- sob mar 02, 2013 10:24 pm
Cześć wszystkim,
chciałbym się krótce przedstawić i będę wdzięczny za ocenę moich wybranych funduszy lub propozycję alternatywną.
1. Wiek 21 lat
2. Sytuacja zawodowa Student
3. Czy wykorzystany jest limit bezpodatkowy? Nie
1. Horyzont inwestycyjny Część środków powinna być dostępna pod koniec moich studiów, czyli około połowy 2016 roku (patrz lokata terminowa), aby mieć pieniądze na bieżące wydatki. Pozostała część powinna być lokowana średnio- i długoterminowo.
2. Cel inwestycji Zwiększenie majątku
3. Jednorazowa inwestycja i/lub plan oszczędnościowy?
Jednorazowa inwestycja
4. Kapitał inwestycyjny:
Aktualnie mój majątek wygląda następująco:
Konto bieżące: 2 tys. euro
Lokata terminowa: 23 tys. euro (ponieważ umowa lokaty terminowej wygasła)
Lokata terminowa: 93 tys. euro (Z czego 3 umowy o łącznej wartości 74 tys. euro wygasną w 2015 roku, czyli pod koniec moich studiów. Dlatego moim zdaniem mogę zainwestować już teraz znaczną część środków w fundusze)
Fundusze: 17,5 tys. euro (Templeton Growth, WKN:941034); średnia cena zakupu w ramach planu oszczędnościowego wynosiła 12,05 euro
Akcje: Henkel wartości około 1 tys. euro
Łączny majątek: 136,5 tys. euro
Tak przedstawiam sobie swoje długoterminowe konto inwestycyjne z moim obecnym majątkiem (Założenie: mogę natychmiast zmienić wszystkie pozycje i nadal być studentem)
Konto bieżące: 1 tys. euro
Lokata terminowa: 2 tys. euro
Lokata terminowa: 45 tys. euro (ok. 33%)
Fundusze: ok. 68,5 tys. euro (ok. 52%)
Fundusze akcyjne: ok. 25 tys. euro
Fundusze obligacji: ok. 16 tys. euro
Fundusze mieszane: ok. 22 tys. euro
Rynki wschodzące: od 6 do 8 tys. euro
Akcje: ok. 20 tys. euro
Wartości są zaokrąglone, mam obecnie 23 tys. euro do dyspozycji na inwestycje.
Zastanawiam się nad zakupem następujących funduszy. Będę wdzięczny za Wasze opinie na ten temat.
Fundusze obligacji:
Templeton Total Return (kapitalizujący; WKN A0KEDJ) (ok. 5 tys. euro) lub może lepiej dywidendowy wariant: WKN A0HGTM
Templeton Global Bond (WKN 749655) (ok. 5 tys. euro)
BNY Mellon Euroland (WKN 348195) (ok. 2 tys. euro)
Jako główne filary wybrałem oba fundusze Templeton. Dodatkowo wybrałem fundusz BNY. Moje pytanie dotyczy tego, czy posiadanie obu funduszy Templeton stanowi zbyt dużą pozycję w portfelu. Zwłaszcza że obie wykres...
chciałbym się krótce przedstawić i będę wdzięczny za ocenę moich wybranych funduszy lub propozycję alternatywną.
1. Wiek 21 lat
2. Sytuacja zawodowa Student
3. Czy wykorzystany jest limit bezpodatkowy? Nie
1. Horyzont inwestycyjny Część środków powinna być dostępna pod koniec moich studiów, czyli około połowy 2016 roku (patrz lokata terminowa), aby mieć pieniądze na bieżące wydatki. Pozostała część powinna być lokowana średnio- i długoterminowo.
2. Cel inwestycji Zwiększenie majątku
3. Jednorazowa inwestycja i/lub plan oszczędnościowy?
Jednorazowa inwestycja
4. Kapitał inwestycyjny:
Aktualnie mój majątek wygląda następująco:
Konto bieżące: 2 tys. euro
Lokata terminowa: 23 tys. euro (ponieważ umowa lokaty terminowej wygasła)
Lokata terminowa: 93 tys. euro (Z czego 3 umowy o łącznej wartości 74 tys. euro wygasną w 2015 roku, czyli pod koniec moich studiów. Dlatego moim zdaniem mogę zainwestować już teraz znaczną część środków w fundusze)
Fundusze: 17,5 tys. euro (Templeton Growth, WKN:941034); średnia cena zakupu w ramach planu oszczędnościowego wynosiła 12,05 euro
Akcje: Henkel wartości około 1 tys. euro
Łączny majątek: 136,5 tys. euro
Tak przedstawiam sobie swoje długoterminowe konto inwestycyjne z moim obecnym majątkiem (Założenie: mogę natychmiast zmienić wszystkie pozycje i nadal być studentem)
Konto bieżące: 1 tys. euro
Lokata terminowa: 2 tys. euro
Lokata terminowa: 45 tys. euro (ok. 33%)
Fundusze: ok. 68,5 tys. euro (ok. 52%)
Fundusze akcyjne: ok. 25 tys. euro
Fundusze obligacji: ok. 16 tys. euro
Fundusze mieszane: ok. 22 tys. euro
Rynki wschodzące: od 6 do 8 tys. euro
Akcje: ok. 20 tys. euro
Wartości są zaokrąglone, mam obecnie 23 tys. euro do dyspozycji na inwestycje.
Zastanawiam się nad zakupem następujących funduszy. Będę wdzięczny za Wasze opinie na ten temat.
Fundusze obligacji:
Templeton Total Return (kapitalizujący; WKN A0KEDJ) (ok. 5 tys. euro) lub może lepiej dywidendowy wariant: WKN A0HGTM
Templeton Global Bond (WKN 749655) (ok. 5 tys. euro)
BNY Mellon Euroland (WKN 348195) (ok. 2 tys. euro)
Jako główne filary wybrałem oba fundusze Templeton. Dodatkowo wybrałem fundusz BNY. Moje pytanie dotyczy tego, czy posiadanie obu funduszy Templeton stanowi zbyt dużą pozycję w portfelu. Zwłaszcza że obie wykres...