Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Odpowiedzialność za kryzys finansowy?

Napisany przez Elke
Cześć wszystkim,

Ostatnio intensywnie śledzę kryzys finansowy i jestem namawiana przez kilka osób do wzięcia długów. Porady te, których nie brałabym na poważnie, pochodzą od bankierów i prawników.

Moje pytanie brzmi: czy naprawdę w przypadku krachu euro nie tylko pieniądze, ale także długi stałyby się bezwartościowe? Czy warto więc wejść w ten bałagan, będąc mocno zadłużonym?

Z góry dzięki,
Pozdrowienia, Elke

Napisany przez 2Bolitho
Załóżmy, że długi i inflacja zostają nominalnie te same, ale realnie maleją, wtedy rada jest słuszna.

Ale kto powiedział, że ta inflacja musi nastąpić?

W przypadku unii walutowej możliwe jest traktowanie długu publicznego inaczej niż długu prywatnego. W rezultacie można być wielkim przegranym.

Ogólnie rzecz biorąc, uważam to za bardzo ryzykowną spekulację. Jeśli ktoś chce podjąć to ryzyko, to może spróbować. Ale stanie się to na początku nowego boomu z górą długów, nie jest raczej pożądane.

To zależy również od tego, co zrobisz z pożyczonymi pieniędzmi. Konsumpcja byłaby zgubna. Inwestycja w aktywa materialne może przynieść zyski.

Jedno jest pewne, nie pozwoliłbym sobie na presję. W finansach często tak jest, że pierwsi kupują tanio, a kiedy staje się ich więcej, ceny rosną. Następnie pojawia się jeszcze więcej kupujących i wtedy pierwsi zaczynają zabezpieczać swoje pozycje. W końcu staje się ich więcej niż kupujących i ceny już nie rosną. Wtedy wielu zaczyna naciskać innych, aby móc zamknąć swoje pozycje na plus. Im większa presja sprzedaży, tym mocniej spada wartość. Spekulanci wtedy już dawno wyszli. Zazwyczaj ci, którzy nic nie wiedzą, zostają z dużymi stratami i czekają na lepsze czasy...

Napisany przez ADMCI4
Cześć Elke,

od kryzysów żyjemy w erze represji finansowej, w której następuje transfer majątku od oszczędzających do zadłużonych.

To nie jest spekulacja, to fakt, który można łatwo zweryfikować w internecie!

Proszę pamiętać, że gdy bierzesz kredyt, musisz być w stanie go spłacić, ponieważ pensje nigdy nie rosną tak szybko jak inflacja czy ceny towarów i usług.

Pozdrowienia

Napisany przez Elke

Zależy również, co zrobisz z pożyczonymi pieniędzmi. Konsumpcja byłaby zgubna. Inwestowanie w aktywa materialne może się opłacić.

Dziękuję za szybką odpowiedź :-)

Myślałem o zakupie lasów i łąk. Po pierwsze, kocham naturę, po drugie niezbyt lubię dobra konsumpcyjne.

Napisany przez Christiane1978
Zawsze korzystne jest spłacanie swoich długów możliwie szybko za pomocą dostępnych środków finansowych.

Napisany przez BerndR
Podczas deflacji długi stają się bardziej wartościowe lub realnie większe.

Napisany przez Elke

zawsze jest korzystne spłacić swoje długi możliwie szybko z dostępnymi środkami finansowymi.

Myślałam tak do niedawna. Teraz jednak nie chcę wyglądać jak dureń, gdy euro eksploduje jak bańka i ostatecznie całe pieniądze pójdą się ...

Napisany przez 2Bolitho

Zawsze korzystnie jest spłacać swoje długi możliwie szybko, korzystając ze środków finansowych dostępnych.

niestety to nie zawsze jest zgodne z rzeczywistością. Jeśli mogę osiągnąć większy zysk z kapitału, niż płacę odsetki, to spłacenie kredytu nie ma sensu. Zwłaszcza w przypadku firm długi odgrywają dużą rolę, gdy chodzi o zwiększenie zysków z kapitału własnego. Bez zadłużenia nie byłoby możliwe konieczne do tego wzrostu.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Bolitho,

Kontrakty różnic kursowych (Zinsdifferenzgeschäft ? Wikipedia) to gorący temat dla większości inwestorów indywidualnych. Jeśli kapitał został spalony przez nieszczęśliwą inwestycję, trzeba nadal spłacać odsetki od kredytu.

To coś tylko dla bardzo ryzykownych inwestorów.

Pozdrowienia

Napisany przez fritzblitz
Chciałbym raczej ryzykować moje pieniądze na giełdzie niż spekulować na coś takiego...

W obu przypadkach pieniądze byłyby stracone, ale na giełdzie przynajmniej można jeszcze trochę szczęścia mieć

Napisany przez 2Bolitho

Witaj Bolitho,

Transakcje różnicowe na stopach procentowych (transakcje różnicowe na stopach procentowych? Wikipedia) są gorącym goździkiem dla większości inwestorów indywidualnych. Jeśli kapitał został spalony przez niefortunny inwestycję, należy nadal regulować odsetki od kredytu.

Tylko dla bardzo odważnych inwestorów.

Pozdrowienia

Pełna zgoda. To nie było polecenie, ale jedynie sprzeciw wobec cytowanego stwierdzenia.
dodatkowo: Niekoniecznie mówiłem o transakcjach różnicowych na stopach procentowych. Zwroty mogą wynikać również z przedsięwzięć lub innych transakcji. To jednak nie zmniejsza ryzyka.

Napisany przez adalbert64
Cześć, @Elke: Mówisz, że bankierzy praktycznie starają się namówić cię do zadłużenia się i wzięcia pożyczki lub kredytu. Mam raczej podejrzenia, że dobrzy ludzie tutaj myślą głównie o swoim portfelu, a nie o twoim dobru.

Napisany przez Elke
@adalbert

Oczywiście, może tak być. Nigdy nie możemy być pewni :-(
Ale może to i dobrze...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata