Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Odmowa zwrotu opłaty za obsługę kredytu

Napisany przez Breeza
Cześć.
W zeszłym roku kupiłem samochód i sfinansowałem go poprzez Santanderbank. Aktualnie spłacam kredyt, a dealer samochodowy już otrzymał swoje pieniądze.

Znalazłem wzór pisma w internecie i zwróciłem się o zwrot opłaty manipulacyjnej. Dzisiaj dostałem odpowiedź.

Szanowny Panie / Szanowna Pani...

BlaBlaBla.
Wspomniane przez Pana / Panią orzecznictwo nie znajduje zastosowania w naszej relacji kontraktowej. Wynika to już z faktu, że wszystkie orzeczenia sądów wyższej instancji, które dotyczyły opłaty manipulacyjnej, odnoszą się do zgodności postanowień cenowych z wykazami cen i wycenami cenowymi. BlaBlaBla. Ponadto brakuje decyzji najwyższej instancji.

Jednakże w przypadku naszej relacji umownej nie ma to znaczenia, ponieważ ani w naszych wykazach cenowych, ani w naszych wycenach cenowych nie pobieramy ani nie pobieraliśmy opłaty manipulacyjnej...

Opłata manipulacyjna uzgodniona z Panem / Panią w umowie kredytowej stanowi składnik ogólnych kosztów udzielenia kredytu. Podobnie jak ustalona w umowie kredytowej stopa procentowa, opłata manipulacyjna jest główną umowną ceną. Ponieważ stopa procentowa i opłata manipulacyjna są łącznie wykazywane jako roczna stopa oprocentowania w umowie kredytowej i zgodnie z § 6 ust. 1 określają łączne koszty kredytu.

W umowie wskazana opłata manipulacyjna była wynikiem negocjacji umownych pomiędzy Tobą a naszym domem.
Poprzez podpisanie umowy - Blablabla - wyraziłeś zgodę...Być może zgodziłeś się również na opłatę manipulacyjną jako składnik rocznej stopy oprocentowania.

Jestem zdania, że oni szaleją i wysyłają mi standardowe pismo, z którym jest zadowolonych 90% klientów i rezygnują.
Jednak nigdy nie rozmawiałem z bankiem osobiście, wszystko było załatwione przez salon samochodowy.
W mojej umowie kredytowej jest zaznaczone, że opłata manipulacyjna i odsetki są wliczone w łączne koszty w ramach rocznej stopy oprocentowania, ale czy to jest w ogóle dozwolone?

Co mam teraz najlepiej zrobić? Czy warto tu pójść do prawnika, czy może lepiej ponownie napisać do nich?
[Chodzi o kwotę powyżej 1000 € opłaty manipulacyjnej]

Pozdrawiam
Breeza

Napisany przez syvell
Pisanie kolejnych listów nie ma sensu, lepiej od razu skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie bankowym i kredytowym.

Napisany przez Breeza
Ale w każdym razie mają rację, prawda?

Napisany przez syvell
Nie ma ostatecznego wyroku Federalnego Sądu Najwyższego (BGH), ale wiele sądów wyższych (OLG) już zdecydowało przeciwko legalności opłat manipulacyjnych. Niestety, banki nie płacą dobrowolnie.

Napisany przez Breeza
pytanie brzmi.

Po prostu piszą, że opłaty manipulacyjne są uwzględniane w oprocentowaniu. To przecież niemożliwe.

Napisany przez syvell
Banki są bardzo pomysłowe w swoich listach odmownych. Niestety sprawa nie jest jeszcze rozstrzygnięta w sądzie wyższej instancji, dlatego banki zawsze będą starały się przeprowadzić sprawę do sądu.

Na pewno warto skonsultować się z prawnikiem, ponieważ kwota powyżej 1000 euro to już nie bagatelizacja.

Napisany przez Breeza
Okej, napiszę do kancelarii prawniczej i zapytam, jakie koszty mnie czekają.
Dzięki za informację

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata