Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Ulga dla małżonka na rzecz ubezpieczenia emerytalnego w banku.

Napisany przez readmi
Cześć drogie forum,

Mam nadzieję, że jestem tutaj na właściwym forum.
Od niedawna jestem żonaty, dlatego interesuje mnie pytanie, czy muszę przeważyć korzyści mojej żony w mojej emeryturze, ubezpieczeniach i innych sprawach? A jeśli tak, to jak to zrobić?
Konkretnie chodzi mi o następujące kwestie:
Fundusz VL
Nieruchomość
Emerytura Riester
Emerytura z ubezpieczeniem na wypadek śmierci
Zabezpieczenie emerytalne w firmie
kredyt

Nie chodzi tutaj o ubezpieczenie na życie (znaleźć można jedynie coś na ten temat)
Dziękuję z góry za wasze odpowiedzi.

Napisany przez EasyD
Dla lepszego zrozumienia: Chcą Państwo, że w razie swojej śmierci wasza żona ma mieć prawo do wymienionych rzeczy i chcą teraz wiedzieć, czy i co muszą Państwo zrobić?

Napisany przez readmi
poprawne.
tak miałem na myśli.
przepraszam za tak krypticzne sformułowanie.

Napisany przez Reibold
Cześć!

W umowach ubezpieczeniowych znajdziesz informację o tym, kto dotychczas był odbiorcą korzyści w razie śmierci. Jeśli tam nie ma standardowej klauzuli, mianowicie Osoba zamężna z ubezpieczającym w chwili śmierci, możesz wyznaczyć swoją żonę poprzez list do ubezpieczyciela. Proszę podać imię, nazwisko i datę urodzenia swojej żony. W przypadku BAV może być konieczna zgoda pracodawcy.

W funduszu VL Twoja żona może stać się drugim właścicielem depozytu już dziś i mieć natychmiastowy dostęp do pieniędzy po Twojej śmierci jako współwłaściciel. Jednak zależy to od dostawcy. Istnieją także biura depozytowe, które pozwalają mieć tylko jednego właściciela w ramach VL. W takim przypadku możesz wspomnieć o tym depozycie w testamencie.

W przypadku domu własnego również możesz wpisać swoją żonę jako współwłaściciela w księdze wieczystej. Jednak jest to traktowane jak darowizna i może być problematyczne pod względem podatkowym oraz kredytowym. Omów to z doradcą podatkowym.
Jeśli chodzi o kredyt, Twoja żona może być zadowolona, jeśli go nie odziedziczy. Jeśli bank na to pozwoli, nie powinieneś tego zmieniać. Jeśli Twoja żona zostanie współwłaścicielem nieruchomości, prawdopodobnie będzie musiała również wejść do umowy kredytowej.

Wszystkiego najlepszego z okazji Nowego Roku!

Alexander Reibold

Napisany przez readmi
Dziękuję bardzo za świetną odpowiedź.
Bardzo mi pomogłaś.
Dzięki

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata