Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Schufa

Napisany przez Favorite
Cześć drogie forum,
mam pytanie. Mam następujący problem, chcę ubiegać się o pracę, w której wymagana jest pewna stabilność finansowa. Chciałbym zapytać, jak to wygląda z wpisami w Schufa... Dostałem rachunek od Vodafone, którego nie byłem w stanie pokryć. Innymi słowy, został pobrany z mojego konta, a następnie z powodu braku środków na koncie ponownie zwrócony. Dostałem upomnienie i zagrożono mi zablokowaniem karty SIM, to było 2 tygodnie temu. Teraz zapłaciłem upomnienie/rachunek... Czy został już dokonany wpis do Schufa? Jeśli tak, czy mogę jakoś uzasadnić swoją sytuację w związku z moją nową pracą? Przecież uregulowałem rachunek.. Pozdrawiam

Napisany przez 2Bolitho
Prawdopodobnie nie. Czyli brak wpisu. Spróbuj odwiedzić stronę Schufy, tam jest także możliwość uzyskania informacji o sobie. Możesz zatem zobaczyć swoje dane.

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

wpis do rejestru Schufa dotyczący umowy telefonicznej zostanie dodany dopiero, gdy umowa zostanie anulowana z powodu braku płatności. Zwrotka czeku nie jest niczym strasznym i może mieć naprawdę wiele przyczyn.

Naprawdę nie musisz się martwić.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez marco1
Możesz poprosić o bezpłatne sprawdzenie. Wyszukaj bezpłatne informacje z biura kredytowego.

Napisany przez Grunewald
Taki absurdalny system jak Schufa istnieje w takiej formie tylko w Niemczech. Jako milioner z negatywnym wpisem w Schufa, dzisiaj już nie dostaniesz nawet umowy na 20 euro na telefon komórkowy.

Napisany przez 2Escorpio

Takie bzdury typu Schufa istnieją tylko w Niemczech. Jako milioner z negatywnym wpisem w Schufa nie dostaniesz już nawet umowy na 20,- euro na telefon komórkowy.

Absolutny nonsens. W USA istnieje coś takiego jak Credit-History, w Austrii nazywa się to KSV, w Szwajcarii istnieje wiele informacji o zdolności kredytowej, w Holandii jest to BKR itd.

Prawie każde zachodnie państwo ma swoje rodzaje informacji o zdolności kredytowej.

Poza tym, nie rozumiem, dlaczego jako milioner miałbyś mieć złe wpisy w Schufa (przecież po prostu możesz je wypłacić)... Milioner oczywiście nadal dostanie umowę na telefon komórkowy, kredyty i inne. Nawet jeśli nie jesteś milionerem, to też dostaniesz.

Jeśli klient ma negatywny wpis w Schufa, ale ma 100 000 euro na koncie oszczędnościowym i chce teraz kredytu na 10 000 euro, to na pewno nie stanowi to żadnego problemu.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Gluehwurm331
Z mojej wiedzy wynika, że jeśli po samodzielnym sprawdzeniu okazuje się, że wpis w Schufa był nieporozumieniem lub podobnie, a rachunek został opłacony, można poprosić o korektę wpisu.
Można po prostu zadzwonić do nich.

Napisany przez SchumannKev
Cześć wszystkim,

Jestem trochę zaskoczony: Twój potencjalny nowy pracodawca może sprawdzić Twoją historię w Biurze Informacji Gospodarczej? Zawsze myślałem, że taka weryfikacja jest uzasadniona tylko wtedy, gdy musisz coś zapłacić. Naprawdę, czy to możliwe?

Co do Twojego pytania: Tutaj, w witrynie wofam.de/ratgeber/schufa-infos-rund-um-die-schutzgemeinschaft-fuer-allgemeine-kreditsicherung znajdziesz dość interesujące i wyczerpujące informacje na temat Biura Informacji Gospodarczej oraz Twoich praw.

Pozdrowienia,
Kev

Napisany przez leonie

Dzień dobry Kochane Forum,
mam pytanie. Mam pewien problem, chcę ubiegać się o pracę, gdzie wymagane jest pewne ekonomiczne porządanie w życiu. Chciałbym zapytać o wpisy do Schufa...
Dostałem rachunek od Vodafone, którego nie mogłem uregulować. Innymi słowy, został pobrany z mojego konta, a następnie z powodu braku środków wrócił. Otrzymałem upomnienie i zagrożono mi zablokowaniem karty SIM, to było 2 tygodnie temu. Teraz uregulowałem opłatę/rachunek... Czy został już wpisany do Schufa? I jeśli tak, czy mogę jakoś udowodnić swoją uczciwość w nowej pracy? Ponieważ rachunek został uregulowany..
Pozdrowienia

Jeśli już zapłaciłeś, nie będziesz dostał wpisu do Schufy! Jednak uważam, że jest śmieszne, że niektórzy odmawiają umowy na telefon komórkowy z powodu wpisu w Schufie... Czasami może to nawet zależeć od pracy... Jednakże dziwi mnie, że pracodawca pyta o Twój wpis w Schufie?! Twoje zachowanie w płatnościach nie ma nic do czynienia z Twoim wydajnym stanowiskiem. Ponadto tylko firmy uprawnione mogą odczytać Twój wpis w Schufie, które także mają podpisaną umowę z Schufą! Możesz to zauważyć w regulaminie, gdzie musi być tzw. klauzula Schufy. Można również usunąć wpis w Schufie, jeśli na przykład otrzymałeś negatywny wpis z powodu niezapłaconego rachunku, to jest zgodne tylko wtedy, gdy jest to bezsprzeczne żądanie. W innym przypadku można go usunąć!
Życzę Ci powodzenia w pracy!

Pozdrowienia,

Leonie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata