Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Rodzice są zadłużeni, chcę pomóc!

Napisany przez Fragenjoe
Cześć ludzie, moim rodzicom niestety udało się wpaść w poważne długi. (Ojciec stracił pracę podczas kryzysu gospodarczego) a moja mama, aby zachować Dom, wzięła pośpiesznie i nierozważnie kredyty, co skutkuje tym, że teraz spłaca tak dużo miesięcznie, że prawie nic nie pozostaje. Oboje nie mają pojęcia o finansach, a ja teraz próbuję pomóc im dzięki waszej pomocy. Szczególnie dlatego, że obaj rodzice w przeciwnym razie będą ogromnie zadłużeni przy przejściu na emeryturę za 10 lat.
Zgromadzone liczby dotyczą obojga razem:

Przychody: 4697 wyłącznie rodzice
Wydatki: - Dom: kredyt Commerzbank
Wzięty: 125.000 € (marzec 2010)
Stopa nominalna: 5,45%
Do spłaty: 107.500 €
Miesięczna rata: 1019€ (Oprocentowanie: 487 / Spłata: 532)

- kredyt LBES:
Wzięty: 16.000 €
Stopa procentowa: 6,68%
Do spłaty: 7900€
Miesięcznie rata: 200 € (Oprocentowanie 86, Spłata 114)

- kredyt DSL Bank:
Wzięty: 50.000 €
Stopa nominalna: 8,49% rocznie
Do spłaty: 38.585 €
Miesięczna rata: 633 € (Oprocentowanie 272, Spłata 360)

Moje pytanie do Was brzmi: Jak można poprawić tę sytuację poprzez rozważną restrukturyzację kredytów, jak byście postępowali?

DZIĘKUJĘ!

Napisany przez Dahut
Czy te liczby się zgadzają? W takim razie nie rozumiem, gdzie leży problem. Przychody ok. 4.700,- euro i ok. 1.850,- euro na spłaty kredytów. Wciąż pozostaje sporo środków do życia. 2.900,- euro miesięcznie dla 2 osób, bez czynszu. Powinno być możliwe odkładanie jeszcze trochę pieniędzy miesięcznie, aby w ciągu 10 lat spłacić znaczną część kredytów. Oprocentowanie jest dość wysokie, ale przez to odstępne za wcześniejszą spłatę kredytu również będzie odpowiednio wysokie.

Napisany przez MThiemann
Cześć Fragenjoe,

Nie widzę dokładnie, gdzie leży problem z podanym dochodem.

Być może można połączyć kredyt LBS (o ile jest to kredyt alokacyjny?) z kredytem DSL-Bank w jedną korzystną ratę kredytu.

Obecnie miesięczna rata wynosi 833 EUR na około 46,500 EUR pozostałej kwoty kredytu.

W przypadku wydłużenia okresu kredytowania i możliwie niższego oprocentowania, można uzyskać obniżenie miesięcznych rat za pomocą nowego kredytu ratalnego.

Ponieważ warunki większości banków są obecnie bardzo zależne od zdolności kredytowej, nie jest jeszcze pewne, jakie warunki można uzyskać przy refinansowaniu.

Przy nowo wybranej długości okresu spłaty 120 miesięcy, nowa rata wynosi od 478 do 603 EUR miesięcznie w zależności od dostawcy i oferowanego oprocentowania.

To jednak wszystko jest bardzo ogólne. Konieczne jest dokładne zaplanowanie z konkretnymi liczbami (dokumenty umowy dotyczące istniejącego finansowania oraz dokumenty dochodowe), aby móc dokonać sensownego planowania.

Także rodzaj dochodów ma znaczenie. Świadczenia zastępcze nie są uważane przez banki za dochody.

Dla przykładowych obliczeń możesz skorzystać z kalkulatora porównywania kredytów ratalnych online na mojej stronie internetowej. W ten sposób obliczyłem powyższe liczby.

Porównanie kredytów ratalnych online na BaufiService24

Pozdrowienia
M. Thiemann

Napisany przez Ferhat1181
Jeśli chodzi o ten przypadek, nie widzę w ogóle problemu

Napisany przez DagobertDuck
Tak samo myślę, nie będziesz mieć z tym żadnych problemów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata