Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Bardzo krótkie pytanie na temat pochodnych.

Napisany przez Rusher
Cześć wszystkim,

jestem tutaj nowy, właśnie uczę się trochę o planowaniu finansowym i nie do końca rozumiem, co dokładnie kwalifikuje się jako pochodna.
Czy indeks akcji, tak jak na przykład DAX, jest instrumentem finansowym pochodnym?

Z góry dziękuję!

Napisany przez markus_86a
Produkt pochodny to instrument finansowy, którego wartość zależy od wartości innego składnika majątku.

Tutaj znajdziesz więcej informacji:
https://de.wikipedia.org/wiki/Derivat_(Wirtschaft)

Indeks nie jest uwzględniany, ponieważ DAX to po prostu suma 30 największych niemieckich spółek notowanych na giełdzie.

Napisany przez Rusher
Dziękuję najpierw.
Ale czy nie mogę zawierać kontraktów terminowych na DAX np.?
Czy to nie jest wtedy instrument pochodny?

Czy po prostu mylę wszystkie definicje

Napisany przez markus_86a
Terminowy kontrakt na DAX to pochodna. Podstawą (czyli aktywem, na którym opiera się kontrakt terminowy) jest DAX.

Podobnie wszystkie opcje na DAX są pochodnymi.

Mam nadzieję, że to pomogło...

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, śmiało pytaj...

Napisany przez DayTrading
Cześć,

w tym przypadku nie handlujesz indeksem. Zazwyczaj będziesz mógł handlować indeksem za pomocą opcji lub kontraktów terminowych. Będą to transakcje terminowe.

Pozdrawiam

Napisany przez Leni7891
Cześć, skoro rozmawiamy tutaj o walucie, mam do was pytanie: Byłem latem na wakacjach w Maroku i zostało mi trochę marokańskiej waluty, ale nie rozumiem, dlaczego muszę zapłacić za wymianę w banku... Czy istnieje gdzieś taka usługa za darmo??? Czy ktoś się orientuje? Pozdrowienia, L

Napisany przez DayTrading
Za darmo? Tylko u twojego najlepszego przyjaciela zza rogu, który również chce pojechać do Maroka. Rynek walutowy zawsze generuje jakieś koszty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata