Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: cykl giełdowy

Napisany przez domrepp
Cześć wszystkim,

kilka miesięcy temu natknąłem się online na artykuł lub wpis mówiący o długoterminowych cyklach na rynkach akcji. Jeśli dobrze sobie przypominam, wspomniano o cyklach trwających około 30 lat, które charakteryzują się pewnym ruchem, czyli tendencją do wzrostu lub spadku.
Ponadto doniesiono, że obecnie stojący jesteśmy na punkcie zwrotnym takiego cyklu, kierując się ku górze, co oznacza nadchodzący pozytywny rozwój.

Niestety, nie udało mi się jeszcze znaleźć dobrych artykułów, raportów ani książek na ten temat. Jeśli więc ktoś ma propozycje czytelnictwa na ten temat, byłbym bardzo wdzięczny.

Napisany przez 2Bolitho
Wzorce zawsze istnieją. Astrologowie także rozpoznają wzorce. Niestety nikt nie wie, czy rzeczywiście się one sprawdzą.

Napisany przez cstahl
Cykl giełdowy jest kapryśny jak kobieta.....
Kto mógłby przewidzieć, w którym punkcie cyklu się obecnie znajdujemy?!
Naprawdę, gdyby dało się to w przyszłości dokładnie obliczyć, nie siedzielibyśmy tutaj i nie publikowalibyśmy, tylko rozkoszowalibyśmy się na pięknej wyspie do końca naszych dni....

Napisany przez domrepp
To już rozumiem, że nie można na pewno wnioskować z przeszłości na przyszłość i wszystko może potoczyć się zupełnie inaczej niż się spodziewamy.

Ale istnieją przecież statystyki, badania itp. dotyczące tych cykli. Czy nikt nie zna żadnych źródeł, w których mogę to przeczytać?

Napisany przez eichi
Warto sprawdzić u analityków wykresów. Myślą, że potrafią coś takiego rozpoznać. Ja uważam to za równie poważne jak horoskop w czasopismach programów telewizyjnych.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
Jeśli jakiś zarządca majątku, analityk, ekonomista lub ktoś podobny wypowiada się sensacyjnie, to nie muszą za tym koniecznie stać badania naukowe.
W podanym przykładzie jest to tak:
Jeśli przyjrzeć się wystarczająco długo i w odpowiedniej skali długoterminowym wykresom starych indeksów (lub odpowiednio wstecznej symulacji), to z pewnością można znaleźć jakieś konstelacje, które są porównywalne z aktualnymi i z których wspaniale można wyciągnąć przyszły rozwój.... .
To miałoby wpływ na rynki tylko wtedy, gdy dostatecznie wielu inwestorów by to przeczytało i odpowiednio zareagowało. Jest to jednak raczej mało prawdopodobne.

W pozostałych przypadkach takie publikacje służą jedynie marketingowi i narcyzmowi autora.

Pozdrawiam Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata