Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycja o wysokim zwrocie

Napisany przez heiko
Cześć wszystkim,

przepraszam, że to trochę trwało, ale miałem więcej pracy niż przewidywałem...

Ale teraz mogę wam przedstawić mój koncept.

Nie chodzi tutaj, jak wielu podejrzewa, o zwykłe inwestycje finansowe, lecz bardziej o wyposażenie znajdujących się w koncernie firm handlowych w niezbędne środki finansowe do finansowania zawartych zamówień.

Polega to na tym, że poszczególne firmy handlowe kupują u swoich dostawców towary (zamawiają, ale jeszcze nie płacą od razu), oferują je swoim klientom i zawierają zamówienia (umowy) po potwierdzeniu zamówienia podpisem i pieczęcią klienta na umowach, wszystkie dokumenty są przedstawiane kuratorowi, który znowu sprawdza wszystkie dokumenty, a następnie dokonuje odpowiedniej płatności dostawcy... wszystkie środki inwestorów są zarządzane przez kuratora (firmę kuratorską) i wyłącznie przez niego zwalniane... nadużycie wszystkich dostępnych środków jest tym samym wykluczone (ponieważ cel wykorzystania środków został notarialnie określony w umowie), ponadto dzięki specjalnemu rodzajowi zarządzania kuratelą chronione są również przed ewentualną upadłością firm handlowych, ponieważ środki finansowe nie należą do majątku firmy handlowej...

Zysk:

Jeśli chodzi o nasze uzgodnione umownie odsetki (oprocentowanie pożyczki), chciałbym porównać je dla was, aby pokazać, że wypłacamy uczciwe a nie zbyt wygórowane zyski, ponieważ bezpośrednie porównanie, które trzeba przeprowadzić w tym kontekście, to obecne bankowe stopy procentowe dla kredytów (które mogą się zmieniać przy kredytach...

---------------------------------------------------------------------------------------

np. Kreissparkasse Köln:

KSK Köln limit debetowy - zawsze elastyczny

Warunki

Stopa odsetkowa od udzielonego kredytu debetowego: obecnie 13,03% r.r.

Stopa odsetkowa przy przekroczeniu ustalonego kredytu debetowego: obecnie 18,03% r.r.

Obliczanie naliczonych odsetek należy dokonywać kwartalnie przy rozliczeniu na koncie bieżącym.

----------------------------------------------------------------------------------------

Osobiście uważam, że stopy procentowe banków są nieetyczne, bo gdyby się zastanowić, na co banki mogą pożyczyć pieniądze... Powinny być tymi, które udostępniają gospodarce swoje tanie pieniądze, czy nie?

To oznacza dla nas, że każdy euro, który sami możemy zebrać: tańsze pieniądze i mniejsze koszty, jeśli płacimy naszym prywatnym inwestorom oprocentowanie: 5,99%, 7,49% lub maksymalnie 9,5%... - ponieważ gdybyśmy mieli pożyczyć pieniądze od naszego banku, musielibyśmy zapłacić prawie podwójnie tyle w odsetkach... i kolejną wadą jest to, że banki obecnie niekoniecznie są najbardziej elastyczne w udostępnianiu środków finansowych średnim przedsiębiorstwom... a jeśli już to robią, to kończy się to w momencie, gdy chcemy zwiększyć limit, z powodu większych zamówień.

---------------------------------------------------------------

Niestety, dla banków zamknięte zlecenia lub możliwy dodatkowy obrót firm handlowych nie mają zbyt dużego znaczenia.

---------------------------------------------------------------

Dziś tak jest, że jeśli najpierw uda się bez banków, przychodzą one i chcą zarabiać, a moim zdaniem takie podejście jest obrzydliwe...

W załączniku znajdziesz organigram struktury firm...

Organigram wszystkie firmy.pdf

Mam nadzieję, że tym przekazem mogę dać wam ogólny obraz, że nadal można stosunkowo bezpiecznie otrzymać dobry zysk ze swoich pieniędzy...

Chętnie odpowiem na pytania.

Pozdrowienia Heiko

Napisany przez EuroPaule
Cześć Heiko,

Dziękuję, że poświęciłeś czas na tę pracę.
Niestety, te informacje nie zmieniają mojego stanowiska, że wysokie zwroty są możliwe tylko przy wysokim ryzyku.

W Twoim przykładzie istnieje ryzyko niewypłacalności kupującego towarów. Nawet powiernik nie może tego zmienić.
To ryzyko przenosi się na inwestora.
Ponieważ ryzyko to jest trudne do oszacowania, ponieważ prawdopodobnie wielu różnych klientów (których inwestor nie zna) o bardzo zróżnicowanej zdolności kredytowej, wysoka stopa zwrotu jest całkowicie adekwatna do istniejącego ryzyka.

Odnośnie upadłości:
Tylko dlatego, że coś być może nie wpadnie bilansowo do masy upadłości, nie oznacza to, że inwestor otrzyma swoje pieniądze w przypadku upadłości.
Jeśli nie ma nic, to nie ma.

Odnośnie powiernika:
W najlepszym przypadku może on chronić przed błędnym wykonaniem i oszustwem. Jednak sprawa Madoffa pokazała nam ograniczenia w tym zakresie, ponieważ powiernicy byli oszukiwani wielokrotnie.
To, czego powiernik nie może zrobić, to wyeliminowanie lub przynajmniej zmniejszenie opisanego wyżej ryzyka inwestycji.

Co mnie zastanawia:
Ta sformułowanie
przedsiębiorstwa handlowe należące do koncernu zostaną wyposażone w odpowiednie środki finansowe

Takie produkty koncernowe istniały już przynajmniej raz, a mianowicie w przypadku Grupy Göttinger. W mojej głowie dzwonią wszystkie alarmy.
Jaki to właściwie koncern, na którego czele stoi spółka z o.o. z ograniczoną odpowiedzialnością? Spółki z o.o. są albo bardzo młode, albo niezbyt skuteczne (lub oboje) w innym wypadku muszą zostać to spółki z ograniczoną odpowiedzialnością... .

Naprawdę nie chcę źle oceniać ani firmy, ani produktu. Ale nie został jeszcze dla mnie udowodniony fakt, że tutaj obowiązują inne zasady i oferowane są duże zyski przy niskim ryzyku.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez heiko
Cześć Paule,

oczywiście masz rację, że istnieje pewne ryzyko, ale uważam je za dość ograniczone, ponieważ w przypadku utraty jednego klienta nadal są inni, a inwestycja nie przepada, lecz pozostaje w postaci zakupionego towaru.

Oczywiście wymaga to też opłacenia zamówionego towaru przy dostawie.

W celu zyskania zaufania, mogę omówić z inwestorami nazwy klientów i dane dostawców....

Naprawdę nie ma tu żadnych tajemnic...

Chciałbym dobrze współpracować z każdym zainteresowanym...

W mojej ocenie wspomniane przez Ciebie wysokie stopy zwrotu nie są tak bardzo wysokie, biorąc pod uwagę standardowe bankowe stopy procentowe przy udzielaniu kredytów...

Chciałbym tylko jeszcze raz podkreślić, że celem jest dla mnie stworzenie alternatywy dla tych wszystkich, którzy są zainteresowani podjęciem innej ścieżki...

Nie chcę w żadnym razie, aby ktoś uznał, że w przyszłości nie będzie ryzyka.

Uważam jednak, że błędy popełnione przez innych mogą być impulsem do doskonalenia.

Jestem świadomy, że zawsze można znaleźć argumenty przeciwko czemuś.

Każdy zawsze może powiedzieć nie do wszystkiego, ale odmowa nigdy nie przyniosła nikomu sukcesu.

W końcu przychodzi taki moment, kiedy trzeba powiedzieć tak.

Masz rację, że zawsze będą ludzie, którzy chcą oszukać innych.

Dotyczy to jednak także banków, ponieważ zawsze myślą tylko o swojej korzyści i nie są organizacjami dobroczynnymi.

Patrz na Lehman Brothers.... ich produkty również były sprzedawane przez nasze spółdzielnie kredytowe, które powinny przede wszystkim myśleć o dobru ogółu...

Ale nie zawsze tak robią !!!!!!!!!

Niemniej jednak, jestem przekonany, że poprzez swoje możliwości mogę przyczynić się do zwiększenia wartości dla niektórych osób...

Dziękuję za Twoją odpowiedź

Napisany przez EuroPaule
Cześć Heiko,

nie mam zamiaru odradzać pomysłu, o którym opisałeś.

Chodzi mi o to, aby zainteresowani inwestorzy (nieważne w co inwestują) nabrali poczucia szans i ryzyka.

Brak tego zrozumienia jest moim zdaniem głównym powodem frustracji inwestorów, którzy przestają cokolwiek robić poza lokatami i zawsze są tylko ofiarami zamiast inwestorami.

Klient, który jest świadomy tego, co robi, jest dla Was znacznie cenniejszy, ponieważ jest bardziej zadowolony i może być źródłem rekomendacji.

Nie zakładam też żadnych intencji oszustwa. Musicie jednak zrozumieć, że ten strach wynika z doświadczeń z przeszłości, które niektórzy inwestorzy przenoszą na teraźniejszość. Być może możecie świadomie minimalizować te obawy poprzez wskazówki, takie jak ta odnośnie zawiłych struktur korporacyjnych?

Jeśli dobrze zrozumiałem Wasz pomysł, to praktycznie jest to rodzaj kapitału mezzanine. Jest to dostępne na przykład w branży nieruchomości i działa dość dobrze przy dobrych dostawcach.

Życzę Wam więc dużego sukcesu i wielu zadowolonych inwestorów..

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez heiko
Cześć Paule,

masz absolutną rację. Dokładnie tak to powinno wyglądać. Chcę, żeby wszyscy zainteresowani naszym produktem od samego początku wiedzieli, na czym stoją, i nie zamierzam bagatelizować pozostałych ryzyk. Chcę, aby nasi klienci, tak jak opisałeś, byli zadowoleni z podjętej decyzji... żeby byli z niej zadowoleni.

Bardzo dziękuję za Twoją opinię... także życzę Ci wszystkiego dobrego.

Pozdrowienia,
Heiko

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata