Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Emerytura poprzez konwersję wynagrodzenia.

Napisany przez Frischling 62
Dobry wieczór,

dziękuję za tequilę.
Jakie możliwości oszczędzania na emeryturę mam poprzez przekształcenie wynagrodzenia?
Do jakiej wysokości? Czy ta kwota podlega opodatkowaniu i jeśli tak, w jaki sposób?
Dziękuję

Napisany przez Mike Spezi

Dobry wieczór,

dziękuję tequilli.
Jakie opcje zabezpieczenia emerytalnego mam dzięki przekształceniu wynagrodzenia?
Do jakiej wysokości? Czy kwota jest opodatkowana, i jeśli tak, w jaki sposób?
Dziękuję

Cześć Frischling62,

zanim zaczniemy pisać długie teksty, proszę przeczytać tutaj:

Przekształcenie wynagrodzenia ? Wikipedia

tam wszystko jest łatwo zrozumiałe i obszerne wyjaśnione.

Na konkretne pytania możemy wtedy tu szczegółowo odpowiedzieć.

z poważaniem
mike

Napisany przez tequila
Co tekst na Wikipedii nie ujawnia: Zwolnienie z opłat dotyczy tylko dochodów do odpowiedniego limitu. Na przykład jeśli świeżo upieczony 62-latek zarabia powyżej limitu do rentowniczych składek emerytalnych i nawet po odliczeniu składek na przekształcenie wynagrodzenia tak jest, zwolnienie z opłat społecznych przepada. Z tego prostego powodu przekształcenie wynagrodzenia nie opłaca się dla każdego tak samo, a w wysokim stopniu jest uzależnione od dochodu. W połączeniu dochodu poniżej limitu dla składek rentowniczych z członkostwem w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym nie ma chyba bardziej opłacalnej formy zabezpieczenia emerytalnego, jeśli mówimy o emeryturze na życie. W fazie wypłat z członkostwem w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym znane jest, że nie płaci się składek na ubezpieczenie zdrowotne. Należy wymienić wadę, która powinna być uwzględniona w analizie za i przeciw - poprzez przekształcenie wynagrodzenia i związane z tym zmniejszenie dochodu brutto zmniejszają się również prawa do np. renty emerytalnej, ponieważ płaci się mniej składek.

Dobry wieczór Mike Spezi,
dziękuję za link, niestety 4% limitu podstawy wymiaru składki zostało już wykorzystane.

Niemniej jednak dziękuję za Twoje starania.

Cześć Tequilla,
tak jest. Ponadto, płatności są szkodliwe podatkowo.
Co mogę zrobić?

Dzień dobry Mike Spezi,
dziękuję za link, niestety 4% górnej granicy składek zostało już wyczerpane.

Dziękuję bardzo za Twoje starania.

Wiesz, właśnie o to mi chodziło. Ta niekończąca się gadanina, jak tutaj niestety często bywa, zostaje zaoszczędzona.

Bez bliższej znajomości Twojej sytuacji dochodowej i innych danych, trudno udzielać tutaj porad. Z mojej perspektywy nie jestem w stanie ocenić, jak wygląda Twoja sytuacja podatkowa. Czy korzystasz już z formy renty podstawowej? Być może również jako jednorazowego płatnika?

Z poważaniem
mike

Dobry wieczór Mike Speci,
proszę wybacz mi moją nieznajomość, co to jest renta z kapitału podstawowego?

Pozdrowienia

Tutaj również do wcześniejszego zapoznania się:

Renta Rürup - Wikipedia

do szczególnej uwagi fragment tekstu:
Dla kogo jest renta Rürup?

Grupą docelową są osoby samozatrudnione z relatywnie wysokim obciążeniem podatkowym. Przy nowych polisach nie mają one innej możliwości prowadzenia ulgowego oszczędzania na emeryturę, ponieważ nie mogą skorzystać z ulgi w przypadku renty Riester lub emerytury pracowniczej. Składki na klasyczną polisę rentową (ubezpieczenie na życie) lub ubezpieczenie na życie kapitałowe nie są już odliczalne od podatku od 2005 roku, chyba że okres ochronny tych ubezpieczeń rozpoczął się przed 1 stycznia 2005 roku i składka ubezpieczeniowa została opłacona przed 31 grudnia 2004 roku.
Również pracownicy korzystają z renty Rürup. Dzięki nowo wprowadzonemu limitowi dla składek dodatkowych w wysokości 20 000 EUR rocznie na osobę, pracownik może również budować oszczędności na emeryturę i jednocześnie korzystać z ulg podatkowych. Należy jednak zaznaczyć, że kwota odliczalna jest zmniejszana o udział pracownika oraz o zwolniony z podatku udział pracodawcy w składce na ubezpieczenie społeczne (GRV), a składki są ponownie obcinane o zwolniony z podatku udział pracodawcy w składce na GRV (w przypadku urzędników następuje fikcyjne obniżenie o odpowiednią całkowitą składkę na GRV)...........

Widzisz więc, że tutaj również istnieją ograniczenia, które należy wziąć pod uwagę.
Czy masz doradcę podatkowego? Jeśli tak, daj mu obliczyć Twoje możliwości wykorzystania ulg. Następnie można zastanowić się, czy i w jakim produkcie można dodatkowo odkładać na emeryturę.

Zakup mieszkania jest dla Ciebie interesujący? Korzystasz z możliwości odliczenia podatkowego???

Takie sprawy, jakie występują w Twoim przypadku, nie mogą być załatwione w forum. Musimy naprawdę usiąść razem przy stole. Na pewno na miejscu masz osobę w branży finansowej/ubezpieczeniowej, której zaufasz. Powinieneś najpierw z nimi porozmawiać.

Pozdrawiam
Mike

Cześć Mike Specy,
dziękuję za Twoje zaangażowanie.
W związku z amortyzacją aktywów, posiadam KLV od początku lat 90., wykorzystałem świadczenia emerytalne pracownicze i mam klasyczne ubezpieczenie emerytalne sprzed 2005 roku. Nigdy nie brałem pod uwagę Rürup Rente jako alternatywy??
Co masz na myśli mówiąc o kwocie ulgowej? Czy mogę wpłacić 20 tys. euro do Rürup Rente i odliczyć to od podatku?

Dziękuję

Cześć świeży użytkowniku 62,

teoretycznie tak, jednak jak już wspomniałem, nie można odpowiedzieć na to skutecznie stąd. Dlatego sugeruję skonsultowanie się z doradcą podatkowym.

Od 2006 roku ustawodawca wprowadził korekty, ponieważ wcześniej występował tzw. efekt podatkowego rozproszenia, a składki na Rürup nie wpływały obniżająco na podatek. Dlatego stworzono wartość 20 000 euro / żonaty 40 000 euro, przekraczającą wykorzystanie odliczeń specjalnych lub wydatków na zabezpieczenie przyszłości, aby zapewnić osobom samozatrudnionym lub z wyższymi dochodami zachęty podatkowe, takie jak oszczędzający na Rente.

Obecnie 74% z tych kwot można odliczyć od podatku. Niemniej jednak może się zdarzyć, że ten produkt niekoniecznie ma sens dla Ciebie.

Na podstawie tego, co piszesz, finansowo i pod każdym innym względem masz dobrą sytuację. Dlatego możliwe jest, że jako emeryt nie koniecznie udowodnisz znacznie niższą stawkę podatkową niż obecnie w życiu zawodowym. Na przykład późniejsze dochody z najmu i dzierżawy lub podobne.
Wszystkie te produkty podlegają opodatkowaniu na etapie późniejszym i w rzeczywistości mają sens tylko wtedy, gdy można przypuszczać, że moja osobista stawka podatkowa będzie znacznie niższa w przyszłości. Ponadto renta bazowa nie jest kapitalizowalna i moim zdaniem jest dość sztywnym produktem. W najlepszym przypadku jest to dodatkowa alternatywa do wyjęcia trochę pieniędzy z rąk fiskalnych.
Aby to sprawdzić, proszę skorzystaj z mojej rekomendacji i skontaktuj się z doradcą podatkowym lub kompetentnym maklerem.

Pozdrawiam
Michał

Napisany przez leonie

Witaj tequillo,
tak właśnie jest. Dodatkowo płatności są szkodliwe pod względem podatkowym.
Co mogę zrobić?

Podpisz drugą umowę, w której składka nie przekracza 216 euro.

Napisany przez tequila
Dyrektor Techniczny napisał, że wykorzystuje EGU w ramach 4% BBG. Jaki więc konkretny cel miałby spełniać drugi kontrakt?

Nieważne tequila, ważne że coś zostało napisane!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata