Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zrezygnować z umowy oszczędnościowej..

Napisany przez Messino
Hej, mam od czerwca 2007 roku bieżący kontrakt oszczędnościowy, który jednak nigdy nie był prawidłowo pielęgnowany (wniosek o premię mieszkaniową nigdy nie został złożony.....)

Problem polega na tym, że wtedy miałem 18 lat i umowę zawarto w taki sposób, że co roku stawka oszczędności wzrasta o 5€.... (roczna indeksacja o 5,00€). Problem teraz polega na tym, że już płacę 65€ miesięcznie, a chciałbym wyprowadzić się, ale te 65€ miesięcznie zaczynają mnie denerwować i będą tylko rosnąć..... w przyszłym roku już 70€. Do tego dochodzi oprocentowanie oszczędności w wysokości 1%, co według mnie nie jest zbyt wiele.

Problem teraz polega na tym, że wpłaciłem dopiero 12,3% wartości oszczędnościowej. Nie mam ochoty kontynuować umowy do końca świata z rosnącą co roku stawką o 5€.

Teraz moje pytanie: co by się stało, gdybym zerwał umowę oszczędnościową? Czy mogę po prostu przenieść bieżące saldo na koncie oszczędnościowym na konto bieżące i zlikwidować umowę bez straty? Jak już wspomniałem, nigdy nie składałem wniosku o premię mieszkaniową, zawsze zapominałem i nigdy się tym nie zajmowałem...

Re: Zrezygnować z umowy oszczędnościowej..

Napisany przez Ravemaster84
Moim doświadczeniem jest, że można po prostu przestać wpłacać składki i pozostawić umowę w spoczynku. Oczywiście, wtedy nigdy nie otrzymasz przydziału, ale to zależy od Ciebie, czy w ogóle chcesz go otrzymać. Za opłatą manipulacyjną możesz dysponować środkami z oszczędności budowlanych. Tak też było w moim przypadku kilka lat temu. Wypłaciłem sobie 450 euro, a za to zapłaciłem niewielką opłatę w wysokości prawie 10 euro.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata