- wt lis 26, 2013 10:11 pm
Witaj drodzy użytkownicy forum. Obecnie moja przyszła żona i ja szukamy możliwości jak najszybszego wprowadzenia się do własnego mieszkania. Tak wygląda nasza sytuacja: Mam około 2100 € netto, a ona około 1400 € netto. Ponieważ obecnie pracuje jako asystentka lekarza, można spodziewać się pewnego wzrostu jej dochodu w przyszłym roku. Aby nie ryzykować zbyt dużo, powiedziałbym, że jej zarobki netto wyniosą 2000 €. To jest minimum. Obecnie dysponujemy około 10 000 € kapitału własnego (uwzględniając nadchodzące wesele). Mieszkał u teściów bezpłatnie, opłacając jedynie koszty eksploatacyjne. Po odliczeniu kosztów na jedzenie, ubrania, samochód, ubezpieczenie itp. udaje nam się oszczędzić około 1300 € miesięcznie. Planujemy dwie ciąże w ciągu najbliższych 5 lat, w tym czasie oczywiście będziemy dysponować mniejszymi środkami. Posiadamy dwa umowy o oszczędzanie budowlane, jednak na każdym z nich uzbierało się tylko po 1000 € i żaden z nich nie jest jeszcze gotowy do wypłacenia. Przejdźmy do planowanego budowy: Działka: około 75.000 € wraz z kosztami dodatkowymi Budowa domu: od 250.000 € do 300.000 €. Zastanawiamy się teraz, czy powinniśmy zabezpieczyć finansowanie działki wcześniej (jakie są możliwości/ryzyka?) oraz czy powinniśmy po prostu wszystko zrobić od razu. Jak najlepiej podejść do tej sprawy w tym przypadku? Warto zacząć teraz przy niskim kapitale własnym, czy lepiej poczekać przy obecnej stawce oszczędzania i wziąć kredyt, gdy będziemy mieli więcej kapitału własnego (przy ewentualnym wzroście ogólnych stóp procentowych)? Pozdrowienia i dzięki z góry za wszelkie wskazówki i porady.