Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zapytanie dotyczące zasiłku Harz 4.

Napisany przez Lorelei
Wkrótce otrzymam wypłatę mojego bezpośredniego ubezpieczenia. ubezpieczenie trwa od 10 lat. Moje pytanie do Was brzmi: Jak to wygląda, jeśli wkrótce zostanę beneficjentem zasiłku Harz 4? Czy muszę najpierw wydać pieniądze? Czekam na każdą odpowiedź.

Napisany przez verschaukelt
To zależy od kwoty. Prowadzisz przecież przekształcenie.

Przekształcenie ubezpieczenia na życie na emeryturę traktowane jest początkowo inaczej niż inne aktywa.

Kwoty wolne
Podstawowa kwota wolna (§ 12 Abs. 2 zd. 1 nr 1 i 1a SGB II) dotyczy ogólnych aktywów, które nie są uprzywilejowane ani chronione odrębną kwotą wolną.
Przysługuje ona każdej osobie i nie może być przeniesiona na inną osobę. Wyjątek: w przypadku partnerów są one dodawane do siebie i porównywane z również zsumowanym majątkiem partnerów.
Kwoty wolne dla dzieci są przypisywane wyłącznie do ich własnego majątku.
Osoby pełnoletnie mają prawo do kwoty wolnej od majątku w wysokości 150 € x wiek; co najmniej 3 100 €, maksymalnie 9 750 €. W przypadku osób urodzonych przed 01.01.1948 rokiem kwota wolna wynosi 520€ x wieku, maksymalnie 33 800 €.
Osoby niepełnoletnie mają prawo do kwoty wolnej od majątku w wysokości maksymalnie 3 100 €.

Dodatkowo, dla pieniędzy w gotówce przysługuje kwota wolna na niezbędne zakupy w wysokości 750 € na uprawnioną osobę (§ 12 Abs. 2 zd. 1 nr 4 SGB II). Może ona być przeniesiona w obrębie gospodarstwa domowego.

Możesz również użyć pieniędzy na początkowe zakupy i spłatę długów.

Napisany przez Lorelei
Najpierw dziękuję za Twoją odpowiedź. Więc to jest około 18 000 euro, ale muszę jeszcze zapłacić składki na ubezpieczenie zdrowotne. Mam też 2 małe umowy oszczędnościowe około 14 000 euro. Wszystko to miało być na moją emeryturę. Mam teraz 58 lat i niedługo zostanę bez pracy. Perspektywy znalezienia nowej pracy są słabe. Mój mąż jest wcześniejszym emerytem. Macie jakiś pomysł, co mogę zrobić, aby oszczędności nie przepadły? W przeciwnym razie nie będziemy mieć niczego na później. I nie wiem po co pracowałam już 43 lata, jeśli całe moje pieniądze przepadną.

Napisany przez verschaukelt
18 000 euro są zwolnione odliczenia, jeśli twój mąż nie ma własnego majątku. (150 euro na rok życia na osobę)(ujmując, że twój mąż ma podobny wiek jak Ty. Ale możesz to też samodzielnie policzyć.

Czy macie samochód, własność mieszkaniową?

Gorąco zalecam skorzystanie z poradni.

Masz prawo jeszcze coś wydać. Czy potrzebujesz może nowych mebli?

Tak, mając 58 lat, sytuacja wygląda niestety słabo i przejście na wcześniejszą emeryturę nie jest możliwe bez ogromnych strat.

Trzymam kciuki, żebyś jeszcze coś znalazła. Przed zasiłkiem dla bezrobotnych jest zasiłek dla pracujących, wtedy to jeszcze nie ma znaczenia, ile majątku posiadasz.

Napisany przez Lorelei
Najpierw dziękuję za szybką odpowiedź. Mój mąż ma 61 lat, a ja mam 58 lat. Czy mam rację, że każdy z nas może zachować 9,700? Wtedy mogliby zająć tylko nasze umowy oszczędnościowe. To wszystko, co posiadamy jako majątek. Umowy będą obowiązywać jeszcze około 3 lata. Mamy również samochód.

Napisany przez Dahut
Naja, istnieje również możliwość zerwania umów, dopóki otrzymuje się zasiłek dla bezrobotnych, wyłożenie pieniędzy na konto i regularne wypłacanie gotówki podczas bezrobocia. W momencie otrzymania zasiłku Hartz4 pieniądze znikają, ponieważ zostały po prostu wydane (zasiłek dla bezrobotnych był tak niski, że trzeba było sięgnąć po oszczędności). Zamiast ich wydawać, można by położyć pieniądze pod materac lub do skrytki bankowej. Stracą one trochę na wartości, ale tak naprawdę nie ma przesadnie dobrych możliwości inwestycyjnych.

I zanim znów wszyscy się zagotują, że to oszustwo wobec państwa: Uważam, że oszustwo podatkowe powinno być karane, i sądzę, że zamożnych ludzi należy dokładniej kontrolować. Ale zabranie trochę oszczędności normalnie zarabiającym ludziom, którzy, jak w tym przypadku, pracowali przez 43 lata i oszczędzili każdy grosz, po dwóch lub trzech latach bezrobotności jest po prostu niesprawiedliwe. Nagrodza się tym, którzy nigdy nie oszczędzali i zawsze żyli na koszt społeczeństwa.

Napisany przez Lorelei
Najpierw dziękuję za odpowiedź. Mam takie samo zdanie jak ty. Może spróbuję sprzedać moje umowy. Byłoby jeszcze lepiej, gdybym nie musiał korzystać z pomocy socjalnej.

Napisany przez rheingeist
@ Lorelei

Dokładnie w takiej sytuacji byłem także 3 lata temu. Nagle wszystko się zmieniło. Oto link do forum Hartz IV, gdzie można uzyskać pomoc w swoich pytaniach.

Powodzenia, chcę, żeby wszystko się udało.
Pozdrowienia
reini

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata