Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przydział umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe po mniej niż 7 latach.

Napisany przez Marel
Cześć wszystkim,

Pilnie potrzebuję pomocy w następującej sprawie:

Dnia 15 marca 2006 roku podpisałem umowę oszczędnościowo-kredytową z niskim oprocentowaniem, ale z bonusem oprocentowania 2%. Do zeszłego lata mówiono, że umowa oszczędnościowo-kredytowa zostanie przyznana w drugim kwartale 2013 roku. Cieszyłem się na wypłatę, opiekunka okręgowa już obliczyła kwotę pełną (kapitał zgromadzony, odsetki, bonus oprocentowania, opłata za zawarcie umowy) i liczyłem na gotówkę. W połowie grudnia dostałem pismo od BHW, że przyznanie miałoby miejsce 1 lutego 2013 roku, i czy chcę to zaakceptować. Szybko dostosowałem kwotę zwolnienia dla BHW, aby nie płacić podatku od zysków kapitałowych. W kwestii wypłaty byłem w stałym kontakcie z pracownikami w Hameln oraz opiekunką okręgową. Potem nastąpiła wypłata i rozliczenie. Natychmiast zauważyłem na wydruku, że bonus i opłata za zawarcie umowy nie zostały zwrócone. Zapytałem i dowiedziałem się, że faktycznie 7-lat okres trwania nie został spełniony, co miało miejsce dopiero 15 marca 2013 roku. Jednak nikt z wielu doradców i opiekunów klientów nie zwrócił mi na to uwagi. Zaakceptowałem przyznanie nieświadom tego, że okres trwania musi wynosić 7 lat. Nie wiedziałem o tym.

Jestem bardzo zrozpaczony i odwołałem swoje przyjęcie przyznania. Jednakże pieniądze zostały już wpłacone na moje konto. Czuję się oszukany i oszukany. Dlaczego BHW wcześniej zmieniła termin. Czy było to spowodowane obliczeniami czy z premedytacją, aby zaoszczędzić dodatkowy bonus i opłatę za zawarcie umowy.

Co mogę zrobić.

Dziękuję za Waszą pomoc

Marel

Re: Przydział umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe po mniej niż 7 latach.

Napisany przez eichi
Czemu się zgodziłeś bez sprawdzenia? Nie mam pojęcia, czy to się uda jako oszustwo, ale na pewno była to sprytna zagrywka twojego zaufanego banku...

Napisany przez Marel
Tak, byłem bardzo ufny. Jestem klientem BHW od wielu lat, dotychczas wszystko przebiegało dobrze. Zgadzałem się na przydział już w grudniu, nie byłem świadomy 7-letniego okresu, w przeciwnym wypadku nigdy bym się na to nie zgodził. Dobry klient powinien zostać poinformowany o tym fakcie, ponieważ nie zamówiłem przedwczesnego przydziału. I rozliczenie otrzymuje się dopiero przy wypłacie. Wtedy natychmiast zareagowałem.
Chciałbym wiedzieć, czy mam prawo odwołać się od przydziału, nawet jeśli pieniądze już zostały wypłacone.

Napisany przez verschaukelt
Cześć,
tak złe jak to jest - jeśli pieniądze są na koncie, to operacja jest zakończona....

Czy masz jakiekolwiek dokumenty potwierdzające doradztwo pracowników BHW? W takim razie może można by jeszcze podjąć jakieś działania w zakresie odpowiedzialności za doradztwo wobec opiekunki dzielnicowej.

Przydział i zakończenie okresu wiążącego to są różne procesy:

Okres wiążący wynosił dokładnie 7 lat (premia mieszkaniowa!) wówczas premia odsetkowa za niekorzystanie z kredytu także była wymagalna, a saldo byłoby dostępne do dowolnego wykorzystania.

Tutaj zaproponowano Ci przyznanie kredytu - zrezygnowałeś z tego i zdecydowałeś, że chcesz otrzymać wypłatę salda. Przyznanie kredytu jest dokonywane na podstawie wewnętrznych obliczeń kasy oszczędnościowo-budowlanej (współczynnik oceny!)

Czy fakt, że oba terminy były niemal identyczne, był zamierzony? Przypadek?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Marel,

pieniądze zostaną ponownie przelane na Twoje konto oszczędnościowe - nawet jeśli zostało ono zlikwidowane, mogą trafić na tzw. konto CPD - pamiętaj o odwołaniu akceptacji przydziału oraz napisz dodatkowo skargę, adresowaną do zarządu, i wyślij ją później.

Napisany przez shoppingking
Oh, czy to nie mogło być inaczej?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata