Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Pomoc w decyzji: Rürup / Riester / PPK / Oszczędzanie w funduszach

Napisany przez verhohner
Cześć wszystkim,

chciałbym poprosić o radę w sprawie planowania emerytalnego. Jestem mężczyzną, mam 24 lata i pracuję w banku.

Obecnie korzystam z pracowniczego programu emerytalnego (BVV) z obecnie przekształceniem wynagrodzenia w wysokości 3,5%. (Bank pokrywa połowę składek do 4,4%)

Dodatkowo mam plan oszczędności inwestycyjnych (DWS ARERO), do którego obecnie wpłacam 150 EUR miesięcznie. Chociaż te pieniądze nie są przeznaczone wyłącznie na emeryturę, to przynajmniej regularnie oszczędzam.

Mój makler, który także załatwił mi prywatne ubezpieczenie zdrowotne, przedstawił mi różne dokumenty dotyczące emerytur Rürup i Riester. Ponieważ mogę skorzystać z oferty BiSex Tarifs podczas zawarcia umowy w tym roku, chcę teraz zdecydować, czy podpiszę kolejną umowę emerytalną czy nie.

Najpierw jednak moje wymagania:

- Umowa powinna być atrakcyjna zarówno dla pracownika, jak i dla samozatrudnionego
- Umowa powinna być możliwie elastyczna, aby w razie przeprowadzki za granicę i utraty ulgi podatkowej można ją było zamrozić lub wypowiedzieć.
- Ciekawą opcją byłby kontrakt, który pozwoliłby mi zabezpieczyć BiSex Tarif już teraz za niską kwotę oszczędności, a później podnieść składki w takich samych warunkach

Mój makler zaproponował mi jako opcje emeryturę Riester z Alten Leipziger oraz emeryturę Rürup i Riester z Allianz.

Teraz nasuwa się pytanie, czy w mojej sytuacji te produkty w ogóle mają sens. Tak naprawdę jestem wielkim zwolennikiem inwestowania w fundusze ETF i zwróciłbym się o Rürup lub bazową emeryturę tylko wtedy, gdy korzyści podatkowe byłyby wystarczająco duże. Ze względu na tendencję do mniejszej elastyczności, jestem jednak nadal bardzo sceptyczny.

Czy ktoś z was miał okazję przeprowadzić analizy i zdobyć pewne informacje na temat korzyści z różnych form oszczędzania na emeryturę w różnych warunkach? Czy istnieją może kalkulatory online, które upraszczają obliczenia? Chciałbym też obliczyć to w Excelu, ale obliczenia wydają mi się dość skomplikowane, a ze względu na różnice w nadwyżkach na gwarantowane kwoty, porównywalność jest ograniczona.

Bardzo będę wdzięczny za pomoc w procesie podejmowania decyzji.

Napisany przez BerndR
Nie da się tego dokładnie obliczyć.

To jest inwestycja na całe życie z fazą wpłat i fazą wypłat;
jest zbyt wiele nieznanych.

Zazwyczaj produkty emerytalne są również bardzo drogie, zwłaszcza te oferowane przez ubezpieczycieli z wieloma ukrytymi kosztami.

A potem całe ryzyko, takie jak niewypłacalność dostawcy;
czy upadłość euro.

Ubezpieczyciele już przygotowują się do upadłości euro;
oczywiście żaden sprzedawca nie powie tego klientowi:

Żadny scenariusz nie jest wykluczony: Munich Re przygotowuje się na wyjście z euro - Dług publiczny - FOCUS Online - Informacje

I nie chciałbym produktu oferowanego przez maklera;
zwykle oferują tylko przecenione produkty.

Wybrałbym także elastyczne rozwiązanie;
jeśli chcesz inwestować w akcje, to zdecydowanie fundusz ETF.

W nadchodzącej kryzysie prawdopodobnie znaczna część aktywów zostanie zniszczona; dlatego moim zdaniem chodzi bardziej o ochronę części swoich pieniędzy.

W tych drogich i niewydolnych produktach ubezpieczeniowych czyha wiele ryzyk, których trudno dokładnie oszacować.

Napisany przez verhohner
Mimo że nie jestem tak pesymistycznie nastawiony jak ty, Berndzie, to wydaje się, że mamy zasadniczo takie same zdanie. Szczególnie jeśli chce się jak ja zachować otwarte wszystkie możliwości (zagranica / samodzielność), to te produkty wydają się po prostu zbyt sztywne i zbyt drogie. Wole zrezygnować z ulgi podatkowej i zainwestować więcej w ETF-y. Dziękuję za twoją opinię!

Napisany przez BerndR
Możesz oczywiście posłuchać także innych opinii; przecież właśnie po to służy takie forum.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

uważam, że porównanie produktu ubezpieczeniowego z planem oszczędnościowym z funduszem jest trudne.
Cele i cechy są naprawdę różne.

Moim zdaniem najpierw powinno się zastanowić, który produkt pomoże osiągnąć cele. Dopiero potem można sprawdzić, czy istnieje jakaś zachęcona opcja.

Obecnie popularne są fundusze ETF. Takie trendy nie zawsze są najlepszą drogą w inwestycjach kapitałowych. Warto zachować bardzo szeroko otwarte oczy.
W przypadku wszystkich planów oszczędnościowych ważne jest odpowiednie nimi zarządzanie. O co chodzi, znajdziesz w tym artykule.

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata