Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycja pieniędzy dla mojej matki.

Napisany przez BIGFOOT1982
Kochani,

moja matka ma około 60 lat i odziedziczyła pewne środki, chciałbym ją wspomóc w ich inwestowaniu, ale nie jestem pewien jak. Chodzi o kwotę 200 000 euro, moja matka jest bardzo skłonna do unikania ryzyka i do tej pory rozłożyła swoje oszczędności na różne lokaty terminowe. Zarówno ja, jak i ona nie mieliśmy dotąd dobrych doświadczeń z akcjami/funduszami. Osobiście nie mam odpowiedniej wiedzy, aby aktywnie inwestować z wykorzystaniem platformy internetowej w związku z giełdą. Wiem, że często moje własne sukcesy inwestycyjne były ograniczane przez opłaty inwestycyjne (opłata za udział, zarządzanie, prowizja za prowadzenie depozytu). Często jest to podkreślane w artykułach w FAZ.

Do wyboru są następujące opcje:
A) Stara strategia: Rozłożenie pieniędzy na różne lokaty terminowe
B) Konsultacja u mojego doradcy finansowego, któremu zaufam, ale oferuje tylko fundusze z wysokimi kosztami
C) Konsultacja u doradcy z banku spółdzielczego mojej matki, który jest tak miły, ale na pewno zażąda początkowo 5% opłaty za udział (w przypadku mojej matki stracilibyśmy spontanicznie 10 000 euro, co napawa mnie przerażeniem...).

Bardzo podoba mi się opcja D) skorzystanie z usług niezależnego doradcy inwestycyjnego, który proponuje inwestycję w fundusze indeksowe. W ten sposób unikniemy dodatkowych kosztów, a jednocześnie skorzystamy z profesjonalnej porady. Niestety nie znam żadnego niezależnego doradcy i nie wiem, jak znaleźć skutecznego, ani jak odróżnić ziarno od plew. Czy istnieją spotkania typu Get-together, podczas których prezentuje się kilku doradców i można zdobyć wrażenie na temat danej osoby?

Nie szukam tutaj konkretnych zaleceń dotyczących funduszy X, ale strategii, dzięki której osiągniemy dobre rezultaty dla mojej matki.

Bardzo byłbym wdzięczny za kreatywne sugestie lub pomysły, których jeszcze nie miałem. Z góry dziękuję.

Serdeczne pozdrowienia,
Bigfoot

Napisany przez verschaukelt
W wieku 65 lat - po prostu - brać pieniądze z ciepłymi rękoma i cieszyć się pięknymi rzeczami, póki się da.

Inwestowanie zawsze wiąże się z ryzykiem, że część środków zostanie początkowo utracona - oprócz opłaty manipulacyjnej itp., bez względu na to, komu powierzysz swoje pieniądze.

Pomysłem znajomego było zainwestowanie nadwyżki majątku emerytki w jednorazową polisę emerytalną. Z gwarancją zwrotu kapitału. Czy to jest dobre rozwiązanie - przynajmniej raczej pewne.

Napisany przez Matthew Pryor
Dodatkowo do opłaty przy zakupie

Kto dzisiaj jeszcze to płaci?

Pomysł znajomego polegał na wpłaceniu nadwyżki majątku emerytowanej do jednorazowego planu ubezpieczenia na życie. Z zabezpieczeniem kapitału. Czy to dobre rozwiązanie? Na pewno dość pewne.

Jedno jest pewne w tej sytuacji:

związane z ryzykiem, że początkowo zostanie częściowo zniszczone -

Napisany przez GeraldmitdemHut
Sprawdź firmę Tecis Finanzdienstleistungen w Google. Są udowodnienie niezależni, świadczą dobrą usługę, prowadzą jedynie marketing szeptany (nie wydają pieniędzy na marketing, ale polegają tylko na zadowolonych klientach, którzy polecają ich w swoim kręgu znajomych).

Google Tecis Finanzdienstleistungen. Są udowodnienie niezależni, dobrze doradzają i polegają tylko na rekomendacjach ustnych (nie wydają pieniędzy na marketing, polegają jedynie na zadowolonych klientach, którzy dzielą się ich usługami w swoim kręgu znajomych). Made my day. To obiecujący kandydat do tytułu najbardziej zaangażowanego w forem roczku. Mam delikatne przeczucie i/lub obawy, że możesz to być na serio. Jak definiujesz pojęcie niezależności? Jako zarejestrowany agent wielu firm, który z definicji stoi po stronie danego przedsiębiorstwa ubezpieczeniowego?

Napisany przez Ravemaster84
Tecis, Formaxx, DVAG, OVB, AWD, i tak dalej.......nigdy się nie kończy.

@Gerald
Jeśli uważasz, że ten biznes jest dobry, to twoja sprawa. Ogólnie rzecz biorąc, osobiście nie polecałbym żadnego z tych sklepów. Przynajmniej nie ludziom, którzy mi są ważni.

Napisany przez Rolli123
Osobiście wolę klasyczne lokaty terminowe itp. i nie polegam na funduszach, zwłaszcza nie na oszczędnościach w banku. To moja osobista opinia.

Napisany przez EuroPaule

A) Die alte Strategie: Geld stückeln und auf verschiedene Festgeldkonten

Hallo,

Jeśli Twoja matka jest tak ryzykoafobna, jak opisujesz, co jest jak najbardziej odpowiednie dla kobiety w jej wieku, to w zasadzie nie jest to zła idea.
Obligacje skarbowe mogą być również alternatywą. Niestety, obecnie bezpieczeństwo kosztuje naprawdę dużo pieniędzy. Obecnie oprocentowanie jest tak niskie, że inflacja nie jest rekompensowana. Oznacza to utratę kapitału w ciągu czasu.

Cytat autorstwa BIGFOOT1982

B) Doradztwo finansowe od mojego doradcy finansowego, któremu wprawdzie bardzo ufam, ale który oferuje tylko fundusze z horrendalnymi kosztami

Horendalne koszty występują w formie opłaty za zakup jednostek funduszu i stanowią prowizje dla doradcy.
Doradztwo musi więc być na tyle dobre, by warte było tych horrendalnych kosztów.
Dobre doradztwo z pewnością nie jest darmowe. A skoro jak sam twierdzisz nie jesteś specjalistą, to w rezultacie może być drożej zrezygnować z dobrej rady.
Oczywiście pod warunkiem, że doradca jest naprawdę doradcą i to jeszcze dobrym.... .
Powinieneś go zwolnić w momencie, gdy zacznie Ci opowiadać, że wie, co będą robić rynki kapitałowe w przyszłości (kula do wróżenia i tak dalej..)

C) Doradztwo od doradcy w Sparkassen oferowanego mojej matce, który podobno jest miły, ale na pewno pierwsze żądanie 5% prowizji (przy inwestycji mojej matki nagle 10 000 euro przepadają, myśląc o tym robi mi się słabo...).

Sparkassen i banki w kontekście doradztwa są sprzecznością samą w sobie. Podczas gdy w przypadku doradcy niezależnego jest jeszcze szansa na szczęście, niestety nie ma takiej możliwości w przypadku transakcji z bankami. Więcej informacji tutaj.

D) Bardzo podoba mi się wariant D) niezależny doradca inwestycyjny, który zaleca jej fundusze indeksowe. W ten sposób miałaby minimalne koszty, ale nadal profesjonalne doradztwo.

Pytanie brzmi, w jaki sposób zamierzasz opłacić tego doradcę?
Zysków z ETF-ów jest mniej lub prawie w ogóle nie ma. Oczywiście możesz spróbować znaleźć doradcę honorowego w swojej okolicy. Jednak dobry doradca honorowy kosztuje oczywiście pieniądze. Dobry doradca musi liczyć co najmniej około 100 euro za godzinę.

To, co chcę powiedzieć, to że nie ma sensu kłaść nacisku na koszty. Ważniejszy jest ostateczny wynik. Aby osiągnąć dobry wynik, musisz zainwestować: albo sporo czasu w zdobywanie własnej wiedzy, albo trochę pieniędzy na zewnętrzną wiedzę.

Ryzyka:
Do własnej wiedzy należą również doświadczenia, a mogą one być bolesne i kosztowne.
Zewnętrzny doradca również może się pomylić, a klient może ocenić tylko skutki działania człowieka, ale nie jego kompetencji.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez GeraldmitdemHut

Sprawiłeś, że zrobiło mi się lepiej. To obiecujący kandydat na nagrodę za zaangażowanie w forum tego roku. Mam cichą obawę i/lub podejrzenie, że mógłbyś to naprawdę myśleć poważnie.
I jak zdefiniowałbyś niezależność? Jako zarejestrowany wielokrotny agent, który, z definicji, stoi po stronie konkretnej firmy ubezpieczeniowej w zakresie pośrednictwa w ubezpieczeniach?

i @ Ravemaster: tak, już jasne, wszyscy mają złą opinię, przedstawiciele ubezpieczeń itp.

Ale powiedz szczerze: gdzie się doradzacie? W banku? No dobrze.....

Udzielam porady i sam pośredniczę. Dlatego erlaube ich mir aus meiner täglichen Praxis durchaus ein Urteil über die durchschnittliche Qualität der Beratungen durch andere Vertriebe oder Vermittler,so auch der TECIS.

die haben alle einen schlechten Ruf, Versicherungsvertreter

Niemie, nie mają.Zazwyczaj przeciętny ubezpieczony ocenia swojego przedstawiciela nawet bardzo pozytywnie.Przynajmniej do momentu, gdy przekona się o odwrotnym.I to, że TECIS czy ogólnie strukturyzowane jednostki sprzedaży mają raczej złą opinię, nie wydaje się być przypadkiem.
Ponadto zadziwia mnie, że wydaje się, iż znasz większość pośredników działających pod szyldem TECIS i generalnie oceniasz ich doradztwo jako niezależne i dobre. Przypominam: Doradcy pracujący dla agenta multiagencji jak TECIS, trudno uznać za niezależnych (od oferty rynkowej). Szkoda, że nie chcesz skomentować tego punktu mojego posta.

Napisany przez Ravemaster84

Ale serio, gdzie szukasz porad? W banku? No dobrze.....

Czy gdzieś napisałem, że doradca bankowy jest lepszy? Szewc niech zostanie przy swoim fachu, czy biegniesz do rzeźnika gdy zamawiasz bułki? Rzeźnik na pewno może ci je dostarczyć za prowizją..... ;-)

Znajdź sobie NIEZALEŻNEGO brokera ubezpieczeniowego. Jak już Matthew napisał, agent wielokrotny nie może być niezależny. Ma w swoim portfolio firmy A, B i C. Może być dla ciebie lepszy niż agent jednej firmy. Ale jeśli firma D ma dla mnie bardziej odpowiedni produkt, agent wielokrotny też jest bezradny albo stara się mnie przekonać do pójścia do jednej z tych 3 firm. Dla niezależnego brokera jest to prawie obojętne, wręcz przeciwnie: Jest zobowiązany do odpowiedzialności wobec ciebie poprzez ustalenie, że dobierze dla ciebie (na podstawie twoich danych i życzeń) najbardziej odpowiedni produkt

Napisany przez EuroPaule

Znalezienie NIEZALEŻNEGO pośrednika ubezpieczeniowego jest kluczowe.

Cześć,

To z pewnością dobra strategia w kwestii ubezpieczeń. Jednak w tym wątku chodzi przede wszystkim o inwestycje kapitałowe. Oczywiście może to zakończyć się w produkcie ubezpieczeniowym, ale niekoniecznie.

Jak zainteresowany inwestor bez własnej wiedzy może rozpoznać, czy ma do czynienia z pośrednikiem ubezpieczeniowym, który również posiada odpowiednie kompetencje w zakresie inwestycji kapitałowych?
Posiadanie jedynie 34f nie jest tu chyba wystarczającym wskazówką. Takie uprawnienie otrzymują również stare wygi, którzy przez dziesięciolecia zajmowali się wyłącznie ubezpieczeniami majątkowymi i kilkoma planami oszczędnościowymi na fundusze.

Jakie model biznesowy należy wziąć pod uwagę?
Czy klasycznie opłaty przy nabyciu?
A może model oparty na regularnej opłacie za opiekę lub usługi?
A może korzystniejsze połączenie obu...?
Czy może nawet opłata godzinowa?

To naprawdę nie jest łatwe.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez MTN

Drodzy ludzie,

Moja matka ma około 60 lat i odziedziczyła pewne środki, chciałbym ją wspierać w inwestycjach, ale nie do końca wiem, jak to zrobić. Chodzi o 200 000 euro, moja matka jest osobą bardzo rezerwującą się na ryzyko i do tej pory rozłożyła swoje oszczędności na różne konta terminowe. Zarówno ja, jak i moja matka, nie mieliśmy dotychczas dobrych doświadczeń z akcjami/funduszami. Osobiście nie mam ekspertyzy, aby aktywnie grać na giełdzie poprzez internetowy portfel. Jestem świadomy, że często mojemu własnemu sukcesowi inwestycyjnemu przeszkadzały opłaty inwestycyjne (opłata za emisję, zarządzanie, opłaty za portfel). To jest również regularnie powszechnie rozpowszechniane w artykułach w FAZ.

Do wyboru są:
A) Stara strategia: Rozbicie pieniędzy na różne konta terminowe
B) Konsultacja mojego doradcy finansowego, któremu zaufam, ale który oferuje tylko fundusze z horrendalnymi kosztami
C) Konsultacja doradcy ze Sparkasse mojej matki, który jest tak "miły", ale na pewno zażąda najpierw 5% opłaty za emisję (przy inwestycji mojej matki nagle zginęłoby 10 000 euro, sam fakt budzi we mnie przerażenie...).

Spodobała mi się opcja D) niezależny doradca inwestycyjny, który oferuje jej fundusze indeksowe. Miałaby minimalne koszty, ale nadal profesjonalną poradę. Jednak nie znam żadnego niezależnego doradcy i nie wiedziałbym, jak znaleźć skutecznego, ani jak oddzielić ziarno od plew. Czy istnieją spotkania Get-together, na których kilku doradców przedstawia swoje usługi, co pozwoliłoby uzyskać poczucie, który człowiek jest odpowiedni?

Nie szukam tutaj konkretnej rekomendacji odnośnie funduszu X, ale strategii, jak osiągnąć dobry wynik dla mojej mamy.

Byłoby fantastycznie, gdyby ktoś potrafił kreatywnie mi pomóc, albo wprowadzić mnie na pomysł, którego jeszcze nie rozważałem. Z góry dziękuję.

Pozdrowienia
Bigfoot

Cześć Bigfoot,

Zrezygnowałbym z wielu usług finansowych, obecnie nie ma dobrych alternatyw i nie mogą one zaproponować niczego rentownego!

Jeśli chcesz wiedzieć więcej na ten temat, po prostu się ze mną skontaktuj.

Pozdrowienia

Napisany przez MaklerHH
Cześć Bigfoot,

osobiście jestem zwolennikiem funduszy inwestycyjnych, ale jeśli chodzi o ogólne warunki, faktycznie skłaniałbym się ku konwencjonalnemu ubezpieczeniu emerytalnemu, jeśli to możliwe z obniżonymi opłatami na poczet jego zawarcia. Przy kwocie inwestycji w wysokości 200 000 euro pośrednikowi nie powinno być zbyt trudno zrezygnować z 50% prowizji. Dzięki temu można osiągnąć stopę zwrotu od 3% do 4% w perspektywie średnio- i długoterminowej. W przypadku ubezpieczyciela z odpowiednimi rezerwami ocenowanymi, bieżący zwrot inwestycji nie powinien gwałtownie spaść z dnia na dzień, ale należy spodziewać się lekkiego spadku stóp procentowych. Należy zawrzeć odpowiednią opcję umożliwiającą wypłatę pieniędzy z powrotem z ubezpieczenia.

Pozdrowienia, MaklerHH

Napisany przez Dirk Papke
....dlaczego miałby zrezygnować z połowy swojej pracy zarobkując połowę pensji, skoro ty też byś nie poszedł do pracy za połowę pensji!? Bez względu na to, że koszty są zupełnie nieistotne! Decydujące jest, jak dobra jest inwestycja, kto ponosi koszty i jaki jest horyzont inwestycyjny, czyli jak dostępne muszą być pieniądze i ile rzeczywistej sumy jest naprawdę do dyspozycji!?
pozdrowienia
Dirk

Napisany przez Guenter_F
Cześć bigfoot,

wielu użytkowników już zabrało głos, mówiąc, która inwestycja jest naprawdę ważna. Wybór z pewnością nie jest łatwy.
W ostatnich dniach usłyszałem o interesującej stronie internetowej, która analizuje dostępne oferty inwestycyjne i sprawdza, czy pasują do inwestora. Przejrzałem tę stronę. Nazywa się Geldanlagen-Wegbegleiter.de

Być może też coś dla Ciebie?

Napisany przez Dirk Papke
Cześć Günterze,
obejrzałem tę stronę. To interesujące koncepcja. Jednak z kilku powodów jest to trudne w tym konkretnym przypadku. Po pierwsze, trzeba mieć ofertę do zanalizowania! Choć mogę ją zanalizować, musiałbym ujawnić bardzo wiele o sobie, a na pewno nie dostanę żadnej potencjalnej alternatywy. Jeśli mam drugą, a może nawet trzecią propozycję i tak dalej, musiałbym każdorazowo ponownie poddać je analizie, co wiąże się z dodatkowymi kosztami. Dochodzi do tego jeszcze całkowicie otwarte pytanie dotyczące odpowiedzialności. Załóżmy, że odrzucony produkt zgodnie z analizą osiągnął po 5 latach oczekiwany rezultat klienta - co w takim przypadku?
Moim zdaniem uważam, że jest bardzo ryzykowne, iż młody człowiek, który od 17 lat pracuje wyłącznie w banku, może wydać osąd na temat wszystkich dostępnych na rynku ofert.
Najlepsze życzenia
Dirk

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata