Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt - kto płaci co?

Napisany przez horst123
cześć,

niecałe 1,5 roku temu kupiłem razem z moim partnerem życiowym mieszkanie własnościowe. Jak to bywa w miłości, czasem się człowiek ślepo zakochuje, obawiam się dzisiaj, że popełniłem błąd.

2 lata temu wzięliśmy ślub. Jednak jako że jesteśmy homoseksualistami, nie była to tradycyjna ceremonia, lecz zarejestrowane partnerskość. Kiedy kupowaliśmy mieszkanie, dostaliśmy kredyt od banku. Podpisałem ten kredyt samodzielnie. Jednak umowę kupna mieszkania podpisaliśmy oboje i jesteśmy oboje wpisani do księgi wieczystej.

Teraz boję się, że gdybym musiał opuścić swojego partnera, pozostałbym z samym kredytem, a mój partner nadal otrzymałby połowę mieszkania.

Czy mam słuszne obawy, czy ktoś może mnie uspokoić?

serdeczne pozdrowienia,
horst

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Horst123,

masz prawo się bać, ponieważ on posiada połowę udziałów, nie będąc zobowiązanym do żadnych zobowiązań wobec niego!

Choć nie może nic zrobić z własnością bez niej, to jednak nigdy nie będzie odpowiedzialny za kredyt.

Napisany przez PaulaLin
No cóż, to też ma swoje zalety. W razie rozwodu możesz żądać opłaty za wynajem, o ile to Ty wyprowadzasz się z mieszkania.
Byłoby to zastępstwem raty kredytowej byłego partnera, którą mogłabyś wykorzystać na spłatę kredytu.

Czy źle myślę?

Napisany przez NaTwoim13
Podstawowo tak, ale jeśli ktoś wyprowadza się ze swojej części własności, za którą zapłacił także 100%, nie można już żądać połowy czynszu, ponieważ osobie, która pozostaje w mieszkaniu, przysługuje również połowa udziału.

W ten sposób płacę pośrednio za połowę (ponieważ nie otrzymuję połowy czynszu, ale muszę płacić pełne odsetki), nie mając niczego w zamian, ponieważ nie korzystam już z obiektu własności!

Pozostaje to nieszczęśliwe i źle zaprojektowane!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata