Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jakie instytucje mogą udzielić pomocy w związku z wnioskiem o EGH?

Napisany przez Max Mustermann
Cześć drodzy użytkownicy forum,

niektórzy z Was być może pamiętają moje posty sprzed kilku miesięcy.

Wtedy także interesowałem się finansowaniem budowy, ale szybko doszedłem do wniosku, że powinienem odłożyć ten temat na jakiś czas.

Teraz, szczerze mówiąc, ten pomysł nie daje mi spokoju i mam na celu zakup własnego domu za 3-4 lata.

W moim przypadku obecnie wchodzi w grę tylko zakup, więc nie zamierzam budować samodzielnie.

Za 3-4 lata powinienem mieć zaoszczędzone około 30,000 - 40,000 EUR.

Moje pytanie brzmi jednak, jak najlepiej przygotować się już teraz do takiego zakupu???
Jak mogę obecnie zabezpieczyć sobie najlepszą stopę procentową???
Czy są jakieś lektury, które moglibyście mi polecić???

Bardzo cieszę się z Państwa profesjonalnej pomocy, porad, informacji i opinii.

Życzę miłego weekendu z góry.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dlaczego nie kupić dzisiaj i poczekać 3-4 lata? Zabezpieczenie oprocentowania nie ma sensu bez obiektu. Nikt nie wie, jakie będą stopy procentowe w Niemczech za 3-4 lata.

Napisany przez Max Mustermann
Cześć Bankierze,

Dziękuję Ci za odpowiedź.

Obecnie mam inne sprawy do załatwienia.

Na przykład ślub na pewno nie jest wydarzeniem przynoszącym zysk (finansowo oczywiście).

Kolejnym powodem jest to, że DZIŚ nie mam dostępnych 30.000 - 40.000 EUR.

Moją dużą nadzieją jest oczywiście, że stopa procentowa nie wzrośnie teraz gwałtownie w ciągu najbliższych lat.

Ale żeby pozostać przy moim pytaniu... jak byś postępował?

Na razie wyklucz dzisiejsze zakupy!

To może być nieco staroświeckie, ale liczy się tylko jedno:
Położenie, położenie, położenie!
Sprawdź kilka obiektów na stronie Immobilienscout24 itp.
Zrób z partnerką obejrzenie paru obiektów, abyście mieli uczucie do innych domów.
Wtedy wszystko szybko się ułoży.

Jednak na zakończenie.
Posiadanie kapitału własnego wcale nie jest konieczne do uzyskania kredytu budowlanego.

Oczywiście zależy to od dochodu i tak dalej.
Ale kapitał własny nie musi być konieczny.

Napisany przez gerp
Ale czy finansowanie bez wkładu własnego nie jest znacznie droższe niż z wkładem, ponieważ bank ma mniej zabezpieczeń?
Wcześniej widziałem wartości w jednym banku, gdzie stawka wzrosła o 0,3% z 80% do 90% obciążenia hipotecznego, a następnie jeszcze o 0,30% z 90% do 100%, co oznacza, że finansowanie w wysokości 100% kosztowałoby o 0,6% więcej niż 80%. Przy dużych sumach i długim okresie kredytowania jest to zauważalna różnica.

@gerp, Twoje rozważania są prawidłowe. Ale jeśli dojdzie do podwyżki stóp procentowych, wszystko to zostanie szybko zmienione.
Jeśli mam decyzję, czy zaoszczędzić 40 000 EUR czy kupić teraz z dodatkową stopą oprocentowania 0,6%, natychmiast zdecydowałbym się na zakup teraz.
Spójrz na wykres długoterminowych stóp procentowych.
Aktualnie mamy marne stopy procentowe. I nie rozumiem, dlaczego nadal ktoś myśli, że można kupić taniej, albo narzeka na oprocentowanie o 0,3%.

Napisany przez gerp
Czy obniżka stóp procentowych z początku listopada jest już uwzględniona w obecnych warunkach?

Sprawdziłem kilka kalkulatorów, wpisując 200 000 € jako finansowanie w 100%, i tam stawki procentowe wynoszą nieco poniżej 4% (przy okresie wiązania na 20 lat). Pewnie niezłe, ale w moich amatorskich oczach nie są to marzenia o stopach procentowych.

Zastanawiam się również, czy teraz jeszcze poczekać i zbierać wkład własny, czy nie. Z drugiej strony ceny nieruchomości tutaj w ostatnim czasie tak wzrosły, że prawie nie ma sensu już kupować.

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

chciałbym zaproponować następującą strategię.

1.) Otwarcie konta oszczędnościowego z 50 000 euro sumy oszczędnościowej
2.) Wpłata 20 000 euro przez 3-4 lata, przy czym każda dodatkowa wpłata na początku przyspiesza przydział
3.) Planowana stawka powinna obejmować długi okres spłaty, około 10 lat.

W wyniku roszczenia o maksymalne 30 000 euro otrzymają Państwo w kasach oszczędnościowych kredyt bez zabezpieczenia. Oznacza to, że wykorzystują Państwo swoje kapitały własne i uzyskują lepsze warunki dla swojego bankowego kredytu w swoim banku. Dzięki temu koszty kredytu zostaną dodatkowo znacznie obniżone w porównaniu z 100% finansowaniem.

Z tego powodu maksymalne 30 000 euro od kasy oszczędnościowej są traktowane jak kapitał własny, dodatkowo do Państwa 30-40 tysięcy euro.

Napisany przez gerp
Czy można się spodziewać, że oprocentowanie, także w przypadku umów oszczędnościowych na cele mieszkaniowe, zostanie dostosowane do obniżki stóp procentowych przez EBC?

Nie, raczej zostaną zawarte ewentualne obecne raty kredytów budowlanych, a następnie zostaną wprowadzone nowe modele kredytów budowlanych z jeszcze niższymi oprocentowaniami.

Napisany przez C. Andreas

Czy można się spodziewać, że stopy procentowe, również w przypadku umów oszczędnościowych na cele mieszkaniowe, zostaną dostosowane do zmniejszenia stóp procentowych przez EBC?

Jeśli zestawienie taryfowe kasy oszczędnościowo-budowlanej zostało już zawarte, to stopy procentowe są ustalone do momentu rozwiązania umowy.

Napisany przez Finanz-Profi
Cześć Max Mustermann,

muszę się zgodzić częściowo z moimi poprzednikami. Będę wdzięczny, jeśli skontaktujesz się ze mną. Z jednej strony muszę przyznać panu Hillermannowi rację, nikt nie wie, gdzie będą stawki procentowe za 3-4 lata.

Z drugiej strony istnieją możliwości, które mogą przynieść ci 11 procent odsetek już dzisiaj oraz inne, które mogą zapewnić ci dzisiejsze stawki procentowe.

Po prostu napisz do mnie bezpośrednio albo zadzwoń.

Christian Leibling
schnell-finanzieren.de
0152-53531459

Napisany przez Torian
Ojej, ta opowieść o oprocentowaniu na poziomie 11%, dostępnym za 3-4 lata, a do tego bez ryzyka, ponieważ pieniądze będą faktycznie przeznaczone na Dom! Ojej!

Ojej, opowieść o 11% oprocentowaniu oszczędności, dostępne za 3-4 lata i to jeszcze bez ryzyka, ponieważ pieniądze będą wtedy naprawdę potrzebne na Dom! Ojej!

tja wenn man sich am Finanzmarkt auskennt, dann findet man nicht nur Bausparverträge oder Lebensversicherungen, die 1,75 % Rendite machen, abzüglich der Inflation und der Kosten der Gesellschaften, spart sich ein Anleger zugrunde.

Einfach mal Augen aufmachen

Napisany przez Torian

no cóż, jeśli ktoś zna się na rynku finansowym, to nie znajdzie tylko umów oszczędnościowych lub ubezpieczeń na życie, które przynoszą 1,75% zwrotu, pomniejszone o inflację i koszty towarzystw, przez co inwestor traci.`

Po prostu otwórz oczy

Proszę, proszę, otwórzcie oczy, o jakie produkty w tym przypadku chodzi?!

To jest całkiem proste, chodzi o spółdzielnie.

Istnieje wiele dobrych! Ale tylko 3 w Niemczech, które są godne uwagi.

Zalety:

- Inwestycje w aktywa rzeczowe
- Ochrona przed inflacją
- Zyski od 9 do obecnie 11,5%
- Dostępność
- Prawo do głosu

Więc szczerze mówiąc, kiedy zobaczę, co inni robią ze swoimi klientami, to robi mi się niedobrze.

Napisany przez Ravemaster84
A jakie są wady tego systemu?

Napisany przez Matthew Pryor
- Ochrona przed inflacją
- Zyski od 9 do aktualnie 11,5%
- Dostępność

Trójkąt magiczny inwestowania przestaje obowiązywać. Dzięki „Finanz-Profi”.

Również dość proste:

Istnieją ustawy o spółdzielniach, w których klient chce np. zainwestować 100,- x 12 miesięcy x 20 lat, jest to 24 000,- €, z których klient musi zapłacić 2400,- € składki członkowskiej, która jednak będzie wypłacona na koniec okresu trwania (oprocentowana)

Minimalny okres trwania 6 lat
W przypadkach wyjątkowych, np. w przypadku pożyczek, umowa może być rozwiązana przedwcześnie lub w przypadku trudności finansowych składka może być zawieszona.

I to właśnie uważam za zaletę.

To magiczne trójkąt inwestycji jest przestarzałe. Wielkie dzięki dla Eksperta Finansowego.

Co ma to wspólnego z Magicznym Trójkątem?

Ostatecznie to dokładnie to, czego dzisiejszy inwestor potrzebuje, a nie te machinacje towarzystw ubezpieczeniowych czy kas oszczędnościowo-budowlanych.

Focus - Money donosi o niskich stopach zwrotu, prasa ogólnie informuje o tych sprawach, a jeszcze lepsze są wyroki przeciwko takim towarzystwom. Doskonałym przykładem jest:

WYROK Dlaczego ubezpieczenia na życie kapitałowe i prywatne ubezpieczenia emerytalne nie są odpowiednie jako zabezpieczenie na starość. W 1983 roku Sąd Okręgowy w Hamburgu wydał wyrok, któremu towarzystwa ubezpieczeniowe nie zaprotestowały. Rdzeniem wyroku jest obecnie powszechnie znane stwierdzenie: ubezpieczenie na życie kapitałowe to legalne oszustwo. Sąd Okręgowy w Hamburgu w uzasadnieniu wyroku stwierdził:
“Zakwestionowane oświadczenie ma na celu uświadomienie konsumentom istoty ubezpieczenia na życie w kontekście zabezpieczenia na emeryturę. Poprzez określenie tego ubezpieczenia jako legalnego oszustwa odradza się zawieranie takich umów przedłużających.“
Sygnatura akt: 74 047 / 83, SO w Hamburgu

Więc o czym tu mówimy?! Czy mówimy o rentowności czy o magicznym trójkącie?

Mogę jeszcze podać mnóstwo wyroków przeciwko takim towarzystwom.

No cóż, pytam o wadę. Wada zostaje wymieniona, ale od razu zmieniana jest na zaletę... Muszę przyznać Matthewowi rację, gdy kiedyś wspomniał w jednym z postów, że forum wydaje mu się coraz bardziej podejrzane. Serio, brak słów.

Hm, pytam o wadę. Jest podana wada, która zaraz zostaje przekształcona w zaletę...

Muszę się zgodzić z Matthew, kiedy w którymś poście wspomniał, że forum staje się dla niego coraz bardziej podejrzane. Naprawdę, brak słów.

Ludzie, tutaj chodzi o życzenie EGH!!!

Albo macie coś mądrego do powiedzenia, albo po prostu się powstrzymajcie!

Jest jasne, że potrzebna jest pomoc. Pan Hillermann ma bardzo dobry model, a nasz też jest bardzo dobry do użycia.

Ale tak, Panie Leibling, wszyscy jesteśmy zainteresowani tym, skąd pochodzi te 9-11%. Czy pisząc o wpłacie przez 20 lat w wysokości 24.000 EUR i opłacie jednorazowej w wysokości 2.400 EUR, początkowo odlicza się 2.400 EUR od 24.000 EUR? Skąd w ogóle pochodzi stopa zwrotu dla klienta? Dlaczego w ogóle trzeba płacić opłatę za dołączenie? Jak należy rozumieć to w kontekście dostępności w dowolnym momencie?

Albo macie coś sensownego do przekazania, albo po prostu się powstrzymajcie!

Dokładnie. Więc po prostu przestańcie wydawać osądy na temat ubezpieczeń lub promować swoje własne wspaniałe inwestycje.

Tak, ale panie Leibling
wszystkich nas interesuje, jak osiągnięto 9-11%
Raczej piszesz o wpłacie przez 20 lat w wysokości 24 000 EUR i składce członkowskiej w wysokości 2 400 EUR.
Czy na początku 2 400 EUR jest odliczane od 24 000 EUR?
Skąd w ogóle pochodzi rentowność dla klienta?
Dlaczego w ogóle trzeba płacić składkę członkowską?
Co oznacza to "dostępne w dowolnym momencie"?

1. nie, pieniądze nie są odliczane od kwoty do zainwestowania.
2. Okres wpłacania nie musi wynosić 20 lat (można go dowolnie wybrać)
3. 10% (np. w tym przypadku 2 400,- € jest zgodnie z ustawą spółdzielczą)
4. powiedział pan, że dostępne w dowolnym momencie, nie ja
5. Chętnie wyjaśnię model inwestycyjny tej spółdzielni każdemu osobiście! Faktem jest, że gdy spółdzielnia osiąga dochód 17 - 18 %, ma prawo przeznaczyć 1 - 2% na własne wydatki wewnętrzne, wypłacić 11,5% zysku i zostawić resztę jako rezerwę w spółdzielni, aby finansować lub pokryć dalsze projekty w interesie członków.

Poprawne. Po prostu przestań publikować opinie na temat ubezpieczeń lub promować swoje wspaniałe inwestycje.

Wcześniej jedynie przedstawiłem jedną z możliwości, każdy może sam decydować, gdzie inwestuje swoje pieniądze! W bankach chodzi o prezentację kapitału własnego w celu uzyskania normalnego finansowania bankowego, zgodnie z zasadami Basel II i III.

Jeśli mogę przedstawić ten kapitał własny poprzez spółdzielnię, to wszystko gra. I to było wszystko, co chciałem pokazać.

@ Ravemaster, Ponadto zadałeś pytanie.

Teraz proszę wrócić do rzeczywistego tematu

Która spółdzielnia mieszkaniowa, która istnieje od wielu lat na rynku, osiąga zrównoważony zysk w wysokości 17-18% rocznie?

teraz znajduje się w moim podpisie

baw się dobrze czytając, tam jest także publiczny raport roczny.

Napisany przez gerp

Gdy jednorazowa stawka kasy budowlanej zostanie już zamknięta, oprocentowanie pozostaje stałe do rozwiązania umowy

Moje pytanie odnosiło się także do jeszcze niezakończonych umów kredytów hipotecznych, ale z drugiej strony oprocentowanie odsetek na środki zgromadzone na koncie prawdopodobnie spadnie do zera.

@Finanz-Profi
Panie Leibling na stronie internetowej GenoGen eG. - Spółdzielnia dla Pokoleń nie widnieje roczne sprawozdanie, ale tylko dwustronicowy raport.
I w tym raporcie jest napisane... Rumpfgeschäftsjahr 2012..
Czy oznacza to, że spółdzielnia istnieje dopiero od 2012 roku?

nie oznacza, że nie

Gdzie można dowiedzieć się o historii liczb Genogen?
Jak długo istnieje ta spółdzielnia?

nie oznacza nie

Czy oszukujecie swoje ofiary, przepraszam, inwestorów tak samo bezczelnie i bezwstydnie? Informacje o GenoGen i jego założeniu:
GenoGen eG - Spółdzielnia dla Pokoleń - [Informacje o firmie*] Rejestr spółdzielni 208 Informacje o zdolności kredytowej Rejestr handlowy Ocena

Wszystko w porządku!

Planowanie i realizacja zaczęły się znacznie wcześniej! Nie wiem, co ma to wspólnego z kłamstwem.

Napisany przez Torian
@Finanz-Profi: Ale czy TE nie potrzebuje tych pieniędzy z powrotem za 4 lata, aby zbudować Dom? Teraz mówisz o minimalnym okresie lokaty wynoszącym co najmniej 6 lat, a środki początkowe będą dostępne dopiero po kilku dekadach???

Podstawowym założeniem jest 3-4 lata albo znacznie więcej!

Przy finansowaniu spółdzielczym wymagana jest minimalna wpłata.

Rozmawiamy tutaj o możliwościach, a nie o tym, jak długo firma funkcjonuje na rynku, czy podobnych sprawach!

Wiemy, że operujemy rocznym wolumenem przekraczającym 600 mln euro. I nie chcę słuchać zarzutów, że kłamiemy. Więc po prostu dajmy sobie spokój!

Zgodnie z Rejestrem Spółdzielni, założenie miało miejsce w czerwcu 2012 roku.
To zgadza się z rocznym raportem, w którym mowa o roku obrotowym 2012.
Planowanie, realizacja, to nikogo nie interesuje.
Bezlitosne fakty, takie jak to, jak zrównoważona jest obiecana stopa zwrotu i skąd pochodzi.
Publikacja rocznego bilansu z rzutem analitycznym, rachunkiem zysków i strat, coś w tym stylu...

Panie Leibling, w dzisiejszych czasach nikt nie ma nic do rozdania. A zwłaszcza nie 10% stopy zwrotu.
Inne firmy deweloperskie również po prostu pękły (IVG).

Dziękujemy Pryorowi za wyciąg z rejestru.

Napisany przez sapine
To pojęcie wydaje mi się raczej dziwne!

@EkspertFinansowy
SKĄD państwo wiedzą o tych 600 milionach? SKĄD!!!

Cytuję raport roczny: W 2012 roku stworzyliśmy wartość nieruchomości w wysokości 480 000 EUR...
A dalej... Wartość nieruchomości wynosiła 820 000 EUR do kwietnia 2013 roku...

I teraz te 600 milionów?

Prawdopodobnie nasz naprawiacz finansów żyje w przeszłości i myli euro z włoskimi lirami.

Prawdopodobnie w statucie zostanie ustanowione piękne zobowiązanie do wniesienia dodatkowych środków w przypadku upadłości. Przynajmniej to wszystko dobrze zamyka. :-)

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Myślę, że prawdziwe, twarde fakty są dostępne tylko podczas osobistych rozmów sprzedażowych.

Myślę, że prawdziwe, twarde fakty są dostępne tylko podczas osobistej rozmowy sprzedażowej.

...albo i nie...jeśli sprzedawca chce tylko sprzedać

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Przypomina mi to garnki AMC.... Lepiej jest obsługiwać klientów indywidualnie, aby dostać zamówienie. Jest zbyt niebezpiecznie, gdy wśród nich są trudni klienci.

Napisany przez Lothar
11,5% bez ryzyka w życiu nie istnieje, nie ma więcej do powiedzenia.
Tak mówię jako osoba nie będąca ekspertem finansowym, po prostu bez ogródek.

Myślę, że każdy rozsądny człowiek również tak uważa i nie dzwoni do Pana Finansowego Profesjonalisty (sam przyznany tytuł) i się na to nabiera.

Napisany przez Andy34
Przyjdę i pomogę ci

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata