Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy ubezpieczenia emerytalne mogą żądać informacji od lekarzy?

Napisany przez ADMCI4
Postanowiłem kilka tygodni temu zawrzeć ubezpieczenie bezpośrednie w firmie Wüstenrot. Ponieważ składki są potrącane bezpośrednio z mojej pensji brutto, jest to dobra inwestycja dla mnie. Wniosek został już złożony, a mój pracodawca wypełnił go. Otrzymałem teraz list od Wüstenrot, w którym proszą mnie o zwolnienie moich lekarzy z tajemnicy lekarskiej. Czy oznacza to, że najpierw sprawdzą, czy w ogóle mogę otrzymać umowę, czy jest to tylko dodatkowe zabezpieczenie dla Wüstenrot? Dziękuję za pomoc.

Napisany przez BerndR
Ponieważ składki są bezpośrednio potrącane ze mojej pensji brutto, jest to dla mnie faktycznie dobra inwestycja.
Czy interes z głupotą ludzi nadal się toczy?

Napisany przez tequila
Czy uzgodniono zwolnienie z opłat lub wypłatę renty w przypadku niezdolności do pracy?

Napisany przez AV-Planer
Cześć Pitti06,

Pytania dotyczące zdrowia są zawsze zadawane tylko wtedy, gdy nie chodzi o czyste umowy oszczędnościowe na emeryturę. W przypadku ubezpieczeń emerytalnych pracowniczych ma to zazwyczaj miejsce, gdy zawarty jest zwolnienie z opłat.

Prawdopodobnie odpowiedziałeś więc na pytania dotyczące zdrowia w formularzu i ubezpieczyciel ma potrzebę wyjaśnienia. W zasadzie jest to w porządku. Teraz pojawia się pytanie, w jakiej formie ma być udzielone zwolnienie od tajemnicy lekarskiej.
Ogólne zwolnienie nie jest zalecane. Zawsze zalecam nie wydawanie zwolnienia od tajemnicy lekarskiej. Ubezpieczyciel powinien poinformować Cię, jakie informacje chciałby uzyskać od lekarza, a Ty pozyskasz odpowiednie informacje. Jest to nieco bardziej skomplikowane, ale dzięki temu masz kontrolę nad informacjami, które trafiają od lekarza do ubezpieczyciela.

Pozdrawiam

Napisany przez Naseweis

Nie zaleca się ogólnego zwolnienia z tajemnicy lekarskiej. Zawsze zalecałbym nie udzielanie zgody na zwolnienie z tajemnicy lekarskiej. Ubezpieczyciel powinien powiedzieć Ci, jakie informacje chce uzyskać od lekarza, a Ty dostarczasz odpowiednie informacje. To może być trochę bardziej skomplikowane, ale w ten sposób masz kontrolę nad informacjami, które zostaną przekazane przez lekarza ubezpieczycielowi.

Jest to możliwe. Jednak nie należy się dziwić, jeśli ubezpieczony będzie musiał ponieść koszty za zaświadczenie lekarskie.

Napisany przez AV-Planer
[cytat=Naseweis">
To jest możliwe. Jednak nie należy się dziwić, jeśli to ubezpieczony będzie musiał ponieść koszty za opinię lekarską.
[/cytat]
To może się zdarzyć. Jest to jednak zawsze lepsze niż sytuacja, w której jakieś diagnozy, które lekarz wziął ze względów rozliczeniowych, trafiają niezweryfikowane do ubezpieczyciela i okazuje się, że nie są one prawidłowe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata