Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Zażądanie zwrotu składek na ubezpieczenie emerytalne pracodawcy.

Napisany przez Hans131
Cześć,
zmieniłem pracodawcę 6 miesięcy temu. Teraz dostałem list od jego biura podatkowego, w którym stoi, że po moim odejściu z mojego poprzedniego miejsca pracy zostały pobrane jeszcze 3 miesięczne składki na emeryturę firmową przez mojego poprzedniego pracodawcę. Teraz biuro podatkowe chce odzyskać tę kwotę. Czy powinienem zwrócić żądaną kwotę, czy to zaniedbanie mojego byłego pracodawcy i tym samym jego problem?

Napisany przez AV-Planer
Cześć,

to nie jest takie proste do oceny.

Tutaj łączą się prawo pracy i prawo ubezpieczeń. Z punktu widzenia prawa ubezpieczeniowego, stary pracodawca (ponieważ to on jest ubezpieczającym) powinien starać się uregulować kwestie umowne. Powinien przenieść na Ciebie status ubezpieczającego. Możesz wtedy zawiesić umowę, kontynuować ją prywatnie lub kontynuować u nowego pracodawcy (o ile ten się zgodzi). Jeśli się nie zgodzi, np. dlatego że ma inny rodzaj zabezpieczenia emerytalnego, istnieje możliwość przeniesienia wartości umowy.

Samo to, że ubezpieczyciel dalej obciąża konto pracodawcy, nie stanowi podstawy do roszczenia pracodawcy przeciwko Tobie.

Napisany przez Experte

Cześć,
zmieniłem pracodawcę 6 miesięcy temu. Dostałem teraz list od księgowego firmy w którym stoi, że po moim odejściu z mojego poprzedniego miejsca pracy, ubezpieczyciel pobrał jeszcze 3 miesięczne składki na emeryturę pracowniczą od mojego poprzedniego pracodawcy. Teraz biuro księgowe chce, żebym zwrócił tę kwotę. Czy muszę zwrócić żądaną kwotę, czy to zaniedbanie mojego byłego pracodawcy i tym samym jego problem?

Możliwe jest następujące:

Twój pracodawca wpłacił składki na cały rok 2012 do emerytury pracowniczej.
Ty sam jednak odszedłeś od pracodawcy dnia 30.09.2012.
Ponieważ umowa prawdopodobnie zostanie przekazana Tobie, składki za miesiące październik do grudnia 2012 muszą zostać rozliczone z pracodawcą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata