Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy wynagrodzenie netto zmienia się na skutek kwoty wolnej od podatku dochodowego?

Napisany przez eichi
Cześć, mam krótkie pytanie:
Ponieważ pierwsze ~8000 euro wynagrodzenia są wolne od podatku dochodowego dzięki uldze podatkowej, która jest automatycznie stosowana, jeśli jest zapisana w karcie podatkowej, czy otrzymuje się wtedy więcej wynagrodzenia netto na początku roku? Trudno mi sobie teraz wyobrazić tę praktykę.

Re: Czy wynagrodzenie netto zmienia się na skutek kwoty wolnej od podatku dochodowego?

Napisany przez 2Bolitho
Miesięczne wynagrodzenie jest opodatkowane zgodnie z tabelą podatkową. Możesz ją na przykład pobrać stąd:
Lohnsteuertabelle 2013, bezpłatna kalkulatorka

Po prostu traktuje się to jak wynagrodzenie pomnożone przez 12, sprawdza ile podatku dochodowego by się należało, a następnie dzieli ten podatek dochodowy ponownie przez 12. Tak więc przelicza się to na rok. W ten sposób co miesiąc wypłacana jest ta sama kwota. W skrócie.

Napisany przez eichi
Ok, dla mnie nie było jasne, że w tym miejscu dokonuje się przybliżenia.
Myślałem, że zaczyna się od pierwszego euro i oblicza pierwsze 8000 według innego wzoru.

Oznacza to jednak, że jeśli rozpocznie się pierwszą działalność podlegającą opodatkowaniu od początku roku, pierwsza połowa kwoty wolnej od podatku zostanie na razie pominięta. W tym przypadku opłaca się złożyć zeznanie podatkowe, prawda?

Jaką wartość wpisać do kalkulatora w polu przeznaczonym na kwotę wolną od podatku?
Czy to są
8004€+1000€=9004€ (karta podstawowa+ryczałt za koszty zawodowe)
9004€/12 miesięcy = 750€/miesiąc

czy te wartości są już uwzględnione w kalkulatorze?

Napisany przez 2Bolitho
Na stronie spiegel.de lub Nettolohn.de znajdziesz kalkulatory wynagrodzeń. Możesz wpisać swoje wynagrodzenie brutto albo miesięcznie, albo rocznie, a on obliczy dla ciebie składki. Koszty uzyskania przychodu są uwzględniane dopiero przy składaniu zeznania podatkowego. Wtedy program do rozliczeń podatkowych może być pomocny. Na przykład Steuer-Spar-Erklärung.

Tak, w takim przypadku zdecydowanie warto złożyć zeznanie podatkowe. Choć nie jestem pewien, jak wygląda to w ostatnim miesiącu roku, kiedy pracodawca zna twoje roczne wynagrodzenie brutto. Jeśli dobrze pamiętam, wtedy patrzy się na dochód roczny w tabeli. Ale tutaj naprawdę nie jestem pewien.

Napisany przez eichi

Na stronie spiegel.de lub Nettolohn.de znajdziesz kalkulatory wynagrodzeń. Możesz wpisać swoje wynagrodzenie brutto, zarówno miesięczne, jak i roczne, a kalkulator obliczy dla Ciebie składki.

Tak, istnieje taki kalkulator - nawet bardziej estetyczny - dostępny pod podanym wyżej linkiem. Tylko nie jestem pewien, czy powinienem podać tam kwotę wolną od podatku, ponieważ ta kwota jest zazwyczaj stała i powinna być znana programiście kalkulatora. Nie chcę spowodować błędnych obliczeń, jeśli kwota wolna od podatku zostanie uwzględniona dwukrotnie.

Na podstawie obecnej wiedzy zakładam, że powinienem wpisać tam tylko 1000 € (jeśli nie mam więcej). Reszta powinna być już uwzględniona w kalkulatorze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata