Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Oprocentowanie konta oszczędnościowego na dzień.

Napisany przez Zeraphine
Cześć Mam konto oszczędnościowe w Sparkasse i chciałbym zapytać, czy odsetki uzyskiwane z tego konta zmienią się, jeśli ktoś inny przetransferuje na nie pieniądze? Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

w Niemczech istnieje wiele różnych oddziałów Sparkasse, z których każdy jest niezależny od pozostałych (oprócz tych działających w tym samym regionie). Ponadto poszczególne oddziały Sparkasse mają różne zasady i oferty, więc powinieneś sprawdzić opis i regulaminy na stronie internetowej swojego oddziału Sparkasse lub powiedz nam, o który oddział Sparkasse (region) Ci chodzi.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez 2Bolitho
Jaki masz plan?
Generalnie nie, nie. Zwróć jednak uwagę na możliwe różnice w oprocentowaniu w zależności od stanu konta. Ponadto, powyżej określonej kwoty kapitałowej pobierany jest podatek od zysków kapitałowych. Byłoby głupio, gdybyś na końcu płacił podatki od dochodów innych osób.

Aha, Sparkassen nie są znane z dobrych ofert w dziedzinie lokat terminowych. Sprawdź odpowiednie strony porównawcze w internecie.

Napisany przez blowfish
Oprocentowanie rachunku oszczędnościowego może być zmieniane przez bank w zależności od określonych czynników. Nie ma opłat za prowadzenie konta i możesz w dowolnym momencie uzyskać dostęp do swoich pieniędzy.

Jeśli ktoś przekazuje pieniądze na rachunek oszczędnościowy, oprocentowanie nie zmienia się. Stopa procentowa jest ustalona z góry i zostanie zmieniona tylko w przypadku, gdy stawka procentowa jest zbyt wysoka dla całej gospodarki itp. W takim przypadku bank musi cię o tym poinformować.

Aktualnie maksymalna stopa oprocentowania rachunku oszczędnościowego wynosi 2,50%.

Jakie oprocentowanie oferuje Twój bank oszczędnościowy?

Napisany przez Birgit
Najpierw pojawia się pytanie, czy w ogóle istnieje możliwość, że ktoś inny może przelać pieniądze na to konto. Konta oszczędnościowe, z którymi się zetknąłem, pozwalają tylko na przelewy z konta referencyjnego.

Napisany przez blowfish
No cóż, istnieją konta, które pozwalają na bezpośrednie przelewy, z wyjątkiem Barclays Bank. W sumie to nic wielkiego, gdy tylko wpłynie na nie pieniądze, ale z drugiej strony jako bank zablokowałbym taką transakcję

Napisany przez Zeraphine
Dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Mam konto w Sparkasse Langen-Seligenstadt, gdzie obecnie stopa procentowa wynosi 0,82. Nie mam doświadczenia w tych sprawach. Prawdopodobnie lepiej byłoby przelać moje pieniądze gdzie indziej... Bank of Scotland przychodzi mi na myśl... Skąd wiadomo, gdzie pieniądze są bezpieczne? Chciałbym zaoszczędzić pieniądze na studia i kurs. Prawdopodobnie nie będę musiał do nich sięgać w przyszłym roku, ponieważ jestem za granicą i tam zarabiam. Mogę więc ulokować je na lokacie terminowej, ale także tutaj nie jestem pewien, gdzie to zrobić.

Z poważaniem

Napisany przez blowfish
Cześć Zeraphine.

Jeśli nie potrzebujesz swoich pieniędzy, proponuję zainwestować je w lokatę.
Za rok otrzymasz 2,95% odsetek według tej strony w banku MoneYou.

Co do zabezpieczenia pieniędzy, nie musisz się martwić do kwoty 100 000 euro.
Jest to prawo UE, które zobowiązuje wszystkie banki zlokalizowane w UE do wypłaty tej kwoty klientowi w przypadku ich bankructwa. W sytuacji kryzysowej za to odpowiedzialna jest sama UE.

Na lokacie terminowej możesz obecnie otrzymać maksymalnie 2,50% w banku Gefa.
Mogę również to polecić.

Jeśli masz jakieś pytania, śmiało je zadaj.

Pozdrowienia

Napisany przez blowfish
Oj, przepraszam, popełniłem mały błąd. W MoneYou otrzymasz tylko 2,75% na rok.
Przez 12 miesięcy VTB Bank zajmuje pierwsze miejsce w rankingu z 2,8%.

Napisany przez petethefarmer
Dla Ciebie obecnie najkorzystniejszą opcją wydaje się być MoneYou. W przeszłości zazwyczaj znalazło się ono gdzieś na czele tabel porównawczych lokat terminowych, więc jeśli chodzi o oprocentowanie, zdecydowanie nie zrobisz niczego złego. Ponadto, możesz ulokować środki na krótki okres, na 6 miesięcy (2,6%) i 12 miesięcy (2,75%).

Jako alternatywę rozważ RaboDirect (RaboDirect.de), które oferuje dwa interesujące produkty: RaboSpar30 i RaboSpar90. Jest to w zasadzie rodzaj lokaty terminowej, która jednak działa dalej i możesz ją wypowiedzieć z 30- lub 90-dniowym okresem wypowiedzenia. Oprocentowanie jest dość atrakcyjne w porównaniu do innych ofert! Osobiście nie mam doświadczenia w tej kwestii, więc wszystko z zastrzeżeniem :-)

Napisany przez eichi
Mogę również polecić następujących dostawców kont oszczędnościowych:
**** Moneyou
2,45%
niemieckie & holenderskie ubezpieczenie depozytów
świetna obsługa online

**** Bank of Scotland
(2,25%,
30€ premii startowej (dla małych inwestycji w okolicach 1000€, na początek zapewnia świetną stopę zwrotu
niemieckie & brytyjskie ubezpieczenie depozytów
jednak: Obsługa online przy systemach Linux & Mac pozostawia wiele do życzenia*)

Ważne: Zgłoś tzw. kwotę wolną od podatku od dochodów kapitałowych na kontach oszczędnościowych. Możesz przyznać ją do wysokości 801€ jako osoba samotna dowolnie na różne banki. W przeciwnym razie zapłacisz około 20-25% podatku dochodowego od odsetek w sposób domyślny (o ile nie odzyskasz ich w zeznaniu podatkowym)

Napisany przez eichi

Jako alternatywa może być również RaboDirect (RaboDirect.de), która oferuje dwa interesujące produkty: RaboSpar30 i RaboSpar90. To w rezultacie rodzaj lokaty terminowej, która trwa, ale możesz ją wypowiedzieć tylko z określonym terminem wypowiedzenia, 30 lub 90 dni. Odsetki są dość atrakcyjne w porównaniu z innymi ofertami! Osobiście nie mam doświadczenia z nimi, więc wszystko pod warunkiem:-)

Dzięki za wskazówkę, brzmi naprawdę interesująco, na pewno przyjrzę się im bliżej przy okazji

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

Eichi... co masz na myśli mówiąc ale: obsługa online przy Linuxie i Macu jest poniżej wszelkiego poziomu*) ?

Ja też mam tam konto i korzystam z Maca / Applea i nie zauważyłem żadnych problemów?

Napisany przez eichi

Hej,

eichi... Co masz na myśli pisząc ale: Obsługa online w Linuxie i Macu pozostawia wiele do życzenia ?

Ja też mam tam konto i korzystam z Maca / Apple i nie zauważyłem żadnych problemów?

Jeśli w haśle lub pytaniu zabezpieczającym występuje znak diakrytyczny, na przykład w Linuksie nie da się zalogować na konto.
Według infolinii klienta występuje ten sam problem również w systemach Apple i pracują nad tym.
Nie można także skopiować i wkleić danych do formularza logowania,
co uważam za dość bezsensowne. (Fałszywe zabezpieczenia)

Napisany przez 2Escorpio
No więc, nic, co by mi się zauważyło, lub coś, co by mi niezwykle przeszkadzało.

Napisany przez eichi
Z powodu problemów z logowaniem, nie jest możliwe uzyskanie dostępu do swojego konta i tym samym do swoich pieniędzy, co skutkuje skrajnym ograniczeniem. Patrząc na opinie innych użytkowników na stronie opinie o lokatach CallMoney Bank of Scotland, można stwierdzić, że z tym problemem nie jestem sam. Obsługa telefoniczna również dawała do zrozumienia, że prawie cały dzień spędzają na rozwiązywaniu technicznych problemów z logowaniem. Mimo to, mogę polecić konto oszczędnościowe, ale trzeba być gotowym na tego rodzaju sytuacje.

Napisany przez 2Escorpio
To prawda, ale teraz nie muszę używać specjalnego znaku w haśle, jeśli się to wie

Napisany przez eichi
Anders: Rozsądne sterowanie nie pozwoliłoby na użycie znaków specjalnych, jeśli występują problemy. Dlatego też powiedziałem Sterowanie poniżej wszelkiego poziomu.
To jest 3-5 linii kodu, które rozwiązałyby ten problem.
(Lepiej: usunąć te dziwne skrypty nie zezwalające na nawigację klawiaturą)
No cóż, tak czy inaczej

Napisany przez somepeople
Mam nadzieję, że stopy procentowe znów wzrosną...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata