Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przeksztalcenie kredytu mieszkaniowego

Napisany przez muc80335
Ja nie znam się na finansowaniu nieruchomości, ale dostałem propozycję od moich rodziców, żeby kupić mieszkanie, w którym mieszkają. Znajduje się w Norymberdze, w stosunkowo bliskiej odległości od centrum i według maklera jest warte około 160,000 euro. Nie zamierzam tam się wprowadzać, ponieważ mieszkam w Monachium, ale moi rodzice chcą tam nadal mieszkać i podzielić się ze mną czynszem na spłatę kredytu. Moi rodzice chcieliby sprzedać mi mieszkanie za około 110,000 euro, bez konieczności zapłaty podatku od nabycia nieruchomości itp. Ogólnie rzecz biorąc, to świetna oferta, która oznacza również zabezpieczenie emerytalne zarówno dla nich, jak i dla mnie. Moim jedynym problemem są około 50,000 euro długu konsumenckiego, który spłacam miesięcznie około 700 euro - jednak systematycznie, ponieważ nigdy nie spóźniłem się ze spłatą raty. Moje, prawdopodobnie naiwne, rozważanie w tej sprawie teraz: Czy nie byłoby możliwe kupienie mieszkania w Norymberdze, dołożenie do niego moich starych długów i spłacenie wszystkiego korzystając z obecnie tak korzystnego kredytu hipotecznego. Jeśli będę ściśle kalkulował, 700 euro miesięcznie to absolutne maksimum, które mogę sobie pozwolić, jednak nie zostanie wiele na zabezpieczenia czy oszczędności. Jeśli udałoby mi się sfinansować cały pakiet tak, aby miesięczne obciążenie nie przekroczyło 700 euro, nie byłoby to dla mnie problemem, ponieważ i tak spłacam już miesięcznie 700 euro rat. Moi rodzice nie są już najmłodsi, więc muszę też brać pod uwagę pewne ryzyko z ich strony. Chciałem tylko zapytać, czy ogólnie rzecz biorąc, to byłby rozważalny scenariusz, na który zgodziłaby się również bank. Nie mam pojęcia, jakie koszty byłyby dla mnie z tym związane i jakie obciążenie musiałbym ponieść w najlepszym i w najgorszym przypadku. Dziękuję z góry za odpowiedzi!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć muc80335,

Cena zakupu: 160.000 euro, 110.000 euro dla rodziców, a 50.000 euro zapłacą wam, abyście mogli spłacić swoje kredyty.

Napisany przez Tom1963
On musi najpierw znaleźć bank, która zgodzi się dodać stare długi do ceny zakupu nieruchomości. Tutaj cena nieruchomości (z notarialnym protokołem) powinna wynosić 160 000 EUR. Problemem jest istnienie długów. Bank zapyta, jak zamierza poradzić sobie z podwójnym obciążeniem. Rozwiązanie: Rodzice podarowują mu 50 000 EUR, on spłaca nimi długi i kupuje nieruchomość. W takim przypadku powinien przedstawić nieruchomość bankowi jako wynajętą i dodać dochody z najmu do swoich przychodów osobistych po odliczeniu podatku. W jakiś sposób całą tę pieniądze przeniesiono z jednej kieszeni do drugiej (poprzez osoby trzecie), i czy to w pełni legalne (umowa z bankiem to finansowanie budowy) - sam nie jestem pewien.

Napisany przez muc80335

Cześć muc80335,

Cena zakupu 160 000 euro, 110 000 euro dla rodziców i 50 000 zapłacą Tobie i za to spłacą swoje kredyty.

Tak daleko sięgam. Czy można to naprawdę zrealizować?

Napisany przez muc80335

Musiałby najpierw znaleźć bankę, która zgodziłaby się dodać stare długi do ceny zakupu nieruchomości.

Tutaj cena nieruchomości wynosiłaby 160 000 EUR (uwzględniając formalne potwierdzenie).

Problemem wydaje mi się obecność długów. Bank zapyta, jak zamierza sobie poradzić z podwójnym obciążeniem.

Rozwiązanie: Rodzice podarują mu 50 000 EUR, on spłaci nimi długi i kupi nieruchomość.
W tym przypadku powinien zaprezentować nieruchomość bankowi jako wynajętą i uwzględnić dochód z najmu ./. podatek w swoich dochodach osobistych.

W jakiś sposób pieniądze zostały przeniesione z lewej do prawej kieszeni (za pośrednictwem osób trzecich) i czy to w pełni legalne (umowa z bankiem to finansowanie budowy), tego też nie jestem pewien.

Dokładnie tak to miało wyglądać. Nieruchomość jest warta 160 tys. EUR i ma obciążenie 110 tys. EUR. Za pomocą 50 tys. EUR mogę spłacić moje długi konsumpcyjne i musiałbym obsługiwać jedynie kredyt hipoteczny za nieruchomość, razem z rodzicami jako praktycznymi najemcami. Wspólnie byłoby to nawet ulgą dla wszystkich zaangażowanych. Czyż nie?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć muc80335,

tak dokładnie!

Dlaczego miałbym płacić drogie odsetki, zwłaszcza w przypadku kredytu o krótkim okresie spłaty i wysokim miesięcznym wskaźniku, skoro mogę skorzystać z aktywów, które znacznie zmniejszą odsetki i zapewnią mi dodatkową płynność finansową dzięki przedłużeniu okresu spłaty!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata