Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Bankowość islamska dla kryzysu w strefie euro?

Napisany przez IslamicBanking
Cześć,

kilka dni temu rząd turecki po raz pierwszy wprowadził na rynek sukuk. Sukuk to zabezpieczenie, które jest uważane za zgodne z zasadami islamu alternatywą dla obligacji.

Papier ten był 5-krotnie przesubskrybowany i w rezultacie dla Turcji jest tańszy niż ich wcześniejsze, konwencjonalne obligacje. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na Islamicbankingblog.de

Inwestorzy z Bliskiego Wschodu, którzy mogą inwestować tylko w zgodne z zasadami islamu produkty, mają do czynienia z niewystarczającą podażą. W 2012 r. istnieje zapotrzebowanie na zgodne z zasadami islamu możliwości inwestycyjne w wysokości 300 mln dolarów amerykańskich, ale dostępna jest tylko oferta w wysokości 100 mln dolarów amerykańskich.

Moje pytanie brzmi: Czy kraje kryzysowe UE (Grecja, Hiszpania, itp.) nie mogłyby skorzystać z tej luki, wprowadzając takie sukuk? Przecież ich normalnych obligacji nikt nie chce, a myślę, że dla inwestora z arabskiego regionu inwestycja w Hiszpanię, Włochy czy Grecję byłaby równie atrakcyjna, czyż nie?

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

niestety teraz nie mam czasu, aby przeczytać warunki dotyczące sukuku. Jeśli się nie mylę, zgodnie z Koranem nie są preferowane odsetki, prawda?

Przy obligacjach krajów kryzysowych prawdopodobnie mniej istotne jest, jak jest ustalona struktura oprocentowania i spłaty. Decydującym czynnikiem jest prawdopodobnie także dla inwestorów z regionu islamskiego wiarygodność pożyczkobiorców. I akurat w tym tkwi, przynajmniej pod względem subiektywnym, problem tych obligacji.

Pozdrawiam, Paule

Napisany przez IslamicBanking
W przypadku tureckiego rządu majątek nieruchomościowy został zabezpieczony, czyli budynki zostały sprzedane inwestorom i jednocześnie wynajęte z powrotem (sprzedaż i dzierżawa zwrotna). Jednocześnie uzgadnia się odkupienie w późniejszym terminie. Teraz pytanie dotyczy porównania ryzyka i zysku dla inwestorów islamskich. Moje pytanie lub rozważanie dotyczy wyłącznie kwestii, czy ryzyko inwestowania pieniędzy w Hiszpanii dla inwestora z regionu MENA nie jest stosunkowo niskie lub przynajmniej akceptowalne...

Napisany przez EuroPaule
Hiszpańskie nieruchomości są podstawowym problemem tego kraju. To się nie zmieni przez zabezpieczenia itp. W Grecji jest recesja, co również nie jest najlepszym warunkiem dla rynku nieruchomości. Dlatego bardzo dynamiczny (i zmieniający się) rozwój w Turcji może być lepszym punktem wyjścia. Ponadto zawsze jest obecna fantazja o obniżce stóp procentowych..... . W mojej opinii warunki wydają się tak różne, że trudno je porównać. Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata