Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Zablokować pieniądze na 2-3 lata WHEN to znaczy bez możliwości dostępu)

Napisany przez moepel
Cześć drodzy członkowie forum,

chciałbym zainwestować 6000 EUR na 2-3 lata.

Ważnym kryterium jest to, że nie będę mógł w tym czasie dysponować tą sumą i będę musiał to udowodnić (wyciąg z konta, karta produktu itp.).

Jak na razie jedyną rzeczą, jaka mi przychodzi do głowy, to zwykłe konto lokaty,

ale czy są również obligacje/certyfikaty lub podobne produkty, które na pewno nie można zlikwidować w ciągu 2-3 lat i które faktycznie wiążą pieniądze?

Czyli wszelkie rodzaje papierów wartościowych, na których mam aktualne kursy i możliwość sprzedaży, sa niestety wykluczone z pożądanej inwestycji.

Będę wdzięczny za Wasze wskazówki,

moepel

Napisany przez Ravemaster84
Hm, może zamknięte fundusze? Nieruchomości, statki lub ostatnio nawet koleje. Po prostu taka myśl. Jest to jednak obarczone ryzykiem, a na koniec okresu trwania możesz dostać mniej lub nawet nic.

Osobiście trzymałbym się z dala od tego, ponieważ mam za mało wiedzy w tych obszarach. Ktoś, kto się na tym zna, może pewnie zarobić całkiem pokaźne premie za ryzyko.

W innym przypadku moja rada:
Bank FFS oferuje 2,50% na 2 lata i 2,70% na 3 lata. Nie znajdziesz lepszych lokat z niemieckim zabezpieczeniem depozytów.

Napisany przez Matthew Pryor
Jednym z ważnych kryteriów jest to, że w trakcie okresu nie mogę dysponować sumą pieniędzy i muszę to również udokumentować (wyciąg z konta, karta produktu itp.). Obecnie przyszło mi do głowy tylko zwykłe konto terminowe,

Nawet zwykłe konto terminowe jest zazwyczaj wypłacalne (→ utrata odsetek), więc raczej nie będzie odpowiednie dla twoich planów.

Napisany przez winfoer

Hm, być może fundusze zamknięte? Nieruchomości, statki lub ostatnio nawet koleje.

O mój Boże, proszę nie! O funduszach statków ostatnio nawet był interesujący reportaż w ZDF.

Stały okres trwania przez dwa lub trzy lata oferuje np. obligacja oszczędnościowa. Tylko tam oprocentowanie często jest gorsze niż na rachunku oszczędnościowym.

Może obligacje z odpowiednim pozostałym czasem do wykupu, przy czym oczywiście można je sprzedać w ramach określonego czasu.

Napisany przez moepel
Cześć,

dziękuję bardzo za wskazówki.
Szczególnie bank FFS wygląda bardzo dobrze, będę dokładnie się temu przyjrzeć.

Myślałem także o funduszach zamkniętych, ale znalezienie transparentnych ofert/źródeł także jest trudne.
Czy masz coś na myśli?

Ostatnim rozważaniem było, czy istnieją certyfikaty, które nie można sprzedać lub coś w tym rodzaju. Czy ktoś ma z tym doświadczenie?

Pozdrowienia
moepel

Jak już wcześniej napisałem:
Zamknięte fundusze były tylko pomysłem. Sam nie mam pojęcia o tych sprawach, dlatego też trzymałbym się od nich z daleka.

Napisany przez JuliHess
Fundusze zamknięte uważam za bardzo interesujące, zwłaszcza jeśli inwestujesz w rynek przyszłościowy, na przykład w fundusze kontenerowe. Pozwalają one osiągnąć stosunkowo dobre dochody, a co najważniejsze - bezpieczne... Od pewnego czasu zastanawiam się nad decyzją...

Napisany przez moepel
Dziękuję za odpowiedzi dotyczące zamkniętych funduszy.
Widziałem wcześniej, że FFS obniżyło oprocentowanie na 3 lata z 2,7% do 2,1%.

To nie jest zbyt zachęcające. Czy ktoś z was zna innego dostawcę oferującego podobnie wysokie/wyższe stopy procentowe i będącego członkiem EDB?

Pozdrowienia
moepel

Napisany przez winfoer

Zamykane fundusze uważam za bardzo interesujące, o ile inwestujesz w rynek przyszłości, takie jak fundusze kontenerowe. Dzięki nim można osiągnąć dość dobre zwroty, a przede wszystkim bezpieczne zyski...

Bezpieczne zyski, to było dobre.

Dziękuję za odpowiedzi dotyczące funduszy zamkniętych.
Właśnie zauważyłem, że FFS obniżyło oprocentowanie na 3 lata z 2,7% do 2,1%.

To nie jest szczególnie świetne. Czy ktoś z was zna innego dostawcę oferującego podobnie wysokie/wyższe oprocentowanie i będącego członkiem EDB?

Pozdrowienia
moepel

FFS właśnie rozpoczęła działalność na rynku lokat terminowych/rachunków oszczędnościowych/obligacji i te warunki z pewnością zostały sfinansowane z funduszu marketingowego. Cel został osiągnięty, ponieważ od początku działalności wielu inwestorów ma teraz FFS w pamięci, gdy myśli o oni kiedyś oferowali naprawdę dobre oprocentowanie, więc sprawdzę ich lub już mam konto TG u nich, więc zostanę pomimo niższych stóp procentowych. W skrócie: Obecnie (na ile mi wiadomo) nie ma innej banku oferującej takie warunki.

Napisany przez Mauszeiger
Na jakie FGK byś się zdecydował?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata