Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Stara umowa BHW

Napisany przez bausparleihe
Najpierw witam,

jestem nowy na forum i cieszę się na interesujące rozmowy.

Mam stary kontrakt BHW z 1995 roku, który moja rodzina zawarła. Przez długi czas leżał odłogiem, od pewnego czasu znowu wpłacam coś, dokładnie 40 € miesięcznie w ramach korzyści z kapitału powierniczego.

Dane (zaokrąglone wartości):

Rodzaj kontraktu: Umowa oszczędnościowa BHW
Tarif : D
Stopa procentowa: 4,0 %
Suma umowy: 18 500 €
Aktualne saldo: 4 100
Kwota oszczędności zgodna z tarifem: 55,22
Ocena: 188,34
Planowany termin przydziału: Q2/2020
Suma salda: 150 674

Obecnie sytuacja z moim dochodem jest nieco lepsza niż wcześniej i chciałbym wpłacić więcej niż tylko 40 € miesięcznie z uwagi na atrakcyjne oprocentowanie.

Czy mogę to zrobić i do jakiej kwoty? Czy chodzi o te 55,22 €? Czy mogę wpłacać więcej (np. dodatkowe 100 € miesięcznie)? Czy jest to zalecane?

Nie mam pewności, czy kiedykolwiek będę budować, obecnie umowa jest dla mnie tylko interesującą formą inwestycji kapitału.

Czy powinienem uzyskać jakieś informacje, zanim podejmę decyzję o kierunku działań?

Dziękuję za Waszą pomoc i odpowiedzi.

Napisany przez phot
W przypadku BHW najmniejszy sprzeciw występuje, gdy oszczędzasz 55 € miesięcznie. Dodatkowo dostajesz 40 € od pracodawcy. Przy saldzie konta około 18000 € zawnioskuj o przydział i zrezygnuj z kredytu. Przydział będzie dokonany przez BHW przed 2020 rokiem. Jeśli cieszą Cię korzyści z oszczędzania budżetowego, możesz spróbować zaoszczędzić 85 € miesięcznie. Nawet 70 € miesięcznie, biorąc pod uwagę odsetki, wystarczyłoby na zdobycie premii mieszkaniowej.

Napisany przez bausparleihe
Dziękuję za odpowiedź. Spróbuję oszczędzać 75 euro miesięcznie plus 40 euro na VL. Gorzej niż odrzucić nie mogą...

Napisany przez Jubi

Witajcie,

jestem nowy na forum i cieszę się na interesujące rozmowy.

Mam stary kontrakt BHW z 1995 roku, który został zawarty przez moich rodziców. Przez długi czas leżał odłogiem, od pewnego czasu ponownie wpłacam trochę pieniędzy, mianowicie 40 €/miesiąc z dochodami z majątku.

Dane (zaokrąglone wartości):

Rodzaj kontraktu: BHW Bausparvertrag
Taryfa: D
Stopa procentowa: 4,0 %
Wartość umowy: 18.500 €
Obecne saldo: 4.100
Kwota oszczędzania zgodna z taryfą: 55,22
Wskaźnik wyceniania: 188,34
Przewidywane przydzielenie: II kwartał 2020 r.
Suma sald: 150.674

Obecnie moja sytuacja finansowa wygląda nieco lepiej niż wcześniej i chciałbym wpłacać trochę więcej niż tylko te 40 € miesięcznie ze względu na atrakcyjne oprocentowanie.

Czy mogę to zrobić i do jakiej kwoty? Czy są to 55,22 €? Czy mogę wpłacić więcej (np. dodatkowe 100 € miesięcznie?) Czy jest to zalecane?

Nie wiem, czy kiedykolwiek zdecyduję się na budowę, w tej chwili kontrakt jest dla mnie tylko interesującą formą inwestycji kapitałowej.

Czy powinienem dowiedzieć się czegoś istotnego, zanim zdecyduję się na konkretny kierunek?

Dziękuję za pomoc i odpowiedzi.

BHW Bausparkasse przyjmie wszystkie wpłaty oszczędnościowe do regularnej stawki oszczędnościowej (3‰ sumy budowlanej). W Twoim przypadku będzie to 55,50€. Ponadto, wszystkie wpłaty oszczędnościowe do rocznego limitu premii mieszkaniowej w wysokości 1024€ również będą przyjęte.

Zazwyczaj odrzuca się wysokie jednorazowe wpłaty ze względu na obecnie bardzo niski poziom odsetek.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata