny,

finansowanie w ramach określonych warunków powinno być łatwe do uzyskania. Obydwoje pracujecie w sektorze publicznym, macie kapitał własny i realistyczne oczekiwania co do wysokości raty.

Jeśli planujecie w przyszłości zwiększyć spłatę, zalecamy wybór partnera finansowego, który umożliwia zmianę harmonogramu spłaty bez dodatkowych kosztów. Wiele instytucji kredytowych (banki/ubezpieczyciele) oferuje tę opcję bezpłatnie.

Obecnie porównujemy oferty ponad 300 kredytodawców i badamy możliwości uwzględnienia dofinansowań i publicznych pożyczek w finansowaniu.

Jeśli potrzebujesz porady lub niezobowiązującej oferty, skontaktuj się z nami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata