Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy lepiej skorzystać z umowy oszczędnościowej mieszkaniowej do zakupu mieszkania, czy lepiej wziąć kredyt hipoteczny?

Napisany przez madtalk
Cześć,
Jestem tuż przed zakupem mieszkania na własność.

Cena około 100 000 €, w tym koszty zakupu.

Mam umowę oszczędnościową, na której znajduje się 43 000 €, brakuje jeszcze 7000 euro, aby osiągnąć kwotę oszczędności w wysokości 50 000 €, co uprawniłoby mnie do otrzymania pożyczki w wysokości kolejnych 50 000 €,
dzięki czemu miałbym łącznie 100 000 € do dyspozycji.

Te 7000 € mogę dostać od moich rodziców.

Ponadto mam jeszcze 8000 € kredytu samochodowego, 370 € miesięcznie, zarobki netto 1800 €.

Oprocentowanie kredytu z umowy oszczędnościowej wynosiłoby 1,9 %.

Wiem jednak, że te pieniądze nie będą od razu dostępne,
ponieważ instytucje oszczędnościowe nie wypłacają od razu.

W związku z tym muszę tymczasowo sfinansować kwotę, dopóki nie zostanie wypłacona umowa oszczędnościowa.

Mam dopiero wizytę w banku w przyszłym tygodniu i nie chcę podejść do niej zbyt naiwnie.

Czy ktoś mógłby mi dać wstępne wskazówki lub pomysły, jak najlepiej zrealizować to, biorąc pod uwagę obecnie niskie stopy procentowe kredytów zwykłych?

Dziękuję bardzo

Re: Czy lepiej skorzystać z umowy oszczędnościowej mieszkaniowej do zakupu mieszkania, czy lepiej wziąć kredyt hipoteczny?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć madtalk, Proszę jak najszybciej zasymulować wpłatę 7 000 euro przez Bausparkasse i podać termin alokacji (termin wypłaty). Jeśli termin ten przypada po terminie uzgodnionej płatności ceny zakupu, możesz zaciągnąć pośrednie finansowanie u Bausparkasse. Płacisz odsetki od oszczędności i pożyczki z Bausparkasse do alokacji, czyli do sumy wypłaty/sumy Bauspar. Po alokacji obowiązują ustalone raty spłaty odsetek i kapitału. Być może po dokonaniu wpłaty możesz przyspieszyć alokację, wykonując zmianę opcji, gdzie na przykład pobieranie wyższego oprocentowania kredytu może przyspieszyć alokację. Co jest sensowne, można ocenić dopiero po poznaniu liczb i danych poszczególnych konfiguracji! Czasem nie jest nawet konieczna jednorazowa opłata, a nawet może mieć to negatywny wpływ, obniżenie kwoty do zasilenia Bauspar do 93 000 euro (plus twoje 7 000 euro, razem 100 000 euro) mogłoby być naprawdę bardziej korzystne. To wszystko zależy od Bausparkasse i ich struktury taryfowej! Spróbuj skontaktować się z Panem C. Andreasem stąd, z forum, jest specjalistą w zakresie Bausparen i na pewno może ci pomóc dalej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata