Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy możliwe jest żądanie wypłaconych ogólnych składek w Kasie na życie od spółki?

Napisany przez Rolo35
Cześć,

w latach 2007-2011 zrezygnowałem z 3 polis na życie oraz z emerytury Riester w Allianz. Po najnowszym wyroku chciałbym dowiedzieć się, czy mogę odzyskać jeszcze więcej pieniędzy. Problem polega na tym, że jedna polisa na życie z 2000 roku miała dynamiczne składki, musiałem odesłać dokumenty do Allianz i w międzyczasie zrezygnowałem także z jednej polisy na życie oraz z emerytury Riester.

Dlatego moje pytanie brzmi, czy mogę od Allianz zażądać zwrotu całkowitej sumy, którą wpłaciłem?

Re: Czy możliwe jest żądanie wypłaconych ogólnych składek w Kasie na życie od spółki?

Napisany przez Schwertlilie
Cześć Rolo,
na stronie internetowej Verbraucherzentrale www.vz-bawue.de znajdziesz artykuł - niedługo VZ udostępni formularze do żądania zwrotu pieniędzy z ubezpieczeń na życie (KLV) i rentowych (RV) - chodzi głównie o umowy zawarte między 2001 a 2006 rokiem (nie pytaj mnie dlaczego).
Ja również zamierzam dwukrotnie żądać zwrotu pieniędzy.
Wygląda na to, że miałeś wyjątkowo pracowitego agenta ubezpieczeniowego!

Napisany przez Schwertlilie
PS Nie wiem, czy teraz można żądać całkowitej sumy, ale na przykład koszty anulacji zostały uznane przez sąd (sąd federalny, sądzę) za nieuzasadnioną uciążliwość ubezpieczonego, a brak przejrzystości dotyczący prowizji i bieżących kosztów lub udziału w oszczędnościach został skrytykowany. W każdym razie ubezpieczyciele zostają zmuszeni przez sąd do zwracania więcej w przypadku anulowanych umów niż dotychczas dobrowolnie zwracali.

Napisany przez pmk

... musiałem odesłać dokumenty do Allianz i w międzyczasie zawiesić jedną umowę na życie oraz Indywidualne konto Emerytalne.

Dlatego moje pytanie brzmi, czy mogę zażądać od Allianz całkowitej sumy, którą wpłaciłem?

Nikt nie powstrzymał cię od zrobienia kopii oryginalnej polisy i przechowywania innych dokumentów ubezpieczeniowych, takich jak wyciągi czy zaświadczenia.
Radzę zadzwonić do Allianz i zapytać. Zazwyczaj pracownicy tam są współpracujący i przyjaźni. Może się zdarzyć, że zostaniesz odesłany do korespondencji pisemnej, ponieważ prawdopodobnie nie pamiętasz już numerów swoich polis

Napisany przez Rolo35
Dziękuję Wam.

Oczywiście pamiętam wszystkie numery umów, mam też całą korespondencję. Niestety, w Allianz nigdy nie dostawałem wyciągów z konta w tradycyjnym sensie. Zawsze tylko aktualizowane tabele wykupu.

Nie chcę odzyskać wszystkich opłat, ale kilkaset euro byłoby mile widziane. Teraz jest mi jasne, że finansowałem Porshe tego Pana z Allianz...

Napisany przez Ravemaster84
Już otworzyłem w związku z tym inny wątek.
Sprawdź swoje wyciągi bankowe. Zazwyczaj znajdziesz tam także numer polisy ubezpieczeniowej. Tak zrobiłem. Poproszę o przeliczenie dla 3 anulowanych polis. Zobacz na stronie internetowej Stowarzyszenia Konsumentów w Hamburgu. Mają tam przygotowane miłe pismo.

Napisany przez Rolo35

Miałem już otwarty inny wątek na ten temat.
Sprawdź swoje wyciągi bankowe. Zazwyczaj tam znajdziesz numer ubezpieczenia. Ja tak zrobiłem. Poproszę o nowe obliczenie dla 3 zrezygnowanych ubezpieczeń. Zobacz na stronie internetowej Stowarzyszenia Konsumentów w Hamburgu. Mają tam przygotowany ładny szablon do pisma.

Mam wszystko. Ale w liście od Stowarzyszenia Konsumentów muszą być podane wpłacone kwoty. I nigdy nie będę w stanie tego samemu zrobić. To zaczęło się jeszcze w czasach marki niemieckiej...

Napisany przez Ravemaster84
Następnie rzuć piłkę do ubezpieczenia. Po prostu napisałem, że powinni przeprowadzić nowe obliczenia na podstawie wydanych wyroków i powinni mi przekazać wynik. Wtedy zawsze masz możliwość sprawdzenia, co oni zrobią.

Napisany przez tequila
Czy mogę teraz żądać całej kwoty, nie wiem, ale na przykład koszty anulowania zostały uznane przez sąd (sąd federalny, zdaje się) za niedopuszczalne dla ubezpieczającego

Na początek nie możesz w ogóle niczego żądać, jeśli nie dotyczy to polis zawartych między 2002 a 2007 rokiem w Deutscher Ring. Po prostu nie ma innych wyroków wiążących dla ubezpieczycieli, nawet jeśli niektórym to nie odpowiada lub nie rozumieją tego...
Ponadto czasami warto przeczytać tekst wyroku i mieć pewność, że zrozumiano go w całości. W przeciwnym razie znów wychodzi nonsens, tak jak teraz. Zarzucane nie były same koszty anulowania, lecz sposób ich przedstawienia i obliczenia w procentach, a nie jednoznaczne przedstawienie kwoty w € XXX,YY.
Przynajmniej instancja (BGH) jest prawidłowa. To już coś.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata