Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy w szkolnych grach giełdowych kupowane są prawdziwe akcje?

Napisany przez ADMCI4
W szkole mojej córki niektórzy uczniowie wezmą udział w grze giełdowej w ramach kursu nauk społecznych. Mają w ten sposób nauczyć się radzenia sobie z pieniędzmi oraz skutecznego działania i zarabiania. Jednak nie do końca rozumiem, czy uczniowie rzeczywiście kupują prawdziwe akcje i co się z nimi dzieje w określonym czasie. Załóżmy, że ponoszą straty - czy sami muszą je zrekompensować, a co w przypadku zysków? Skąd w ogóle pochodzi ta gotówka, którą muszą najpierw wydać na zakup akcji? Czy jako rodzice nie musimy najpierw wyrazić na to zgody?

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

nie martw się. Gry giełdowe są w pełni fikcyjne. Tylko udaje się, że to jest jakby. Po prostu gra.
Komputer udaje, że kupuje lub sprzedaje akcje po rzeczywistych kursach i prowadzi wirtualne portfele.
Nie ma nic do wygrania (oprócz cennych doświadczeń) i nawet nic do stracenia.

Nie wiem, czy rodzice muszą dać na to zgodę. Jednak moim zdaniem byłoby to dość bez sensu.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez angros
W tym roku brałem udział w jednym takim na mojej szkole.
Było naprawdę interesująco, ale też męcząco, ponieważ trzeba było być tam cały czas.

Napisany przez roland
To byłby przełomowy eksperyment! ;-) Choć osobiście nie zainwestowałbym, ale kto wie, patrząc na to, jak prowadzono gospodarkę w ostatnich latach, może to nie jest aż tak dużo gorsza opcja! ;-)

Napisany przez HansEbert

Cześć,

nie martw się. Gry giełdowe są zupełnie fikcyjne. Tylko udaje się, jakby. Po prostu gra.
Komputer udaje, że kupuje lub sprzedaje akcje po rzeczywistych kursach i prowadzi wirtualne portfele.
Nie można niczego wygrać (poza cennymi doświadczeniami) i niczego stracić.

Nie wiem, czy rodzice muszą się zgodzić. Jednak z mojego punktu widzenia byłoby to dość bezsensowne.

Pozdrowienia, Paule

Czy zawsze tak jest?
Więc ja zrobiłem moją maturę ze specjalizacją w dziedzinie ekonomii i kupowaliśmy RZECZYSTE akcje. Oczywiście jako grupa i całość działała na depozycie naszego nauczyciela. Musieliśmy analizować akcje i w otwartych dyskusjach decydować, które należy kupić. Najlepszy argument wygrał. Nasz nauczyciel następnie kupował akcje - jeśli osiągnęliśmy zysk, zaprosił nas na pizzę

Napisany przez EuroPaule
Cześć, r n to nie jest gra giełdowa w klasycznym sensie. Raczej jest to indywidualna wersja oparta na zaangażowaniu nauczyciela. r n Co się działo, gdy ponieśliście straty? Czy musieliście myć samochód nauczyciela? r n r n Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Walker
Nie, te akcje zazwyczaj nie są prawdziwe. Nawet na moim uniwersytecie, gdzie prowadzimy właśnie grę giełdową, nie są one prawdziwe. Gdyby były prawdziwe, każdy musiałby ponosić odpowiedzialność za ewentualne straty, co oczywiście nie jest możliwe.

Napisany przez petethefarmer
Zazwyczaj są to faktycznie czysto fikcyjne transakcje kupna i sprzedaży akcji. I moim zdaniem właśnie w tym leży problem z takimi grami. Dla celów prób i testów jest to całkiem fajne, ale składnik psychiczny, który odgrywa dużą rolę przy rzeczywistym zakupie, jest tutaj prawie niemożliwy do odczucia. Dokładnie ten element psuje interes wielu niezorientowanym (i doświadczonym ;-)) osobom na giełdzie. Gdy naprawdę zaangażowane jest własne pieniądze, działa się po prostu nieco inaczej niż gdy gra jest tylko dla zabawy. Niestety nie istnieje prawdziwa alternatywa do rzeczywistego inwestowania własnymi pieniędzmi, aby poznać swoją psychikę w takich sytuacjach. Dlatego pozwól swoim dzieciom grać spokojnie prawdziwymi pieniędzmi ;-) Nie, żart. Takie gry giełdowe są dobre, aby poznać podstawowe zasady i mechanizmy. Jednak nie zastąpią one doświadczeń z prawdziwej wymiany handlowej.

Napisany przez Karin2202
Dawno, dawno temu, grałem w giełdę w szkole...
Mam głupie pytanie, gdzie można założyć prawdziwe konto do gry. Znowu miałbym ochotę na coś takiego zagrać (oczywiście z prawdziwymi pieniędzmi)...?!?

Napisany przez 2Bolitho
Ale tylko z fikcyjnymi pieniędzmi, czyli pieniędzmi, na których możesz zrezygnować.

Brokerami są DAB Bank, Onvista, Flatex, ...
Tutaj jest też dużo informacji: Ale teraz zaczynamy .... Broker internetowy! - Aktienboard

Napisany przez Karin2202

...Brokerami byłyby DAB Bank, Onvista, Flatex, ...
Tutaj jest również dużo informacji: Ale teraz zaczynamy .... Brokerzy online! - Aktienboard

Oczywiście, chodzi o pieniądze, których nie potrzebujesz do życia... sprawdzę to trochę.

Dzięki Bolitho!

Napisany przez Winold
Czy to jest fikcyjne czy nie, nie ma znaczenia w przypadku gier giełdowych, ponieważ nawet w prawdziwych transakcjach w grach giełdowych używane są tylko minimalne kwoty (mikstury)

Napisany przez Karin2202
Winold, kwoty nie są wysokie, ale dla uczniów zazwyczaj i tak nieosiągalne. Dlatego gra giełdowa jest nadal dobrym pomysłem.

Napisany przez Christiane1978
nie, oczywiście że nie. To są tak naprawdę swojego rodzaju akcje do gry - podobne do kasy do gry - którymi handluje się wirtualnie na przykładowej giełdzie. Prawie każde konto internetowego brokera oferuje takie fikcyjne transakcje akcjami dla swoich klientów.

Napisany przez susa23
Już zostało udzielone odpowiedzi, że nie są to prawdziwe akcje, ale przypomniało mi to moje dzieciństwo. Żałuję, że wtedy nie interesowałem się tym bardziej, bo pewnie można było zdobyć kilka cennych doświadczeń. Czy istnieją gry giełdowe również dla dorosłych? Czyli w zasadzie coś w stylu konta demonstracyjnego, na którym można po prostu się bawić? Wiem, że coś takiego istnieje w handlu walutami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata