Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy oba rodziciele muszą być obecni przy pytaniach dotyczących rachunku bieżącego dla syna w Sparkasse?

Napisany przez axelku
Cześć, mam mały problem. Mieszkam w Hesji, a mój 17-letni syn w Berlinie u swojej mamy. Mamy oboje prawo opieki oraz podpisaliśmy oboje na jego konto w Sparkasse Berlin. Teraz zostało zablokowane jego konto (z pozostałą na nim gotówką), ale powód otrzyma się tylko podczas osobistego spotkania. Ponieważ moja była partnerka jest poważnie chora od dobrych 2 tygodni, chciałem jechać z moim synem do berlińskiej Sparkasse w przyszłym tygodniu (czyli 800 km w jedną i drugą stronę), ponieważ będę wtedy na urlopie. Teraz powiedzieli mi przez telefon, że na spotkanie muszę przyjść tylko z moją byłą partnerką, ponieważ sam z synem nie otrzymam informacji. Co mnie dziwi, to to, że 2 tygodnie temu moja była miała z nim spotkanie, ale ponieważ się rozchorował, nikt nie powiedział, że muszę być obecny. Czy jest prawdą, że obaj rodzice muszą być obecni? Chodzi mi o informację dlaczego konto zostało zablokowane. Pozdrowienia, Axel

PS: Nie mam pojęcia, dlaczego zostało zablokowane

Re: Czy oba rodziciele muszą być obecni przy pytaniach dotyczących rachunku bieżącego dla syna w Sparkasse?

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

to jest naprawdę poważna sprawa.

Generalnie obowiązuje zasada, że wszyscy posiadający prawo do opieki muszą uczestniczyć w podejmowaniu decyzji, dlatego oczywiście obydwie osoby muszą być obecne. W przeciwnym razie powinno wystarczyć pełnomocnictwo, jeśli przynajmniej jedna z osób mających prawo do opieki jest obecna.

Tak przynajmniej wygląda to z punktu widzenia prawnego... Czy bank będzie zadowolony z pełnomocnictwa od Pani byłej żony/dziewczyny, muszą się Państwo dowiedzieć telefonicznie.

Co się tyczy zablokowania konta... cóż, bank nie może po prostu zablokować konta z dnia na dzień, musiałoby zostać popełnione poważne naruszenie warunków umowy lub prokurator nakazuje to zrobić.

Czy nie ma Pani dostępnych wyciągów z tego konta? Być może można tam zauważyć nietypowe transakcje? Może się okazać, że Pański syn kilkakrotnie zapłacił kartą debetową mimo braku wystarczających środków na koncie lub wdał się w jakieś oszustwo internetowe? Opcji jest tak wiele, że trudno cokolwiek konkretnego powiedzieć na ten temat.

Pozdrowienia, escorpio

Napisany przez axelku

Hej,

oj, to jest poważna sprawa.

Ogólna zasada mówi, że wszyscy mający prawo do decydowania wspólnie muszą być obecni, a zatem oczywiście obydwoje powinni być obecni. W alternatywnym przypadku powinno wystarczyć pełnomocnictwo, jeśli przynajmniej jedna osoba mająca prawo do decydowania jest obecna.

Tak to wygląda przynajmniej pod względem prawnym... Czy bank będzie zadowolony z pełnomocnictwa od byłej żony/dziewczyny, to muszą Państwo sprawdzić telefonicznie.

Co do blokady konta... cóż, bank nie może po prostu z dnia na dzień zablokować konta, musiałoby to być spowodowane rażącym naruszeniem warunków umowy lub decyzją prokuratury.

Czy nie mają Państwo wyciągów z konta? Może są tam jakieś podejrzane transakcje? Możliwe, że Państwa syn wielokrotnie płacił kartą debetową pomimo braku pokrycia lub wpadł w pułapkę na pranie brudnych pieniędzy podczas korzystania z internetu? Warianty są zbyt różne, aby coś konkretnego powiedzieć na ten temat.

Pozdrawiam, Escorpio

Powiedziano mi przez telefon, że pełnomocnictwo nie wystarczy. Nie mam dostępnych wyciągów z konta. Prokuratura? W sumie założyłabym, że gdyby coś było nie tak, to otrzymałby on pismo od nich, a prokuratura nie pozostawiłaby sprawy w rękach banku.

Napisany przez 2Escorpio

Pełnomocnictwo nie wystarcza, tak mi powiedziano przez telefon. Nie mam dostępnych wyciągów z konta. Prokuratura? Wtedy zakładam, że gdyby coś było nie tak, otrzymałby wiadomość zza jej od prokuratury, a prokuratura nie polegałaby na tym, żeby Sparkasse to wyjaśniła.

To był przykład, że prokurator (za pośrednictwem sędziego) może nałożyć blokadę na [url]konto[/url]. W takim przypadku oczywiście otrzymuje się wiadomość od policji, ale to może potrwać miesiące lub nawet lata w zależności od miejsca zamieszkania (szczególnie w Berlinie, gdzie sądy są kompletnie przeciążone).

Ale nie chcemy teraz rysować czarnego obrazu prokuratora... to może być również zupełnie coś innego!

Jeśli bank nie uznaje pełnomocnictwa (co dla mnie jest niejasne), nie możesz temu zaradzić.

Problem polega na tym, że trzeba przejechać 800 km, a jeśli bank odmawia udzielenia informacji, mimo że powinien to zrobić, to pomimo wizyty nikt niczego nie dowie się.

Najlepiej porozmawiać z przełożonym doradcy klienta (telefonicznie) i wyjaśnić mu sytuację z chorobą byłej żony / dziewczyny oraz zapytać, dlaczego pełnomocnictwo nie wystarcza... tym bardziej, że jest to w pełni zgodne z prawem.

Pozdrowienia escorpio

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata