Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy akcje niemieckich firm są dostępne tylko w Niemczech?

Napisany przez ADMCI4
Problem z akcjami nadal mnie trochę gubi. Ale uważam, że na tym forum finansowym mogę znaleźć ludzi, którzy mogliby mi to dokładnie wyjaśnić. Dlatego teraz po prostu zadaję moje pytania.

W Niemczech istnieje wiele firm, które wchodzą na giełdę z akcjami. Są to firmy, które są bardzo duże i znane również za granicą.

Czy osoba zainteresowana z Anglii lub Włoch może zlecić swojemu bankowi zakup akcji na tamtejszej giełdzie? Jeśli to jest możliwe, czy ceny akcji tam są inne?

Re: Czy akcje niemieckich firm są dostępne tylko w Niemczech?

Napisany przez BerndR
Na niemieckich giełdach można kupować akcje zagranicznych firm; niemniej jednak oferta jest naturalnie ograniczona do większych lub bardziej znanych firm, przy czym trzeba zauważyć, że oferty poszczególnych giełd mogą się różnić. Zagraniczne akcje, których nie można kupić na niemieckich giełdach, trzeba zamówić na zagranicznej giełdzie, co zazwyczaj wiąże się z wysokimi opłatami. Podobnie jest w drugą stronę, jeśli chodzi o zakup akcji niemieckich firm za granicą; zakładam, że prawie każda większa giełda w Anglii, Francji, USA, która nie jest specjalizuje się w konkretnych akcjach, przynajmniej oferuje akcje DAX; ale bez gwarancji. Cena akcji, zgodnie z podstawową teorią arbitrażu na doskonałym rynku kapitałowym, co w dużej mierze ma zastosowanie do bardzo zorganizowanego rynku akcji, powinna być początkowo mniej więcej taka sama; w przeciwnym razie instytucjonalni inwestorzy, tacy jak banki, ubezpieczyciele i fundusze hedgingowe, którzy mogą zamawiać większe ilości akcji z bardzo niskimi opłatami, z pewnością wykorzystywaliby różnice cen na poszczególnych giełdach, aby dokonywać bezpiecznych zysków. Akcje Facebooka były w pewnym stopniu notowane na dwóch giełdach po bardzo różnych cenach, ale było to spowodowane awarią systemów handlowych elektronicznych, w wyniku czego rynek przestał prawidłowo funkcjonować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata