Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jaka wysokość emerytury w Rürup Canada Life?

Napisany przez peter22
Kochani użytkownicy forum,

w roku 2005 zawarłem umowę na polisę Canada Life generation basic (Rürup, niekapitalizowalną): miesięczna rata oszczędności wynosiła 500 euro, dodatkowe wpłaty do chwili obecnej wynoszą 40 tysięcy euro, co oznacza, że do końca 2019 roku, kiedy polisa dobiegnie końca i zacznie wypłacać rentę, całkowity zapłacony lub będzie do tej pory wyniesie około 125 tysięcy euro.

Wpłaciłem dodatkowe kwoty w latach 2006: 6 000 euro, w 2007 roku 14 000 euro, w 2008 roku 14 000 euro oraz w 2011 roku 6 000 euro.

Canada Life nie jest w stanie dostarczyć informacji dotyczącej minimalnej gwarantowanej renty ani prognoz ani przybliżonych oszacowań. Istnieje tylko coroczny zniwelowany wzrost wartości, który obecnie wynosi około 2,5% rocznie (kiedyś wynosił 4-5% w dobrych latach).

Ostateczna wysokość renty zależy od ocen sytuacji na rynkach akcji w latach 2018 i 2019.

Ostatnio miałem spotkanie z moim dawny pośrednikiem, który od dawna nie ma nic wspólnego z Canada Life, a on przedstawił mi obliczenia, z których wynika, że przy tej sumie mógłbym otrzymywać roczną rentę w wysokości około 4000 tysięcy euro. Następny pośrednik w ogóle nie odważył się zrobić prognozy, twierdząc, że nie jest w stanie przewidywać przyszłości.

Moje pytanie brzmi, czy ta szacowana kwota 4000 euro rocznej renty może być prawdziwa? Czy ktoś ma podobne ubezpieczenie i zastanawia się, ile ostatecznie otrzyma w postaci miesięcznej renty?

Dziękuję z góry za Wasze odpowiedzi i pomoc.
Peter

Napisany przez bernau
Cześć, Twój były pośrednik w firmie Canada Life traf dość dokładną prognozę. Zakładając, że średni współczynnik emerytalny waha się obecnie między 30 a 35 € za 1000 € kapitału, przewidywana emerytura przy wpłaconym kapitale pomniejszonym o koszty oraz oczekiwane średnie odsetki w wysokości 3% wyniesie między 4000 a 4500 € rocznie. Należy odliczyć jeszcze podatki i składki na ubezpieczenie zdrowotne. Należy również wziąć pod uwagę sytuację na rynku giełdowym. Radziłbym stopniowo przenosić kapitał do inwestycji o mniejszych wahaniach.

Napisany przez JanKerber
Obecnie również szukam informacji na temat Canada Life. Czy mogę zapytać, jak wysoka była Twoja miesięczna składka? Czy wybrałeś umowę Basic czy dodałeś jakieś dodatkowe zapisy? Pozdrowienia

Napisany przez peter22
Cześć, umówiłem się na miesięczną ratę w wysokości 500 euro (plus ewentualne dopłaty) przy umowie generation basic, teraz basic plus. Brak dodatkowych usług, takich jak ubezpieczenie od niezdolności do pracy itp.
ubezpieczenie nie ma tak złych opinii, ale gwarantowana jest tylko niewielka renta, rzeczywista renta zostanie podana dopiero w roku przejścia na emeryturę.
Chętnie odpowiem na dodatkowe pytania.
Pozdrowienia
Peter

Napisany przez verschaukelt
Mam również Canada Life od 2003 roku. Oczywiście, wygładzony wzrost wartości nie jest zbyt imponujący. Niemniej jednak przez ostatnie 10 lat średnio wydaje się, że wzrost wyniósł około 8%. W przypadku takich produktów trzeba być nieco cierpliwym - na pierwszy rzut oka - ale mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze.

Napisany przez peter22
Cześć, miło słyszeć, że inni także stawiają na Canada life. Czy mogę zapytać, jak wysokie są twoje miesięczne raty, jaka jest długość trwania umowy i z jaką rentą przewidujesz? Czy dokonałeś także jednorazowych wpłat?
Pozdrowienia, Peter22

Napisany przez brainy
125.000 / 4000 = 31,25 lat

Bez CL i odsetek pieniądze wystarczyłyby na 31,25 lat i w przypadku wczesnej śmierci zostałoby.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata