- śr paź 16, 2013 8:30 pm
Najpierw witam,
jestem nowy na forum i cieszę się na interesujące rozmowy.
Mam stary kontrakt BHW z 1995 roku, który moja rodzina zawarła. Przez długi czas leżał odłogiem, od pewnego czasu znowu wpłacam coś, dokładnie 40 € miesięcznie w ramach korzyści z kapitału powierniczego.
Dane (zaokrąglone wartości):
Rodzaj kontraktu: Umowa oszczędnościowa BHW
Tarif : D
Stopa procentowa: 4,0 %
Suma umowy: 18 500 €
Aktualne saldo: 4 100
Kwota oszczędności zgodna z tarifem: 55,22
Ocena: 188,34
Planowany termin przydziału: Q2/2020
Suma salda: 150 674
Obecnie sytuacja z moim dochodem jest nieco lepsza niż wcześniej i chciałbym wpłacić więcej niż tylko 40 € miesięcznie z uwagi na atrakcyjne oprocentowanie.
Czy mogę to zrobić i do jakiej kwoty? Czy chodzi o te 55,22 €? Czy mogę wpłacać więcej (np. dodatkowe 100 € miesięcznie)? Czy jest to zalecane?
Nie mam pewności, czy kiedykolwiek będę budować, obecnie umowa jest dla mnie tylko interesującą formą inwestycji kapitału.
Czy powinienem uzyskać jakieś informacje, zanim podejmę decyzję o kierunku działań?
Dziękuję za Waszą pomoc i odpowiedzi.
jestem nowy na forum i cieszę się na interesujące rozmowy.
Mam stary kontrakt BHW z 1995 roku, który moja rodzina zawarła. Przez długi czas leżał odłogiem, od pewnego czasu znowu wpłacam coś, dokładnie 40 € miesięcznie w ramach korzyści z kapitału powierniczego.
Dane (zaokrąglone wartości):
Rodzaj kontraktu: Umowa oszczędnościowa BHW
Tarif : D
Stopa procentowa: 4,0 %
Suma umowy: 18 500 €
Aktualne saldo: 4 100
Kwota oszczędności zgodna z tarifem: 55,22
Ocena: 188,34
Planowany termin przydziału: Q2/2020
Suma salda: 150 674
Obecnie sytuacja z moim dochodem jest nieco lepsza niż wcześniej i chciałbym wpłacić więcej niż tylko 40 € miesięcznie z uwagi na atrakcyjne oprocentowanie.
Czy mogę to zrobić i do jakiej kwoty? Czy chodzi o te 55,22 €? Czy mogę wpłacać więcej (np. dodatkowe 100 € miesięcznie)? Czy jest to zalecane?
Nie mam pewności, czy kiedykolwiek będę budować, obecnie umowa jest dla mnie tylko interesującą formą inwestycji kapitału.
Czy powinienem uzyskać jakieś informacje, zanim podejmę decyzję o kierunku działań?
Dziękuję za Waszą pomoc i odpowiedzi.